21.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Εικαστική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης (Site Specific) στη Γεροσκήπου, Μονοπάτι αρχαιολογικού χώρου “Εφτά Αη-Γιώρκηες”

Eco Art 2019 PUBLIC NATURE - PRIVATE CULTURE Εγκαίνια, Σάββατο 31/8/19, ώρα 18.00

Το ‘Eco Art 2019: PUBLIC NATURE – PRIVATE CULTURE’ είναι ένα πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης με περιβαλλοντική χροιά, το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, υπό τον τίτλο Eco Art, στην περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα.

Φέτος η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis, συνεχίζει το έργο Eco Art σε συνεργασία με το Δήμο Γεροσκήπου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, στην τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου “Εφτά Αη-Γιώρκηες”.

Ο τίτλος PUBLIC NATURE – PRIVATE CULTURE ορίζει ένα διττό πλαίσιο καλλιτεχνικής αναφοράς. Από τη μια πλευρά, η ΦΥΣΗ: Γεωλογία, χλωρίδα και πανίδα – είναι οι φυσικές συνιστώσες στις οποίες αναφέρονται μερικά από τα έργα τέχνης. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού, ότι έχει απομείνει από το παρελθόν, μπορούν να εντοπιστούν οπουδήποτε στο τοπίο. Αυτή η ιστορική πνευματικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους σύγχρονους καλλιτέχνες, να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η περιοχή “Εφτά Αη-Γιώρκηες” είναι ένα συγκρότημα σπηλαίων και αρχαίων λαξευτών υπόγειων ταφικών θαλάμων σε ένα βραχώδες οροπέδιο νοτιοδυτικά της Γεροσκήπου. Αυτός ο σπάνιος βραχώδης σχηματισμός βοήθησε στο να διατηρηθεί η περιοχή στη φυσική της μορφή. Σήμερα κάποια από τα σπήλαια χρησιμοποιούνται σαν χώροι απόθεσης αφιερωμάτων από θρησκευόμενους.

Η γεωλογία, η πνευματικότητα και ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή “Εφτά ΑηΓιώρκηες”, είναι τρεις χαρακτηριστικές συνιστώσες που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την παρέμβαση των καλλιτεχνών στο Eco Art.

Σε αυτό το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο, 7 διεθνείς καλλιτέχνες (Tim Bennett, Μαριάννα Κωνσταντή, Μiriam Mc Connon, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Julia Schewalie, Ρήνος Στεφανή, Susan Vargas) έχουν προσκληθεί από τον επιμελητή της έκθεσης, Καθ. Hermann Pitz, να δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση, το παρελθόν και το παρόν, τις τοπικές παραδόσεις και τις μνήμες που συνδέονται με την περιοχή.

Παράλληλα, μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου συμμετέχει με ένα έργο τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 18.00. Διάρκεια: 31 Αυγούστου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2019 Κύριος χορηγός είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επιμελητής: Καθ. Hermann Pitz Οργανωτική επιμέλεια: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Tim Bennett, Μαριάννα Κωνσταντή, Μiriam Mc Connon, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Julia Schewalie, Ρήνος Στεφανή, Susan Vargas Συμμετέχουν με ένα ομαδικό έργο, οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Νεάπολις: Μαρία Γιαννάκα, Νίκος Σοκορέλης, Θανάσης Καραχάλιος, Μιχάλης Μιχαηλίδης

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ