19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Ενισχύει τους δεσμούς με την Κίνα η Πάφος

Μεγάλη σημασία επιδεικνύει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου στην προσέλκυση Κινέζων επιχειρηματιών και βρίσκεται στο στάδιο διεργασιών για την δημιουργία Κυπροκινεζικού Συνδέσμου Πάφου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ,  ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία του China Desk από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το οποίο θα στεγάζεται το ΕΒΕ Πάφου με σκοπό την παροχή πληροφόρησης προς ενδιαφερόμενους επισκέπτες αγοραστές από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, Κινέζοι αγοραστές έχουν αγοράσει κατοικίες στην Επαρχία Πάφου στις περιοχές της Πέγειας, στις Θαλασσινές Σπηλιές και σε άλλες κοινότητες όπως στα Κονιά αλλά και στην Κάτω Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οκ. Δημητριάδης  παρέθεσε στοιχεία  στο ΚΥΠΕ, σύμφωνα με τα οποία στην επαρχία Πάφου το χειμώνα διαμένουν 3.000 Κινέζοι, ενώ το καλοκαίρι περίπου 1.000.

Το ΕΒΕ Πάφου ανέφερε,  επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, όπως στην προσέλκυση τουριστών, στην προσέγγιση επενδυτών για μεγάλα έργα ανάπτυξης  του ιδιωτικού τομέα και στην συνέχιση αγοράς κατοικιών από Κινέζους.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει εταιρεία ως αντιπρόσωπο η οποία είναι εξουσιοδοτημένη να παραλαμβάνει αιτήσεις Κινέζων πολιτών για άδεια εισδοχής στην Κύπρο και να τις προωθεί στην πρεσβεία της Κύπρου στο Πεκίνο ηλεκτρονικώς για σκοπούς χορήγησης της βίζας.

Επεσήμανε ακόμη πως οι Κινέζοι πολίτες ολοένα και αυξάνονται στην Κύπρο, αξιοποιώντας τα κίνητρα που δόθηκαν από την  ΚΔ για πολίτες της ΕΕ που είχαν εξαγγελθεί μετά το Μάρτιο του 2013.

Τα ειδικά κίνητρα που είχαν δοθεί ήταν δύο και αφορούσαν την απόκτηση άδειας παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ, και με καταθέσεις τουλάχιστον 30 χιλιάδες ευρώ σε τοπική τράπεζα για 3 χρόνια.

Ένα ακόμα κίνητρο αφορούσε – όπως είπε- την απόκτηση υπηκοότητας και  διαβατηρίου σε επιχειρηματίες με ατομική επένδυση 5 εκ.ευρώ  ή 2,5 εκ σε συλλογική επένδυση 12,5 εκ. και αγορά κατοικίας σ ‘αυτήν την περίπτωση 500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία Πάφου σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κίνας διοργάνωσαν διάλεξη με στόχο την ένταξη των Κινέζων πολιτών στον θεσμό του “Παρατηρητή της Γειτονιάς”.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ