17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Εντονη κριτική κατά του Τμήματος Αρχαιοτήτων άσκησε ο Φαίδωνος

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος άσκησε σήμερα έντονη κριτική κατά του  Τμήματος Αρχαιοτήτων για τις επιφυλάξεις που εκφράζει για τη δημιουργία προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι θα καταστραφούν αρχαιότητες.
Ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι το  Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι αναποτελεσματικό και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προβάλλουν τη θέση ότι για χάριν της ανάπτυξης δεν θα επιτραπεί η καταστροφή των αρχαιοτήτων  στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου την στιγμή, είπε, που καθήκοντος και αρμοδίως  τις έχουν αφήσει να καταστρέφονται, όπως είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Φαίδωνος, οι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν αφήσει ” τα ψηφιδωτά  χωρίς σωστά καλύμματα,  το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου παραμένει κλειστό  εδώ και 4 χρόνια  ενώ θα έπρεπε να ήταν ανοικτό από το 2017″  επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων “έκλεινε τα μάτια σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όταν έσκαβαν και έθαβαν τους τάφους  και δεκάδες άλλα μνημεία μετά από πολιτικές παρεμβάσεις”.
Κάλεσε παράλληλα το Τμήμα Αρχαιοτήτων να σταματήσει να πουλά «αρχαιολογικό πατριωτισμό»  προσθέτοντας πως επιθυμία του Δήμου Πάφου είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες  στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου αμέσως   αλλά και να δημιουργηθεί σύντομα η προβλήτα για την αγκυροβόληση κρουαζιερόπλοιων .
Εκτίμησε μάλιστα πως «αν εάν δεν ήταν οι ξένες αποστολές   από την Κρακοβία, τη Γαλλία, την  Αυστραλία δεν επρόκειτο να αποκαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια καμία αρχαιότητα στην Πάφο».
«Χάνι του Ιμπραήμ»
Αναφερόμενος στην αυριανή τελετή εγκαινίων του Χανιού του Ιμπραήμ και στη σημασία που έχει για την πόλη το συγκεκριμένο έργο  συνολικού κόστους 3,5 εκ ευρώ , ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε  ότι το Χάνι που παλαιότερα αποτελούσε χώρο δραστηριότητας, θα αποτελέσει το έναυσμα επανεκκίνησης του εμπορικού κέντρου.
Επεσήμανε μάλιστα πως 12 νέες επιχειρήσεις έχουν λειτουργήσει ενώ στον περιβάλλοντα χώρο με τη βοήθεια και τη συνεισφορά επιχειρηματιών και κατασκευαστών της πόλης  πραγματοποιήθηκαν εξωραϊσμοί πάρκα και παιδότοποι αξίας 230 χιλιάδων ευρώ .
Αυτό είπε «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο Δ. Πάφου είναι αποφασισμένος για την επανεκκίνηση του εμπορικού κέντρου της Πάφου».
Επιπρόσθετα κάλεσε τον κόσμο να είναι παρόν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή όχι μόνο των εγκαινίων αλλά της αναγέννησης και της επανεκκίνησης του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο ταλανίζεται από προβλήματα από τη δεκαετία του ’60.
Πρόκειται είπε, για ένα πανέμορφο κέντρο το οποίο αρχίζει να αποκαλύπτεται, ανακαινίζεται αποκαθίσταται εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι εντός του 2019 θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για μοναδικότητα του εμπορικού κέντρου της Πάφου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα αυριανά εγκαίνια δεν περιορίζονται μόνο στην εκδήλωση, αλλά ότι θα  αρχίσουν εκδηλώσεις μιάμιση ώρα ενωρίτερα όπου διάφορα συγκροτήματα θα περιοδεύσουν όλους τους δρόμους με μουσική , χορό και τραγούδι ενώ όλοι οι καταστηματάρχες θα έχουν ανοικτά τα καταστήματα τους .
Θα είναι μια δοκιμή, είπε ο Φαίδωνος, κατά πόσον τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοικτά και τις βραδινές ώρες για να καταστεί πόλος έλξης των δεκάδων χιλιάδων τουριστών.  “Θέλουμε ένα ζωντανό κέντρο , διότι ένα εμπορικό κέντρο ζωντανό σημαίνει μια πόλη με ταυτότητα , κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου .
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ