19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Εκδήλωση για την πιθανή λειτουργία εργοστασίου χρυσού στην Επαρχία Πάφου

Κάτοικοι των κοινοτήτων Τίμη, Αγία Βαρβάρα, Αχέλεια, Αναρίτα και Κούκλια παρέστησαν χθες βράδυ σε συγκέντρωση στο κοινοτικό συμβούλιο Αναρίτας όπου συζήτησαν τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον από την πιθανή λειτουργία στην βιοτεχνική ζώνη Αγίας Βαρβάρας, εργοστασίου χρυσού.

Το θέμα ανέπτυξε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Κώστας Κώστα ο οποίος αναφερόμενος στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι να διαρρεύσει χλώριο στην ατμόσφαιρα το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τεράστιες ποσότητες κατά την διαδικασία τήξης του μετάλλου .

Ο κ. Κώστα επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο χλώριο που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό και τοξικό. Αυτός ο κίνδυνος, σημείωσε, θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε σχέση και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σημειώνεται ότι για την πιθανή λειτουργία  εργοστασίου χρυσού στην περιοχή του χωριού Αγίας Βαρβάρας έχουν εκφραστεί ποικίλες αντιδράσεις από τις επηρεαζόμενες κοινοτικές αρχές.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αγίας Βαρβάβας Δημήτρης Αριστοκλέους σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ  ανέφερε πως πρέπει να μελετηθεί από τους εμπλεκόμενους η περιβαλλοντική μελέτη όπως και στην περίπτωση της Αραδίππου .

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Τίμης, Χαράλαμπος Χαραλάμπους  εξέφρασε την έντονη αντίθεση του με τη δημιουργία εργοστασίου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που γειτνιάζει με την δική του κοινότητα την Τίμη και μάλιστα με την οικιστική της περιοχή.

Ο κ. Χαραλάμπους κατέστησε σαφές πως η βιομηχανική περιοχή είναι για ελαφρές βιομηχανίες.

Η κοινοτική αρχή Μαντριών δια στόματος του κοινοτάρχη Παναγιώτη Παπαϊωάννου υποστηρίζει πως αν το εργοστάσιο χρυσού είναι βλαβερό για την υγεία των κατοίκων, τότε τάσσεται ενάντια στην κατασκευή του στην περιοχή.

Ο Μιχάλης Νικάνδρου πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αναρίτας περιορίστηκε να πει πως πρόκειται να κοινοτικά συμβούλια των επηρεαζόμενων κοινοτήτων να προχωρήσουν σε συγκέντρωση προκειμένου να αποφασίσουν για το εργοστάσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ