24.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Οι αρχαιότητες στο μνημείο που αποχαρακτηρίστηκε θα προστατευθούν

Παρά τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου στην θέση Γεροσκήποου Παχύαμμος, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διευκρινίζει ότι “οι αρχαιότητες που έχουν ανευρεθεί θα προστατευθούν σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο”.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο, αναφέρει ότι το τεμάχιο 223 Φ.Σχ. 51/27 Ε1 – 51/27/Ε2 κηρύχθηκε σε Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα (ΚΔΠ αρ. 135/2014) λόγω της ύπαρξης στην επιφάνεια του εδάφους του, συγκέντρωσης αρχαίας κεραμικής και άλλων ενδείξεων για την ύπαρξη αρχαιοτήτων.

Κατά την κήρυξη, σημειώνεται, δεν θεωρήθηκε αναγκαίο όπως ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου, που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εφόσον η κήρυξη σε Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα, δεν εμποδίζει τον ιδιοκτήτη από το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάπτυξη του τεμαχίου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Με επιστολή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2017, κατατέθηκε ένσταση με βάση το άρθρο 23(9) του Συντάγματος, το οποίο προνοεί ότι για την κήρυξη της εκκλησιαστικής περιουσίας σε Αρχαίο Μνημείο απαιτείται η γραπτή συναίνεση της Εκκλησίας. Ακολούθως, ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, ο οποίος με επιστολή του ημερομηνίας 28 Απριλίου 2017 ανέφερε ότι για την κήρυξη του τεμαχίου σε Αρχαίο Μνημείο απαιτείτο η γραπτή συναίνεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου”, προστίθεται.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναφέρεται, το Τμήμα Αρχαιοτήτων όφειλε να ζητήσει την ακύρωση της Διοικητικής Πράξης σύμφωνα με την οποία το τεμάχιο κηρύχθηκε σε Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα. Η ανάκληση έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Ιουνίου 2017.

Καθίσταται τέλος σαφές, σημειώνεται, ότι παρά την ανάκληση της κήρυξης του τεμαχίου 223 σε Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα, οι αρχαιότητες που έχουν ανευρεθεί θα προστατευθούν σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ