13.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Το χωριό των Ναϊτών που βρίσκεται στη Πάφο και τον αποκαλούν “χωριό φάντασμα” (vid)

Οι ομορφιές του τόπου μας είναι αρκετές αλλά για τους περισσότερους από εμάς άγνωστες.

Έτσι και ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στην Επαρχία μας, το οποίο παρουσιάζεται μέσα από ένα μοναδικό βίντεο, το οποίο ανέβασε σχεδόν τρία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λάκης Λαμπριανίδης.

Ο Φοίνικας είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόκρεμου στην επαρχία Πάφου 3 περίπου χιλιόμετρα από την Αναρίτα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ιστορία του πάει πολύ πίσω, πέραν των 800 ετών. Ήταν το έτος 1191 μ.χ. όταν στο μικρό νησί της Κύπρου, εισέβαλε με τεράστια στρατιωτική δύναμη ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Χωρίς να βρει καμιά αντίσταση από τους Βυζαντινούς που κατείχαν το νησί, έφθασε στα περίχωρα της πρωτεύουσα.

Σε μάχη που ακολούθησε μεταξύ των εισβολέων Βρετανών και των Βυζαντινών, οι δεύτεροι ηττήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ύψωσε την σημαία του στο τότε Βυζαντινό φρούριο της Λευκωσίας.

Ο κατακτητής φρόντισε να λεηλατήσει ολόκληρο το νησί, πριν το πουλήσει στους Πτωχούς Ιππότες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντος ή όπως αλλιώς λέγονταν «Ναΐτες Ιππότες».

Οι Ναΐτες ερχόμενοι στο νησί, εγκαταστάθηκαν στο Βυζαντινό φρούριο της Λευκωσίας, σαν έδρα για να ελέγχουν τις Επαρχίες της Μεσαορίας. Για να ελέγχουν και να κυβερνούν τις επαρχίες της Πάφου και της Λεμεσού, ίδρυσαν την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα, και στην οποία περιλαμβάνονταν τα τότε χωριά, Φοίνικας, Καλογιαννάκια, Ανώγυρα, Πλατανίσκεια και Αγία Ειρήνη..

Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού ήταν Τουρκοκύπριοι και το 1974 το εγκατέλειψαν. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν “Commandaria Della Finicha” αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας Φοίνικας. Το χωριό είναι γνωστό και ως ‘βυθισμένο’ αφού μερικά από τα κτίσματά του είναι μισοβυθισμένα στο νερό εξαιτίας του φράγματος.

Πληροφορίες: IX-andromeda, Sigmalive, PafosPress.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ