27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Εικαστικό δρώμενο μαθητών Λεμεσού στην Πάφο στο πλαίσιο του Πάφος 2017 (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ένα εικαστικό δρώμενο που δεν διήρκεσε πολύ, αλλά είχε το δικό του συμβολισμό, δημιούργησαν οι μαθητές του 27ου Δημοτικού σχολείου Λεμεσού, στην καρδιά της τουριστικής Πάφου δίπλα από το έργο “μικρός ψαράς” της εικαστικού Γιώτας Ιωαννίδου, που δημιούργησε στα πλαίσια του Πάφος 2017.



Τα παιδιά και τις δασκάλες υποδέχτηκαν ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης υπεύθυνος κοινωνικής συμμετοχής Πάφος 2017  και η ίδια η εικαστικός.

Η Φωτεινή Λάρκου Βοηθός Διευθύντρια στο 27ο Δημοτικό σχολείο Λεμεσού ανέφερε πως οι μαθητές της Έκτης Δημοτικού επισκέφτηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής την Πάφο, ΠΠΕ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με την κ. Λάρκου, η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή εντάσσεται στο τρίτο υπό έμφαση στόχο της σχολικής χρονιάς 2016-2017 που είναι η “η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, στο πλαίσιο του θεσμού της ΠΠΕ Πάφος 2017” .

Η κ. Λάρκου είπε στο ΚΥΠΕ  πως σε συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος CREARTE Δημιουργικές συνεργασίες δημοτικών σχολείων με καλλιτέχνες, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου “ταξίδεψαν με τα καράβια τους” στην Πάφο για να συναντήσουν στο παραλιακό μέτωπο τη διακεκριμένη εικαστικό Γιώτα Ιωαννίδου και τα έργα που φιλοτέχνησε για το Πάφος 2017, τον «μικρό ψαρά » και τη σύγχρονη Αφροδίτη «ο άλλος ήλιος».

Εκεί οι μαθητές αφού γνώρισαν την καλλιτέχνη και τα έργα της, έφτιαξαν ένα εικαστικό δρώμενο, με δεκάδες χάρτινες βάρκες που ετοίμασαν και μετέφεραν τα μηνύματα των παιδιών.

Σύμφωνα με την κ. Λάρκου, οι μαθητές δημιούργησαν κατά αυτόν τον τρόπο στην καρδιά της ΠΠΕ Πάφος 2017 μια νέα εγκατάσταση ( installation) που πέρα από την αποκόμιση πολύτιμων μαθησιακών εμπειριών, γνώσεως και δεξιοτήτων, στόχο έχει τη συνεισφορά των παιδιών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της χρονιάς των «Σχολείων εν δράσει»και στην επέκταση της μάθησης εκτός των ορίων του σχολικού περιβάλλοντος.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή και της δασκάλας Μαρίας Πάπαλλου και της ΒΔ Έλενας Κατσουνωτού, είπε η κ. Λάρκου.

Η εικαστικός Γιώτα Ιωαννίδου ανέφερε πως η ιδέα άρχισε το καλοκαίρι του 2015 σε μια εξόρμηση σ τις παραλίες με τα παιδιά της για ψάρεμα.

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, όπως είπε, σε παραλία του Ακάμα ο μικρός της γιος της βρήκε από την θάλασσα βγάζοντας το ψάρι που έπιασαν τα δίχτυα του ψαρά που ήταν μαζί τους. Αυτή η εικόνα, είπε, αποτέλεσε και το έναυσμα της ιδέας του γλυπτού.

Αρχικά ξεκίνησε με τη φωτογράφιση και ακολούθως με τη δημιουργία του γλυπτού. Μοντέλο ο γιος της που καθόταν για ώρες στο εργαστήρι μαζί της.

Η κ. Ιωαννίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της που το γλυπτό αγκαλιάστηκε από το κοινό της Πάφου, σημειώνοντας πως η επέμβαση σε δημόσιο χώρο διαφέρει πάρα πολύ από την τέχνη η οποία παρουσιάζεται σε ένα εικαστικό χώρο, σε ένα μουσείο, σε μια γκαλερί.

Στη περίπτωση του γλυπτού του ψαρά, η επαφή -ανέφερε- με το κοινό είναι άμεση και ο θεατής εκφράζοντας την άποψη του θα πει ότι είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει.

Τέλος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιεροκηπιώτης, υπεύθυνος κοινωνικής συμμετοχής Πάφος 2017, αφού καλωσόρισε τους μαθητές του 27ου σχολείου Λεμεσού συνεχάρη τα παιδιά και τους δασκάλους για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία.

“Μας ικανοποιεί αφάνταστα το γεγονός ότι και τα παιδιά της Λεμεσού συνδράμουν στη μεγάλη ιδέα της ΠΠΕ”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ