21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Δήμος Πέγειας: Ρύθμιση μεμονωμένης κατοικίας και η ανάγκη εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Πέγειας

 

Αναμφίβολα η αδυναμία λήψης αποφάσεων αλλά και η έλλειψη κοινωνικής και δημοτικής ευθύνης έχει οδηγήσει τον Δήμο Πέγειας σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο. Η επερχόμενη τροποποίηση του υφιστάμενου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου της δήλωσης πολιτικής αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τόσο τον Δήμο Πέγειας όσο και τους δημότες του.

του Ανδρέα Χριστοδούλου*

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμος Πέγειας εμπίπτει στην δήλωση πολιτικής όπου από το 2005 εγκληματικά προς τον ίδιο και τους δημότες του δεν είχε προχωρήσει σε αναθεώρηση των τοπικών ζωνών ανάπτυξης με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινδυνεύει να μηδενιστεί ο συντελεστής ανάπτυξης στο 70% των εδαφών του που εμπίπτουν σε αγροτικές ζώνες και ζώνες αναδασμού. Ως επακόλουθο αυτού ο Δήμος Πέγειας και οι δημότες του βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμη κουτσούρεμα των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και σε μια τεράστια υποτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους.

Ταυτόχρονα  η  Δημοτική Αρχή βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και καλείται να δράσει άμεσα προς όλα τα αρμόδια σώματα, κρατικούς φορείς αλλά και με εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις στην δήλωση πολιτικής που θα ανατρέψουν  τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η απαγόρευση ανάπτυξης μεμονωμένης κατοικίας στον Δήμο Πέγειας.

Επιπλέον η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα πλήξει  ανεπανόρθωτα την  τοπική οικονομία, η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα δεχθεί ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στο ευρύ της φάσμα.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος Πέγειας θα χάσει τεράστια έσοδα τα οποία θα πρόεκυπταν από άδειες οικοδομής και δημοτικά τέλη. Επίσης, έχουν ξοδευτεί τεράστια κεφάλαια για την δημιουργία υποδομών αλλά και για την μεταφορά υπηρεσιών στις συγκεκριμένες περιοχές (Οδικό δίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, νερό, συλλογή σκυβάλων) τα οποία με την απαγόρευση της μεμονωμένης κατοικίας δεν θα μπορέσουν να ανακτηθούν, πρός οφελος της Τοπικης Αυτοδιοικησης.
  • Πλήγεται ανεπανόρθωτα η μικρό μεσαία τάξη που κατά πλειοψηφία ανήκουν τα αγροτεμάχια και οι περιοχές αναδασμού του Δήμου μας.
  • Μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών έχουν υποθηκευμένα τα τεμάχια τους με αποτέλεσμα οι τράπεζες θα ζητάνε επιπρόσθετες εγγυήσεις για να εξασφαλιστούν οι υποθήκες λόγω της κατακόρυφης μείωσης των εκτιμημένων αξιών που θα προκύπτουν.
  • Επιπρόσθετα επηρεάζονται οι μικρο μεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις του Δήμου μας οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξαρτώνται από τουρίστες που βρίσκουν καταφύγιο στις μεμονωμένες κατοικίες. Επίσης οι μεμονωμένες κατοικίες συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού εξυπηρετούν τουρισμό ολόχρονα σε σύγκριση με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων της περιοχής τα οποία μένουν κλειστά κατά την χειμερινή περίοδο. Επιπρόσθετα τα πλείστα ξενοδοχεία της περιοχής λειτουργούν ως all inclusive και δεν προσφέρουν στην τοπική οικονομία.
  • Πολλοί συνδημότες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με στασιμότητα στις εργασιακές τους δραστηριότητες αφού οι μεμονωμένες κατοικίες συντείνουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην αυξηση του κύκλου εργασιών, όπου πολλοί συνδημότες μας απασχολούνται εκεί ως συντηρητές κήπων, κολυμβητικών δεξαμενών , καθαριστές και ως τουριστικοί πράκτορες.
  • Η προσεχής τροποποίηση του υφιστάμενου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου θα επιφέρει δημοτικές διακρίσεις καθώς πολλοί συνδημότες μας έχουν αναπτύξει τα τεμάχια τους με αποτέλεσμα να κοστίζουν τώρα μερικά εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που άλλοι συνδημότες μας που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να αναπτύξουν τα τεμάχια τους θα δουν τις περιουσίες τους να κοστολογουνται με μόλις μερικές χιλιάδες.

Λαμβάνοντας  λοιπόν  υπόψη τα παραπάνω ο Δήμος Πέγειας θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση στην δήλωση πολιτικής και  αφού ληφθούν  συγκεκριμένες ρυθμίσεις να τροχοδρομηθούν άμεσα βραχυπρόθεσμες λύσεις έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η τοπική οικονομία. Βέβαια ολοκληρωτική λύση στο όλο θέμα θα δώσει η εκπόνηση ενός ορθολογιστικού τοπικού σχεδίου το οποίο θα προβλέπει και θα οριοθετεί όλες τις ζώνες ανάπτυξης όπως αυτές προβλέπονται στον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τοπικό σχέδιο Πέγειας θα πρέπει να σέβεται την γεωγραφική ιδιοσυγκρασία της περιοχής αλλά και να δένει αρμονικά με το περιβάλλον, να περικλείει οικιστικές, …., τουριστικές, παραθεριστικές, ξενοδοχειακές, βιομηχανικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές ζώνες ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς εκτρώματα .Γι’αυτό  ο  Δημος Πεγειας  επιβάλλει την εφαρμογή ενός  τοπικού  σχεδίου που θα τον οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης, καθηστώντας τον ξανά ως επενδυτικό προορισμό.

Η διαφύλαξη των συμφερόντων την δημοτών μας αλλά και η ανάγκη εκπόνησης τοπικού σχεδίου Πέγειας είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ στο παρελθόν. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών έτσι ώστε να διαφυλάξει τους δημότες του και κατά δεύτερο να προχωρήσει μέσω διαγωνισμού στην πρόσληψη πολεοδόμων οι οποίοι θα εκπονήσουν το τοπικό σχέδιο Πέγειας, πάντοτε σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.

*Δημοτικός Σύμβουλος Πρωτοβουλίας Νέων Δήμου Πέγειας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ