15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Εκδήλωση μνήμης από Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας για τους πεσόντες 

Η  Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη, συνδιοργάνωσαν  την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, που λειτούργησε ενάντια στο πραξικόπημα και μετέδωσε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου ΙΙΙ.

Ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και τέως Πρέσβης, Γιώργος Γεωργής μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι ένας μικρός ερασιτεχνικός ραδιοφωνικός σταθμός με τις εκπομπές του ακύρωσε το πραξικόπημα και από τις συχνότητες του ακούσθηκε η φωνή της ελπίδας και της δημοκρατίας.  Ο καθηγητής Γεωργής χαρακτήρισε κάστρο αντίστασης το εργαστήριο του Νίκου Νικολαΐδη στο οποίο λειτούργησε ο σταθμός μέσω του οποίου μεταδόθηκε και το ιστορικό διάγγελμα του εθνάρχη Μακαρίου.

Ο κ. Γεωργής προέβη σε εκτενή αναφορά και στους υπόλοιπους συντελεστές του ραδιοσταθμού, τους εκφωνητές αλλά και τους φύλακες του σταθμού. Το μήνυμα του εθνάρχη Μακαρίου ότι ήταν ζωντανός , συνέχισε, ακύρωνε στην ουσία το πραξικόπημα και οι χουντικοί εκνευρισμένοι διέταξαν τον βομβαρδισμό του υποσταθμού από την ακταιωρό «Λεβέντης». Ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει στις 17 Ιουλίου όταν ο Μακάριος είχε πλέον διασωθεί και το πραξικόπημα είχε επικρατήσει και στην Πάφο.
H εκδήλωση περιλάμβανε τρισάγιο,  το οποίο  τέλεσε ο  Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, κατάθεση στεφάνων και ξενάγηση των επισκεπτών στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της ελεύθερης Ραδιοφωνίας, Νίκου Νικολαΐδη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ