16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Εντατικές έρευνες από την Αστυνομία για το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για το σκάνδαλο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Για την υπόθεση εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης τριών υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση των σκανδάλων σύμφωνα με θεληματική κατάθεση του ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector Ιωάννη Κοκότση.

Ήδη, όπως αναφέρει η Αστυνομία, έχουν ξεκινήσει κάποια διαδικαστικά θέματα μεταξύ των δικηγόρων των προσώπων που καταζητούνται προκειμένου να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις κυπριακές αρχές εντός των ημερών. Πρόκειται για τον πρώην Δ/ντη της ελλαδικής εταιρείας Helector ( Δημήτριο Γιαννακόπουλο) και δύο υπαλλήλους της εταιρείας, ένα πολιτικό μηχανικό (ο Iμάρ Μπακλέρ) από την Ιορδανία και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helector, (Αθανάσιο Κατρή).

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, οι έρευνες και οι ανακρίσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ πρόσθεσε πως παράλληλα έχει ενισχυθεί η ανακριτική ομάδα έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις έρευνες που γίνονται για το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσης.

Οι καταθέσεις των καταζητούμενων κρίνονται ως καθοριστικές για τα επόμενα βήματα των ανακριτών καθώς εάν συνεργαστούν με τις ανακριτικές αρχές, ενδεχομένως να ακολουθήσει και τρίτος κύκλος συλλήψεων, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που κατέχει η αστυνομία οι τρεις ύποπτοι φαίνεται να γνωρίζουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τόσο στη διάρκεια της προκήρυξης των προσφορών το 2003, όσο και στις ανανεώσεις των συμβάσεων.

Ήδη, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων για τον οικονομικό διευθυντή του Δ. Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, και αναμένεται να εκδοθούν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων και για τους άλλους υπόπτους που τελούν υπό κράτηση με στόχο να βοηθηθεί σημαντικά το ανακριτικό έργο.

Οι καταθέσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται και στις τέσσερις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου ενώ αναμένεται να διερευνηθούν όλα όσα αναφέρονται στις καταθέσεις και θα αξιολογηθούν τα τεκμήρια που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Έχει παραληφθεί από την Αστυνομία όγκος εγγράφων και υπολογιστές που αξιολογούνται για να εντοπιστούν όλα τα εικονικά και πλαστά έγγραφα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αναμένεται να ανακριθούν αρκετά πρόσωπα για την πιο πάνω υπόθεση. Οι ανακρίσεις αναμένεται να επεκταθούν και με καταθέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ θα κληθούν και πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στα έγγραφα της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Επίσης γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό των στοιχείων κάποιων προσώπων που φέρεται να έχουν εκδώσει πλαστά τιμολόγια προς το ΧΥΤΑ, ενώ αναμένεται να γίνει έλεγχος και να εντοπιστούν τα στοιχεία σε τιμολόγια σε σχέση με το ΧΥΤΑ Κόσης.

Στο μεταξύ χθες συζητήθηκε το θέμα της επόμενης μέρας του ΧΥΤΑ Πάφου στη Λευκωσία σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΑ Μαραθούντας. Το Συμβούλιο αναλαμβάνει προσωρινά τη διαχείριση του χώρου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη συμμετοχή της διαχειρίστριας εταιρείας της Helector, της οποίας το συμβόλαιο έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ