23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Δήμος Πέγειας, ώρα μηδέν

Είμαστε λίγες μέρες πριν καλά καλά μπει η καλοκαιρινή περίοδος, όπου χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες παραθερίζουν στην επικράτεια του Δήμου Πέγειας. Η σπάνια ομορφιά της περιοχής μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ωθεί πολλούς συμπολίτες μας και ξένους να περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Πέγεια. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας καθώς και ηφιλοξενίας των ανθρώπων μας κάνει την Πέγεια ένα ελκυστικό προορισμό. Σήμα κατατεθέν του τουριστικού μας προϊόντος είναι η φυσική παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων η οποία είναι μια από τις δημοφιλέστερες του νησιού.

του Αχιλλέα Αχιλλέως*

Ο Δήμος Πέγειας διαχειρίζεται τα κρεβατάκια της παραλίας και παράλληλα διαμέσου εκπόνησης ανοικτού διαγωνισμού ενοικιάζει τα 2 παραλιακά περίπτερα για την παροχή υπηρεσιών προς τους λουομένους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σοβαρό κόλλημα σχετικά με την μίσθωση των περιπτέρων λόγω της αδυναμίας πρόσβασης προς αυτά. Η προσβασιμότητας στην παραλία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Δήμο και στους ενοικιαστές των περιπτέρων. Μερικά από τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι ο ανεφοδιασμός των περιπτέρων, η κακή λειτουργία των μπάνιων και των τουαλετών και η μη παροχή ηλεκτρισμού και πόσιμου νερού.

Αυτό το κόλλημα που παρουσιάζετε οφείλετε στην διαμάχη μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας των μισθωμένων τεμαχίων που εφάπτονται κατά μήκος της παραλίας και του Δήμου Πέγειας σχετικά με την πρόσβαση στην παραλία. Τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια ήρθαν σε διαπραγματεύσεις για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες βγήκαν άκαρπες λόγω της σκληρής και επεκτατικής πολιτικής που εφαρμόζει η εν λόγω εταιρεία. Επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρείαέχει εκκρεμότητες στα υπόλοιπα μισθωμένα τεμάχια τα οποία διαχειρίζεται τα οποία σχετίζονται με την δημιουργία πεζοδρομίων, δρόμων στα περίκλειστα τεμάχια και την φωταγώγηση τους. Εκκρεμότητες οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει πριν από καιρό. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πέγειας δεν εναντιώνεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως σίγουρα είναι εναντίων των εκβιασμών και της ασυδοσίας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος Πέγειας δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και έξωθεν πιέσεις για εκμίσθωση των περιπτέρων χωρίς διαγωνισμό με αντάλλαγμα την παραχώρηση προσβάσεων στην παραλία. Είναι αδιανόητο ο Δήμος Πέγειας να γίνει ο μόνος Δήμος Παγκύπρια που να παραχωρεί για εκμίσθωση περιουσιακά του στοιχεία των Δημοτών του χωρίς δημοκρατικό τρόπο. Εξάλλου στους δημότες ανήκει η περιουσία του Δήμου και σε αυτούς είμαστε υπόλογοι των αποφάσεων μας.

Ο Δήμος είναι σε διάλογο με την εν λόγω εταιρεία αλλά και με τις κυβερνητικές υπηρεσίες του κράτους να λυθεί το πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω  ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία όπου οι ανεξάρτητοι θεσμοί υπερισχύουν προς όφελος όλων των πολιτών και όχι των λίγων και προνομιούχων. Η χρονοβόρα αυτή προσπάθεια δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Σε μια πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Δήμαρχος μαζί με την εν λόγω εταιρεία για επίλυση του προβλήματος, έχει ετοιμαστεί μια πρόταση η οποία κατά την γνώμη μου δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Η πρόταση αυτή, εκτός που είναι μακροχρόνια, εμπεριέχει διευκολύνσεις που είναι στα όρια της παρατυπίας. Ο λόγος που αναφερόμαι σε παρατυπία είναι για την εκμίσθωση της παραλίας χωρίς διαγωνισμό αλλά και για τον τρόπο και τον τόπο που θα δοθούν οι προσβάσεις οι οποίες θα είναι διαμέσου πρασίνου. Η εν λόγω πρόταση φυσικά έχει ζητηθεί και θα σταλεί για νομική και θεσμική γνώμη από τους κρατικούς μηχανισμούς. Εμείς διαφωνούμε με την εν λόγω πρόταση, η οποία μπορεί σε βάθος χρόνου να αποβεί επιζήμια για την περιοχή και τους δημότες της. Επιζήμια δεν εννοούμε πάντα το οικονομική ζημιά αλλά και την φυσική καταστροφή η οποία πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτη.

Απαιτούμαι σαν δημοτικό συμβούλιο οι θεσμοί του κράτους να παρέμβουν και να λύσουν άμεσα και σωστά το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη υπόθεση τράβηξε για χρόνια και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων. Οι δημότες της Πέγειας είναι περήφανοι ανθρώποι και δεν εκβιάζονται ούτε και ανεχόμαστε το μαχαίρι στο λαιμό. Εξάλλου σε αυτούς λογοδοτούμε και σε αυτούς είμαστε υπόλογοι για τις πράξεις μας. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας ότι ένας ολόκληρος Δήμος να εκβιάζεται. Ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό.

*Δημοτικός Σύμβουλος Πέγειας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ