21.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Εγκαίνια του Ποντιακού Σωματείου « Άγιος Γεώργιος» στην Πάφο

Πόντος και Κύπρος σμίξανε σήμερα κάτω από τους ήχους της ποντιακής λίρας αλλά και των ποντιακών χορών των χορευτικών συγκροτημάτων της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης και του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη» του Άγη Τουρσίδη, στο πλαίσιο της τέλεσης των εγκαινίων του Ποντιακού Σωματείου « Άγιος Γεώργιος» στην Πάφο από τον Μητροπολίτη Γεώργιο.

Στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και Γραμματέας του Οικουμενικού Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας και ο Ηλίας Ιορδανίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής.

Κατά την εκδήλωση τέθηκε προς προσκύνημα η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά η οποία μεταφέρθηκε το 1923, όπως αναφέρθηκε, από τον εκπαιδευτικό Βασίλη Κωνσταντινίδη από την Αργυρούπολη του Πόντου στην Ελλάδα.  Ο κ. Κωνσταντινίδης με καταγωγή από το χωριό του Αγίου Γεωργίου του Χαλιναρά εξέφρασε την συγκίνηση του που εκπροσωπεί τους γέροντες αλλά και τους κεκοιμημένους που έφυγαν αδίκως από διώξεις και ταλαιπωρίες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Σκανδαλάκης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αποτελεί χαρά και τιμή για τον ίδιο να εκπροσωπεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη γιορτή χαράς τιμής και δόξης για τον ποντιακό ελληνισμό.  Είπε ότι η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου είναι σημαντική για τους Ποντίους γιατί – όπως είπε- ο Ποντιακός ελληνισμός δεν εκδιώχθηκε για κάτι που έκανε , αλλά διώχθηκε για κάτι που ήταν δηλαδή, Έλληνες και Χριστιανοί.

“Οι μέρες μνήμης τις οποίες πρέπει να αποδίδουμε σ’ αυτό το λαό είναι επιβεβλημένες, η παρουσία της Εκκλησίας , των τοπικών αρχών και γενικότερα του κόσμου όλου αποδεικνύει ακριβώς αυτό” , είπε.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Αντώνης Πολυδώρου, εκ μέρους των Ποντίων της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο, ανέφερε πως όλος ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά στον ελληνισμό του Πόντου και πρόσθεσε πως αποτελεί τιμή το γεγονός ότι η εκδήλωση λαμβάνει χώρα ”κάτω από την σκέπη και την προστασία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου”. Μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι Πόντος και Κύπρος υπέφεραν πολύ και πρόσθεσε ότι η Κύπρος κινδυνεύει να έχει την ίδια κατάληξη με τον Πόντο. Καλούμαστε, είπε, να πάρουμε μηνύματα από τα λάθη που κάναμε ως ελληνικό έθνος τότε, και να τα αποφύγουμε στην περίπτωση της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η Επαρχία Πάφου εδώ και 25 χρόνια  φιλοξενεί πέραν των 10 χιλιάδων ομογενών Ποντίων κυρίως από την περιοχή της Τσάλκας στην Γεωργία .

Ο Ηλίας Ιορδανίδης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής προσέφερε στο Σύλλογο ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Γεωργίου και μια σειρά βιβλίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές πλακέτες. Αύριο τελείται λειτουργία και μνημόσυνο για τους ήρωες και τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίων Ανάργυρων Κάτω Πάφου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου με ομιλητές τους κυρίους Σκανδαλάκη και Ιορδανίδη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ