17.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ: Τέλος στα «αυθαίρετα» αγρέλια- Παραγωγή βάσει πρωτοκόλλου

Με πρωτόκολλα θα παράγονται πλέον τα δασικά δέντρα, όπως έλατα και χαρουπιές, ακόμα και οι αγρελιές και οι καππαριές.

Το πιο πάνω σύμφωνα με τη Δήλωση Δασικής Πολιτικής του Τμήματος Δασών.

Η Δήλωση Δασικής Πολιτικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Παραγωγή Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στα δασικά φυτώρια του Τμήματος Δασών. Ως

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στόχος τίθεται η “απρόσκοπτη παραγωγή και διαθεσιμότητα δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε επαρκή ποιότητα και ποσότητα, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για τα αναδασωτικά/δασωτικά έργα, τις φυτεύσεις σε κατοικημένες περιοχές, τα προγράμματα αποκατάστασης και την προώθηση της χρήσης ιθαγενών δασικών ειδών ”.

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, το Τμήμα Δασών ετοίμασε επιμέρους εγχειρίδιο με τίτλο “Πολιτική του Τμήματος Δασών στην παραγωγή και εγκατάσταση δασικών φυτών –φυτώρια – δασώσεις-αναδασώσεις-φυτεύσεις” το οποίο αποτελεί οδηγό για το δασικό προσωπικό του Τμήματος.

Η παρούσα έκδοση, “Πρωτόκολλα Παραγωγής Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού”, έρχεται να συμπληρώσει το κενό που διαπιστωμένα καταγράφεται στον τομέα της παραγωγής δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού στα φυτώρια του Τμήματος Δασών, ότι δηλαδή οι επιμέρους τεχνικές και διαδικασίες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού δεν είναι καταγραμμένες σε εγχειρίδιο/οδηγό και ότι μέχρι σήμερα η μετάδοση της γνώσης και εμπειρίας γινόταν προφορικά.

Η καταγραφή τους διασφαλίζει τη συγκέντρωση της εμπειρίας 130 και πλέον χρόνων, προσφέρει ευκαιρίες για βελτίωση και διευκολύνει τη μεταφορά/διάχυση της γνώσης, πρώτιστα εντός του Τμήματος Δασών αλλά και στο ευρύτερο κοινό/ενδιαφερόμενους.

Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτόκολλα για 94 φυτικά είδη και αφορούν τις τεχνικές εγγενούς πολλαπλασιασμού (με σπέρματα) που εφαρμόζονται στα φυτώρια του Τμήματος Δασών. Σε κάθε Πρωτόκολλο καταγράφεται η διαδικασία και τα στάδια που ακολουθούνται από τη συλλογή των σπερμάτων μέχρι την παραγωγή και διάθεση των φυτών.

Μέσα σε αυτά τα φυτικά είδη είναι και τα αγρέλια, τα οποία καταγράφονται ως Asparagus stipularis και στη Δήλωση αναγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.

Για την ετοιμασία των πρωτοκόλλων συνεργάστηκαν και πρόσφεραν τις γνώσεις και εμπειρία τους όλοι οι λειτουργοί του Τμήματος που σήμερα εργάζονται στον τομέα της παραγωγής φυτών.

Το εγχειρίδιο αυτό θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το προσωπικό του Τμήματος που εργάζεται στα δασικά φυτώρια και θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχή και απρόσκοπτη παραγωγή φυτών, και ειδικότερα για τα είδη που χαρακτηρίζονται ως “δύσκολα” στον πολλαπλασιασμό.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ