29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Κίνα 

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, δεν είναι μόνο μια τεράστια χώρα αλλά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες, με τους πρωτοφανής ρυθμούς ανάπτυξης της. Ανάπτυξη η οποία χρησιμοποιείτε σαν εργαλείο για την επίτευξη του στόχου 2020 που έχει θέσει το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), την εξάλειψη της φτώχιας.

Δωδεκαμελές αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να προσκληθεί επίσημα από το ΚΚ Κίνας και να γνωρίσει από κοντά την Κίνα, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της

Το 2018 γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την έναρξη της μεταρρύθμισης του ανοίγματος της Κίνας προς τον έξω κόσμο, από τον Deng Xiaoping. Η στρατηγική της δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην νότια και ανατολική Κίνα, είχε απόλυτη επιτυχία, οδηγώντας έτσι περισσότερα από 700 εκ. ανθρώπους εκτός φτώχειας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης με βάση Κινέζους αναλυτές οφείλεται κυρίως στην μαρξιστική προσέγγιση που καθοδηγεί το ΚΚΚ και τον τρόπο σκέψης του. Οι πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται από το 1978 σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστικά της Κίνας του 21ου αιώνα που την οδήγησαν να είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου μετά τις ΗΠΑ.

Όπως λέχθηκε και από τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, η ανάγκη των λαών για μια καλύτερη ζωή πρέπει να είναι ο στόχος κάθε κυβέρνησης. Ο Μαρξισμός όπως ανέφερε, δεν είναι δόγμα, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ανθρώπων της εποχής και τις ιδιαιτερότητες των λαών και η ανάλυση του καπιταλισμού παραχωρεί λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Στην Κίνα υπάρχουν ακόμη οκτώ κόμματα που εκφράζουν γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες του πληθυσμού. Τα μέλη τους απαρτίζονται συνήθως από μορφωμένους επιστήμονες και διανοουμένους από διάφορα επαγγελματικά υπόβαθρα που συνδιαμορφώνουν πολιτική με το ΚΚΚ.

Στατιστικά Στοιχεία

Η Κίνα συνεχίζει να εκπλήσσει την διεθνή κοινότητα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας για το 2018 ήταν 6,6% σε αντίθεση με 1,9% στην Ευρωζώνη και 2,6% στης ΗΠΑ.

Οι αριθμοί δεν ευημερούν μόνο στις στατιστικές αλλά και στην πραγματική οικονομία που αντανακλώνται και στο επίπεδο της κοινωνίας. Η μεσαία τάξη της Κίνας διαρκώς αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Το 2002 αριθμούσε μόλις 80εκ. (5,6% του πληθυσμού) και οι προγνώσεις για το σημαδιακό έτος του 2020 την ανεβάζουν στα 700εκ. ανθρώπους (49,4% του πληθυσμού). Το προσδόκιμο ζωής από την μεταρρύθμιση του ανοίγματος έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια (76,8 έτη), στα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Οι πολίτες της χώρας βλέπουν διαρκώς τα έσοδα τους να αυξάνονται, πράγμα που αντανακλάται και στους ρυθμούς ανάπτυξης των εισαγωγών που έφτασαν το 15,8% για το έτος 2018.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 9,9% το 2018, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση στα τελευταία επτά χρόνια1, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων στην ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών οδήγησαν την Κίνα, όχι μόνο να περάσει αλώβητη την οικονομική κρίση του 2008, αλλά να βγει και πρωτοπόρα στην παραγωγή τεχνολογίας. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η τεχνολογία των έξυπνων τηλεφώνων. Η κινέζικη εταιρία Ηuawei είναι από τις πλέον πρωτοπόρες στον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην τεχνολογία του γρήγορου ιντερνέτ (5G Technology).

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μεταφέρεται και στο περιβαλλοντικό τομέα. Οι τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, ξεπερνούν το ήμισυ των παγκοσμίων επενδύσεων. Η επίτευξη του στόχου σε ότι αφορά στην μείωση των εκπομπών άνθρακα που υλοποιήθηκε τρία χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα του 2020, δίνουν μια νέα δυναμική στην χώρα.

Παράλληλα, η Κίνα τον Σεπτέμβρη του 2018, αποφάσισε να ενισχύσει την ώθηση της πράσινης ενέργειας με αναθεωρημένο τον στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 20% σε 35% μέχρι το 2030.

Στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας δημιουργούνται τεράστια και μεγαλεπήβολα έργα, όπως το σχέδιο «Μια ζώνη – Ένας δρόμος» (One Belt – One Road) που διασχίζει τις ιστορικές χώρες του Δρόμου του Μεταξιού μέχρι την Ευρώπη και παρέχει ανάπτυξη σε περισσότερο από 68 διαφορετικές χώρες. Το σχέδιο έχει δύο κύριους άξονες. Ο ένας ονομάζεται “οικονομική ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού” (η Ζώνη) και ο άλλος “Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού του 21ου αιώνα” (ο Δρόμος). Στην πραγματικότητα, ο Δρόμος είναι μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει τη νότια ακτή της Κίνας με την ανατολική Αφρική και τη Μεσόγειο. Η Ζώνη είναι μια σειρά χερσαίων διαδρομών (αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομων) που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη μέσω της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ένα έργο που μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο και να βγάλει από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελώντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην παγκόσμια ιστορία.

Στόχοι

Ο Xi Jinping διαδέχτηκε τον Hu Jintao το 2012 στο 18ο συνέδριο, όπου σαν πρωταρχικό στόχο έβαλε την πολιτική ακεραιότητα του κόμματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού της Κίνας. Εξήγγειλε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στο κόμμα, δίνοντας έτσι βαρύτητα στην κομματική πειθαρχία και την προεξάρχουσα θέσης του κόμματος στον λαό.

Στο 19ο συνέδριο όπου επανεκλέγεται, το Εθνικό Συνέδριο ενέκρινε τον “Στόχο της Εκατονταετηρίδας” όπως τον ονόμασε, ένα αναπτυξιακό πλάνο με ορίζοντα το 2050 (οπότε θα έχουν ήδη συμπληρωθεί το 2049 τα 100 χρόνια από την κινέζικη επανάσταση). Από 2020 ως το 2035 όπου, όπως λέει η απόφαση, θα χτίσουν πάνω στα θεμέλια της λελογισμένης ευημερούσας κοινωνίας. Για τα επόμενα 15 χρόνια (δηλαδή μέχρι το 2050), θα εστιαστούν στον εκσυγχρονισμό που θα έχει ήδη επιτευχθεί για να φτιάξουν μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική Κίνα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη.

Αποδοχή του ΚΚΚ από τον λαό

Το ΚΚΚ φαίνεται να διαθέτει πολύ μεγάλη αποδοχή μέσα στον λαό της Κίνας. Η πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισοδημάτων του λαού όπως και την συνεχή ανάπτυξη του βιοτικού του επιπέδου, φέρουν την σφραγίδα των πολιτικών που ακολουθεί το Κόμμα.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα μετά 18ο συνέδριο που δόθηκε μεγάλη έμφαση στην μεταρρύθμιση της υπαίθρου, την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσα στο κόμμα και την εμβάθυνση των οικονομικών και περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων.

Εντυπώσεις

Η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα με μια απερίγραπτη φυσική ομορφιά, ένας πολυμορφικός λαός που εκτείνεται από τις δυτικές μέχρι τις ανατολικές επαρχίες. Από τον κρύο βορρά μέχρι τον τροπικό νότο, με θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαφορές. Όμως, με κοινές ανησυχίες για το περιβάλλον, την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας, μέσω της αλληλοβοήθειας και συνεργασίας οδήγησαν την χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Έχει όμως πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει η Κίνα, μέχρι να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Από το περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτιστικό μέχρι και προβλήματα αστυφιλίας. Πρέπει να διασφαλίσει την οικονομική συνοχή της χώρας, διαμέσου της σμίκρυνσης του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως και πολλών άλλων. Προβλήματα, που αναγνωρίζονται και δεν αποκρύπτονται. Συζητούνται, αναλύονται και προωθούνται λύσεις. Λύσεις που προωθούνται και υλοποιούνται επιτυχώς με ταχύτατους ρυθμούς.

Στην Κίνα, αναγνωρίζονται και προωθούνται θεμελιώδης αξίες και κοινωνικοί στόχοι. Θέματα όπως της ισότητας, αειφόρου ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας και εγκληματικότητας, αναβάθμιση της κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής αντίληψης.

Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική της συνεργασίας στο πλαίσιο αμοιβαίας και κοινής ευημερίας των λαών, καθιστούν την Κίνα, σημείο αναφοράς για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας.

Κλείνοντας, αυτές τις 10 ημέρες που βρεθήκαμε στην Κίνα, παραθέτω το περιεχόμενο πινακίδων και πλακάτ που αντικρίσαμε 5 με 6 φορές και έφεραν την επικεφαλίδα «The Core Values of Socialism», που μεταφράζεται σε Βασικές Σοσιαλιστικές Αξίες:

  • Ευημερία (Prosperity)

  • Δημοκρατία (Democracy)

  • Ευγένεια (Civility)

  • Αρμονία (Harmony)

  • Ελευθερία (Freedom)

  • Ισότητα (Equality)

  • Δικαιοσύνη (Justice)

  • Κράτος δικαίου (Rule of Law)

  • Πατριωτισμός (Patriotism)

  • Αφοσίωση (Dedication)

  • Ακεραιότητα (Integrity)

  • Φιλία (Friendship)

 

Γιάννης Σοφόκλη
Μέλος Ε.Ε. ΑΚΕΛ Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ