17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Δήμος Γεροσκήπου: Αυτό είναι το “άγνωστο” Μεσαιωνικό Γεφύρι που θα αποκατασταθεί (PHOTOS)

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εργάζεται για την αποκατάσταση, συντήρηση και τοπιοτέχνηση του Μεσαιωνικού Γεφυριού, στον ποταμό Κοτσιάτη, και ήδη έχει εγκριθεί εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του μνημείου, η οποία και θα είναι έτοιμη στο τρέχον έτος.

Το Μεσαιωνικό Γεφύρι, που βρίσκεται στα σύνορα Κολώνης-Αχέλειας, έχει κηρυχθεί Αρχαίο Μνημείο Α’ Πίνακα το Φεβρουάριο του 2015, μετά από αίτημα που υπεβλήθη από τον ίδιο το Δήμο Γεροσκήπου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Γεροσκήπου προχώρησε στην αποκάλυψή του (απομάκρυνση των χωμάτων που το κάλυπταν σχεδόν ολοσχερώς), τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, σε αξιολόγηση της κατάστασης και της στατικής του επάρκειας και στην αποτύπωσή του.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για να προστατευθεί από τις βροχές και τα νερά του ποταμού, ο Δήμος προχώρησε, μετά από οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην κάλυψη του γεφυριού με χώμα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να δρομολογηθούν οι ενέργειες που χρειάζονται για τη συντήρησή του.

Αναφέρει επίσης ότι η όποια καθυστέρηση υπάρχει (αν υπάρχει) στην εκπόνηση της μελέτης, οφείλεται στην απόφαση του Δήμου να μην προχωρήσει στην αποκάλυψη του μνημείου (καθαρισμός του από τις προσχώσεις) τη χειμερινή περίοδο για να μην θέσει σε κίνδυνο τη στατική επάρκεια του γεφυριού, δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται σε κοίτη ποταμού.

Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα δρομολογηθεί η διαδικασία της μελέτης.

Επίσης όπως αναφέρεται, ο Δήμος Γεροσκήπου και το Κ.Σ. Αχέλειας θα παραδώσουν τη μελέτη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο και θα προχωρήσει, όπως υποσχέθηκε, στην υλοποίησή της, στη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ