21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Ποιό είναι το πρώτο κόμμα για τις βουλευτικές εκλογές;

Το ένα τέταρτο των Κυπρίων δεν θα ψήφιζαν, αν είχαμε βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή
Με βάση την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, οι πολίτες εκτιμούν, σε ποσοστό 42,1%, ότι, αν προκύψει σχέδιο, αυτό θα πρέπει να καταψηφιστεί, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση του «Σίγμα»

Το ένα τέταρτο των Κυπρίων δεν θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Prime Market Research and Consulting και παρουσίασε χθες βράδυ το «Σίγμα», αναδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά το μεγάλο ζήτημα της αποχής, που φαίνεται, πλέον, να αποτελεί εκλογική τάση στην Κύπρο. Το νήμα κόβει πρώτος ο ΔΗΣΥ, με ποσοστό 20,9%, ακολουθούμενος από το ΑΚΕΛ που εξασφαλίζει το 15,2% των ψήφων. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει πως σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις φετινές βουλευτικές εκλογές, ενώ δύο στους δέκα έχουν ήδη καταλήξει ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.

Πρώτο κόμμα η αποχή

Σημαντικότερο κριτήριο ψήφου είναι, πάντως, το Κυπριακό για την πλειοψηφία, με τέσσερεις στους δέκα Κυπρίους να θεωρούν ότι οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη είναι καλοί και το 36% να τους αξιολογούν αρνητικά. Αρνητική είναι και η γενικότερη εικόνα των εξελίξεων στο Κυπριακό για δύο στους πέντε πολίτες. Εάν, δε, αυτές οδηγήσουν σε σχέδιο, το 42,1% των Κυπρίων θεωρούν ότι θα πρέπει να καταψηφιστεί.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ταυτότητα έρευνας
Τύπος: Ποσοτική, Μέθοδος συλλογής δεδομένων: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting, Κάλυψη: Παγκύπρια, Δειγματοληψία: Τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, Δείγμα: 784 άτομα, 18+ με δικαίωμα ψήφου, Χρόνος: 15/02/2016-19/02/2016, Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd, Στατιστικό σφάλμα: (+/-) 3,5%.

Πρωτιά στον ΔΗΣΥ
Όπως προκύπτει από την πρόθεση ψήφου, αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το ένα τέταρτο των πολιτών δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν ο ΔΗΣΥ, με ποσοστό 20,9%, ακολουθούμενο από το ΑΚΕΛ που θα λάμβανε το 15,2% των ψήφων. Η συνήθης κατάταξη θα διετηρείτο και σε ό,τι αφορά το τρίτο κόμμα, αφού το ΔΗΚΟ θα λάμβανε 8,4%. Απ’ εκεί και πέρα, δύο κόμματα στην ουσία θα ισοβαθμούσαν, αφού η Συμμαχία Πολιτών θα εξασφάλιζε 3,8% και η ΕΔΕΚ 3,7%. Τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς να γίνεται κάποια αναγωγή, κινούνται κάτω από το εκλογικό όριο του 3,6%, με τους Οικολόγους να λαμβάνουν 2,8%, το ΕΛΑΜ 2% και το ΕΥΡΩΚΟ 1,3. Το 3,4% των πολιτών δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, ενώ 2,9% θα έριχναν λευκό ή άκυρο. Ένας στους δέκα παραμένουν αναποφάσιστοι. Σημειώνεται ότι η συσπείρωση του ΔΗΣΥ βρίσκεται στο 52%, του ΑΚΕΛ στο 51%, του ΔΗΚΟ στο 47% και της ΕΔΕΚ στο 32%.

Σίγουρα οι μισοί
Σε ό,τι αφορά την προσέλευση στις κάλπες, ποσοστό 54,1% δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ενώ άλλο 10,1% αναφέρουν ότι μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. Σίγουροι πως δεν πρόκειται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα είναι το 19,6%, την ίδια στιγμή που 9% δηλώνουν πως μάλλον δεν θα ψηφίσουν. Ποσοστό 6,4% δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο
Περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών έχουν ως πιο σημαντικό κριτήριο ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές το Κυπριακό, ακολουθούμενο από την οικονομία σε ποσοστό 23,3%. Η ιδεολογία του κόμματος είναι το σημαντικότερο κριτήριο για το 15,5% και τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο για το 9,4%. Ο αρχηγός της πολιτικής δύναμης είναι πολύ σημαντικός μόνο για το 2,9%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας στους δέκα Κυπρίους δεν δηλώνουν κανένα κριτήριο για την ψήφο τους.
Η οικονομία είναι το δεύτερο πιο σημαντικό κριτήριο για δύο στους πέντε πολίτες, ακολουθούμενη από το Κυπριακό σε ποσοστό 27,5%. Η ιδεολογία του κόμματος δηλώνεται ως δεύτερο πιο σημαντικό εκλογικό κριτήριο από το 9,1% και οι υποψήφιοι βουλευτές από το 7,8%. Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό του κόμματος, συγκεντρώνει σε αυτή την περίπτωση το 6,9%. Τέλος, 8,3% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα κριτήριο.

Στη ζυγαριά της γνώμης
Στη ζυγαριά της θετικής και αρνητικής γνώμης, το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα με το περισσότερο βάρος στην αρνητική πλευρά, σε ποσοστό 64%. Ακολουθούν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ σε ποσοστό 62%, το ΕΥΡΩΚΟ με 58%, η Συμμαχία με 56% και ο ΔΗΣΥ με 55%. Τη χαμηλότερη αρνητική γνώμη έχουν οι Οικολόγοι σε ποσοστό 52%. Στη θετική πλευρά της ζυγαριάς πρώτος είναι ο ΔΗΣΥ, με ποσοστό 31%, ακολουθούμενος από τους Οικολόγους με 30%. Ουραγός είναι η ΕΔΕΚ με 18%, ακολουθούμενη από το ΔΗΚΟ με 20%, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ συγκεντρώνει 22% θετικές γνώμες, και το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία 25%.

Ο Περδίκης και ο Συλλούρης
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα που καταδεικνύει ότι τις περισσότερες θετικές γνώμες έχουν οι αρχηγοί των πιο μικρών κομμάτων. Πρώτος στις θετικές γνώμες είναι ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης με 38% και δεύτερος ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης με 32%. Οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ απολαύουν 29% και 28% θετικών γνωμών αντίστοιχα. Για τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 27%, για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο 26% και της ΕΔΕΚ στο 24%. Η κακή πρωτιά πάει στον Μαρίνο Σιζόπουλο, με αρνητικές γνώμες 60%, τον οποίο ακολουθούν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Άντρος Κυπριανού με 59%. 58% είναι οι αρνητικές γνώμες για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 56% για τον Γιώργο Λιλλήκα. Τις λιγότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν ο αρχηγός του ΕΥΡΩΚΟ (49%) και των Οικολόγων (44%).

Καλοί χειρισμοί, κακές εξελίξεις
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τέσσερεις στους δέκα Κυπρίους θεωρούν ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη είναι μέχρι στιγμής καλοί (35%) ή πολύ καλοί (10,2%), ενώ το ένα τρίτο των πολιτών πιστεύουν ότι είναι κακοί (16%) ή πολύ κακοί (20%). Ούτε καλούς ούτε κακούς τους θεωρούν το 14,1%. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ωστόσο, αξιολογούνται πιο αρνητικά από τους πολίτες. Μόνο το 1,9% πιστεύουν ότι μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικές και ως θετικές κρίνονται από το 36,6%. Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό για το 28,5% και πολύ αρνητικές για το 16,1%. Ούτε θετικές ούτε αρνητικές τις χαρακτηρίζουν το 13,7%.

Σχέδιο προς απόρριψη
Με βάση την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, οι πολίτες εκτιμούν, σε ποσοστό 42,1%, ότι, αν προκύψει σχέδιο, αυτό θα πρέπει να καταψηφιστεί. Αντίθετη γνώμη έχουν το 24,3%, που θεωρούν ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ δήλωσαν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων.

Αρνητική η οικονομία
Σε σχέση με την οικονομία, δύο στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κακοί (18,2%) ή πολύ κακοί (26,3%). Καλούς τους θεωρούν το 28,8% και πολύ καλούς το 10,4%. Ούτε καλούς ούτε κακούς τους χαρακτηρίζουν το 14,5%. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, οι μισοί Κύπριοι τη θεωρούν αρνητική, με το 24,5% να πιστεύουν ότι είναι αρνητική και το 25,6% ότι είναι πολύ αρνητική. Θετική χαρακτηρίζεται από το 36,5% των πολιτών και πολύ θετική μόλις από το 3,6%. Ένας στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η εξέλιξη της οικονομίας ούτε θετική ήταν ούτε αρνητική.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ