24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Γ. Λεπτός: “Προσφέρουμε για χρόνια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε νευραλγικούς τομείς”

  • Γ. Λεπτός: Ο Όμιλος Λεπτός με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην ανάπτυξη ακινήτων, στις επενδύσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία, και στον Τουρισμό.

Πολλές χιλιάδες τουρίστες, αγοραστές κατοικιών και  επενδυτές έχουν γνωρίσει και αγαπήσει την Πάφο μέσω του Ομίλου Λεπτός.

  • Θετική η πορεία του κυπριακού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ο εκ των δύο αντιπροέδρων του Ομίλου Λεπτός και αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Γιώργος Λεπτός

Αναγκαιότητα είπε, η προώθηση σημαντικών έργων στην Πάφο

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Της Lois Lane

Ποιός είναι ο Γιώργος Λεπτός; 

O Γιώργος Λεπτός γεννήθηκε στη Λευκωσία, το Μάρτιο του 1963 και έζησε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή.

Οι Ακαδημαϊκές του σπουδές ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου απ’ όπου απέκτησε τον τίτλο του Πολιτικού Μηχανικού B.Sc.(Eng.) Honours. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Μ.Β.Α) στο American University, Washington D.C των Η.Π.Α.

O Γιώργος Λεπτός είναι Αντιπρόεδρος και Τεχνικός Διευθυντής του Ομίλου Λεπτός και ενεργό εκτελεστικό μέρος των διοικητικών συμβουλίων αρκετών εταιρειών του Ομίλου Λεπτός.  Πέραν των καθηκόντων του ως Τεχνικός Διευθυντής του Ομίλου, είναι επίσης και επικεφαλής πολλών έργων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της γης, τις αρχιτεκτονικές μελέτες, τη διαχείριση  και κατασκευή μεγάλων έργων .

Λόγω του μεγάλου φάσματος δραστηριοτήτων του Ομίλου, ο Γιώργος Λεπτός ασχολείται επίσης ενεργά και με άλλα καθήκοντα, όπως είναι η εταιρική διεύθυνση καθώς και η επίβλεψη  των πανεπιστημιακών, ιατρικών και άλλων δραστηριοτήτων δραστηριοτήτων του Ομίλου, καθώς και του επενδυτικού προγράμματος και της επέκτασης του Ομίλου στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Είναι σημέρα Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και μέλος του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολης, Πάφου. Το 2008 εξελέγη και διετέλεσε εώς το 2014 Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Πολλές χιλιάδες  τουρίστες, αγοραστές κατοικιών και επενδυτές έχουν γνωρίσει και αγαπήσει την Πάφο μέσω του Ομίλου Λεπτός. Ο Γιώργος Λεπτός ένας , εκ των δύο αντιπροέδρων του Ομίλου, αναφέρθηκε στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρει ο Όμιλος και οι δραστηριότητες του στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, στον τουρισμό, στην παιδεία, στην υγεία και στις επενδύσεις και που προάγουν διεθνώς με επιτυχία την Πάφο. Επίσης ο Όμιλος Λεπτός σημείωσε, έχει συμβάλει στη φιλοξενία και ξενάγηση επισκεπτών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών στην επαρχία  Πάφου για πάνω από 40 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι εκδηλώσεις του Ομίλου Λεπτός αφιερωμένες στο πράσινο που θα διεξαχθούν στις 23 & 24 Μαρτίου στην περιοχή Κόλπου Κοραλλίων.

 Ο Γιώργος Λεπτός σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στο PafosPress.com ότι το Κράτος οφείλει να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Πάφο παρά τις μέχρι τώρα φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από κυβερνητικής πλευράς . Επί τούτου επεσήμανε ότι σε αντίθεση με την Πάφο, οι επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας έχουν σταθερή οικονομική βάση από την παρουσία σημαντικού μεγέθους δραστηριοτήτων και υποδομών, όπως υπουργεία και άλλα κυβερνητικά γραφεία και υπηρεσίες, λιμάνια, μεγάλο αεροδρόμιο και παροχή υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα, κατά περίπτωση.

Στον τομέα της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας  είπε, “έχουμε την αγαστή συνεργασία, την στήριξη του ΠτΔ, της κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα” και υπάρχει “συναντίληψη”, συμπλήρωσε.

Eνδεικτικά ανέφερε, πως η κυβέρνηση μετά και από εισηγήσεις και διαβούλευση με το ΚΕΒΕ έχει προχωρήσει στη θέσπιση πολλών αναπτυξιακών κινήτρων που έμπρακτα έχουν βοηθήσει την οικονομία του τόπου, προς όφελος όλων.  

Ο κ. Λεπτός στη συνέντευξη που ακολουθεί ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πολλά έργα που είχαν παραμείνει στο συρτάρι, σήμερα έχουν προχωρήσει αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης. Αναφέρθηκε επίσης στο αξιόλογο έργο που επιτελεί η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ιδιαίτερα για την στήριξη της υπαίθρου της Πάφου 
 
Σημείωσε όμως, ότι στην Πάφο υπάρχουν κάποια σημαντικά έργα υποδομής που καθυστερούν για διάφορους λόγους χωρίς να καθοριστεί ακόμη χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους . Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον  δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο Πάφου μέχρι την Πέγεια. Πρόκειται είπε, “για ένα ουσιώδες τουριστικό έργο υποδομής, το οποίο εκκρεμεί για δεκαετίες τώρα”, όπως επίσης και ο δυτικός παρακαμπτήριος Χλώρακας, σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, η Μαρίνα στο Πότιμα κ.α.

Ο κ. Λεπτός σχολιάζοντας το θέμα του Διαχειριστικού Σχεδίου του  Ακάμα τόνισε, πως ο Ακάμας αποτελεί ένα “μαργαριτάρι”, ένα “κεφάλαιο” για την Πάφο το οποίο, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τη σωστή προσεκτική και ορθολογιστική αξιοποίηση του,  μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Πάφου.

Ερωτηθείς για το θέμα των ψηλών κτιρίων στην Πάφο, ο κ. Λεπτός απήντησε πως γενικά ομιλώντας, τα ψηλά κτίρια είναι προς όφελος της πολεοδομικής ανάπτυξης, αλλά και της ποιότητας ζωής, καθότι μειώνεται η κάλυψη αυξάνοντας έτσι τους ελεύθερους ανοικτούς χώρους και από πολεοδομικής άποψης μπορούν να αποτελέσουν “σημεία αναφοράς” και ενδιαφέροντος. Ειδικότερα σε περιοχές της ευρύτερης Πάφου, όπου λόγω του μέχρι πρόσφατα χαμηλού επιτρεπόμενου ύψους, παρουσιάζεται μια εικόνα μονότονης οριζόντιας δόμησης.

Επεσήμανε ωστόσο, πως κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί κατ’  αξία για το συγκεκριμένο έργο στην συγκεκριμένη περιοχή και να γίνει σύγκριση των οφελών ή/και αρνητικών επιπτώσεων σε σχέση με την πεπατημένη αρχιτεκτονική φιλοσοφία ανάπτυξης των 2-3 ορόφων.

Όσον αφορά στην πορεία του κυπριακού τουρισμού τα τελευταία χρόνια την χαρακτήρισε πολύ θετική, σημειώνοντας  πως και το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων, κατά 7,8% ,ενώ – όπως είπε- , τα προηγούμενα τρία χρόνια σημειώθηκε σημαντική  αύξηση των αφίξεων της τάξης μέχρι και του 20% κατ΄έτος, παρόλο που η αύξηση των εσόδων δεν ακολούθησε τους ίδιους ρυθμούς ,γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η φετινή χρονιά δεν θα είναι εύκολη λόγω Brexit, ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας-ρούβλιου, φθηνότερες ανταγωνιστικές χώρες όπως Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία κ.α. Εάν συνέχισε, παρόλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα περσινά επίπεδα και για το 2019, τότε υπό τις περιστάσεις θα είμαστε ικανοποιημένοι, συμπλήρωσε. Βεβαίως υπάρχουν παρά πολλά πράγματα να γίνουν για τον τουρισμό μέσω της διαμόρφωσης και υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού.

Επεσήμανε ακόμη πως παράλληλα με τις παραδοσιακές μας αγορές,  θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αγορά  των γειτονικών μας χωρών, όπως Αιγύπτου, Ιορδανίας, του Ισραήλ κ.α. Επίσης θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για προσέλκυση τουρισμού από τις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Εγχείρημα, όχι εύκολο, που απαιτεί πολύ ενέργεια και συντονισμό, σημείωσε, προσθέτοντας πως εκτιμά πως πρέπει να ξεκινήσουμε με την οργάνωση κοινών πακέτων όπου οι Κινέζοι και οι Ινδοί τουρίστες να συνδυάζουν την επίσκεψη τους στην Κύπρο μαζί με τους Άγιους Τόπους, την Αίγυπτο ή και την Ελλάδα . Αυτό θα καταστήσει την Κύπρο, διαμεσολαβητικό σταθμό.

Αυτοί οι στόχοι συνέχισε ο κ. Λεπτός έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον Υφυπουργό Τουρισμού με τον οποίο η Επιτροπή Τουρισμού του ΚΕΒΕ έχει αγαστή συνεργασία. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα διαδοχικά κτυπήματα που δέχτηκε η επαρχία Πάφου και η Κύπρος από το κλείσιμο αρκετών αερογραμμών, όπως της  Cobalt, της Germania, της Μοnarch Airlines και της AirBerlin.

Ποια η δράση του Ομίλου Λεπτός;

“Ο Όμιλος έχει 60 χρόνια ζωής. Οι δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1960 από τον πατέρα μου και εκτελεστικό Πρόεδρο του Ομίλου Μιχαλάκη Λεπτό στην Κερύνεια. Ο πατέρας μου γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Κερύνεια ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που αξιοποίησε την επιστημονική του κατάρτιση και τα εφόδια που απέκτησε ως πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.”Ο Όμιλος Εταιρειών Λεπτός είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ανάπτυξης έργων παραθερισμού στη Κύπρο και στην προώθηση τους σε αλλοδαπούς επενδυτές. Ήταν ο πρώτος οργανισμός που από την δεκαετία του 1960, οργανωμένα προώθησε την ανάπτυξη και πώληση παραθεριστικών κατοικιών στην Κύπρο και ειδικότερα στην Κερύνεια και δημιούργησε προϊόντα εξειδικευμένα για την Βορειοευρωπαϊκή αγορά.

“Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η οικογένεια και η εταιρεία προσφυγοποιηθήκαν, αφήνοντας στις κατεχόμενες περιοχές μεγάλη περιουσία”και κυρίως ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής μας. Ακολούθως ο πατέρας μου δραστηριοποιήθηκε στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας ως συνέταιρος και Γενικός Διευθυντής Κοινοπραξίας μεταξύ Κυπρίων και Σαουδάραβων . Έργα του το SaudiaCity-μια σύγχρονη πόλη με 4.000 κατοικίες, παλάτια και άλλα μεγάλα έργα.”

Το 1977 ο Μ. Λεπτός επέλεξε την Πάφο ως κέντρο της δραστηριότητας του.Τότε η Πάφος ήταν πολύ υποβαθμισμένη σε πολλούς τομείς.Υπολείπετο πολύ της ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες. Εκείνες τις εποχές τα πράγματα ήταν δύσκολα στην Πάφο. Δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό, δεν υπήρχε τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν υπήρχαν υποδομές, αερολιμένας. κ.α. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας για να μπορέσει η εταιρεία να προωθήσει την Πάφο και την Κύπρο στο εξωτερικό και να προσελκύσει ξένους αγοραστές όσον αφορά στην μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία.

Ο Όμιλος από το 2000 επεκτάθηκε στην Λεμεσό και στην Ελλάδα με μεγάλα έργα παραθεριστικής κατοικίας κατά κύριο λόγο στην Κρήτη αλλά και στην Πάρο και Σαντορίνη. Σήμερα ο Όμιλος αναπτύσσει πέραν των 30 έργων στην Ελλάδα και Κύπρο. Μητρική Εταιρεία του Ομίλου είναι η Armonia Estates Ltd, ενώ δύο εταιρείες του Ομίλου, η Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ και η Leptos Calypso Hotels Public Ltd είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Η Πανδώρα Επενδύσεις ειδικεύεται στην ανάπτυξη γης και μεγάλων έργων, ενώ η Leptos Calypso Hotels δραστηριοποιείται στον τουρισμό και συγκεκριμένα στην ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδωνμε περαν των 3.500 τουριστικών κλινών, μαζί και με το 5 αστέρων ξενοδοχείο Panorama στα Χανιά της Κρήτης. Στον Όμιλο συμμετέχουν επίσης πέραν των 20 θυγατρικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς, όπως την διαχείριση οικιστικών και άλλων συγκροτημάτων (propertymanagement), κατασκευές, προσέλκυση και διαχείριση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, ταξιδιωτικό γραφείο και ασφαλιστικό τμήμα. Επιπρόσθετα των πιο πάνω εταιρειών, ο Όμιλος έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το 2010 το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και λειτουργεί το Νοσοκομείο Iasis.

Ο Όμιλος Λεπτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς δραστηριότητας του, αποφέροντας μεγάλα οφέλη στην κυπριακή οικονομία και στηρίζoντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Όμιλος, εργοδοτεί πέραν των 1.500 υπαλλήλων και διατηρεί γραφεία και συνεργάτες σε πέραν των 75 χωρών.Η σημερινή ηγετική θέση του Ομίλου στηρίζεται στο όραμα του ιδρυτή του καθώς επίσης στο μεράκι και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του.

Που οφείλεται η επιτυχία του Ομίλου σας κ. Λεπτέ;

Η επιτυχία του Ομίλου εξαρτάται από διάφορες παράγοντες. Πρώτα από όλα οφείλεται στην διορατικότητα του ιδρυτή και εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Μιχαλάκη Λεπτού που διαχρονικά επέδειξε ότι διαθέτει το όραμα και ότι μπορεί να προβλέψει αναπτυξιακές προοπτικές, όπως π.χ. όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην Πάφο το 1977. Τότε όλοι του έλεγαν να πάει στην Λεμεσό.”Ο πατέρας μου είδε, ότι η Πάφος ως η ομορφότερη επαρχία της ελεύθερης Κύπρου -η οποία προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την Κερύνεια-, με την τοπογραφία της, με τους ανθρώπους της, την μορφολογία και το περιβάλλον της, ότι είχε πολύ μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς που μας ενδιαφέρουν.”

Κατά δεύτερον, η επιτυχία του Ομίλου οφείλεται στην σκληρή και συλλογική δουλειά. Για να πετύχει κάποιος, έστω αν έχει το κατάλληλο όραμα, πρέπει να εργαστεί σκληρά, μεθοδικά και οργανωμένα για να μπορέσει να πετύχει. Τίποτα δεν σερβίρεται στο πιάτο. Επίσης, απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία ενός οργανισμού είναι η στελέχωση του από τα κατάλληλα καταρτισμένα και φιλότιμα άτομα που μοιράζονται το όραμα και τους στόχους του οργανισμού.

Ο Όμιλος Λεπτός οφείλει την επιτυχυμένη πορεία του και στους καταξιωμένους συνεργάτες και προσωπικό του γενικότερα.  “Ενας οργανισμός είναι τόσο καλός όσο και τα μέλη που τον αποτελούν.”

 Ποιοι είναι οι κυριότεροι αγοραστές ακινήτων και ποια πόλη κατέχει τα σκήπτρα ; 

Τα σκήπτρα σε αριθμό πωλήσεων τα κατέχει μέχρι τώρα η Πάφος ενώ σε τιμές η Λεμεσός. Η μεγάλη πλειοψηφία τωναγοραστώνστην Πάφο ως το 2008 ήταν οι Βρετανοί. Η Πάφος ιδιαίτερα, είναι πολύ γνωστή και αγαπητή στους Άγγλους τόσο όσον αφορά στοτουρισμόόσο και στη  παραθεριστική ή μόνιμη κατοικία. Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση αυτός ο αριθμός μειώθηκε δραστικά και ανέλαβαν τα σκήπτρα άλλες εθνικότητες. Με την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας από Ευρωπαίους, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Όμιλος, επιδεικνύοντας πρωτοφανή εξωστρέφεια, επεκτάθηκε σε νέες αγορές όπως στον Αραβικό Κόλπο, στην Άπω Ανατολή και στην Νοτιοανατολική Ασία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνεισφορά του Ομίλου στα πρόσφατα δύσκολα χρόνια για την οικονομία της Κύπρου τυγχάνει γενικής αναγνώρισης καθώς έχει λάβει δυο φορές το ετήσιο βραβείο εξαγωγών του Υπουργείου Εμπορίου και βιομηχανίας αλλά και το βραβείο Ηγέτη των Επιχειρήσεων που απενεμήθη στον Πρόεδρο του Ομίλου, κ. Μιχαήλ Λεπτό, από το ΚΕΒΕ.

Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι οι εθνικότητες που δείχνουν προτίμηση στην Πάφο για την αγορά κατοικίας , κατά κύριο λόγο είναι οι Ρώσοι , οι Κινέζοι και επενδυτές από την Μέση Ανατολή γενικότερα. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο, και από Άγγλους επενδυτές.Επί του παρόντος  όμως κυρίως στις μεταπωλήσεις παρά στις επενδύσεις σε καινούργια ακίνητα. Ανάλογα βεβαίως με την εξέλιξη του Brexit, θεωρώ ότι μελλοντικά η Βρετανία θα επανέλθει δυναμικά στην αγορά κατοικίας στην Πάφο.

Πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία στην ανάπτυξη της Πάφου ; 

Ιδιαίτερα για την Πάφο, η ανάπτυξη ήρθε λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το κράτος και οι τοπικές αρχές ακολούθησαν με έργα υποδομής την πορεία που χάραξε ο ιδιωτικός τομέας.

Πόσο έχει επηρεαστεί η επισκεψιμότητα των Γερμανών στην Πάφο μετά και την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania; Χαρακτηρίζεται σημαντική αγορά η Γερμανική αγορά …

Nαι, είναι μια σημαντική αγορά. Η Germania έφερνε περίπου 50 χιλ. Γερμανούς τουρίστες επί το πλείστον στην Πάφο αλλά και κατά την περίοδο του χειμώνα. Η πτώχευση της αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα . Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν άμεσαπτήσεις με άλλες αερογραμμές.

Σύμφωνα με  κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν αρκετά καλές πιθανότητες για μια τέτοια εξέλίξη.Εάν αυτό καταστεί εφικτό σύντομα, πιστεύω ότι ο επηρεασμός θα είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο, επειδή διανύουμε τον μήνα του Μαρτίου θα επηρεαστούμε για το 2019 τουλάχιστον ως το σημείο  που τυχόν θα επαναρχίσουν  πτήσεις προς την Πάφο . Είναι αυτονόητο ότι χωρίς μεγάλο αριθμό πτήσεων από πολλούς προορισμούς δεν μπορεί να στηριχτεί και αναπτυχθεί ο τουρισμός.

 Πτήση Πάφου – Αθήνας για την επανέναρξη της έχουμε κάποια εξέλιξη; 

Γίνονται κάποιες προσπάθειες.Έχωπληροφορηθεί πως μια εταιρεία αξιολογεί την πιθανή έναρξη ενός δρομολογίου που θα συνδέει την Πάφο με την Αθήνα, παρόλο που δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα για εταιρείες που κυρίως δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

 Τι γίνεται με τους επισκέπτες της Βρετανίας λόγω Brexit; 

Εκεί υπάρχει σίγουρα μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα την οποία κανένας δεν μπορεί να αξιολογήσει και να κρίνει διότι εξαρτάται από το εάν θα γίνει τελικά το Brexit, πότε θα γίνει το Brexit και με ποιο τρόπο θα γίνει το Brexit. Τι συμφωνίες θα γίνουν που αφορούν το Brexit, πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ην. Βασιλείου με Κύπρο και η Βρετανική οικονομία, η ισοτιμία της Στερλίνας – Ευρώ και επίσης πότε θα γίνουν όλα αυτά.

Συνήθως οι Βρετανοί κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους, δεν περιμένουν την τελευταία στιγμή. Άρα όσο καθυστερεί η κατάληξη, σε κάποιο βαθμό θα επηρεάζονται και οι τουριστικές κρατήσεις. Ως Επιτροπή Τουρισμού στο ΚΕΒΕ σε  συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, συζητήσαμε σειρά θεμάτων μαζί του. Μέσα στα πλαίσια καλύτερου συντονισμού, ο Υφυπουργός έχει δημιουργήσει μια Επιτροπή για τα θέματα τουρισμού στα οποία θα συμμετέχει και το ΚΕΒΕ.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις;

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, – το Πανεπιστήμιο της Πάφου -λειτουργεί από το 2010, παρέχοντας ευκαιρία φοίτησης σε ντόπιους, Κύπριους και ξένους φοιτητές.

Σήμερα στο Πανεπιστήμιο μας φοιτούν πέραν των 1200 φοιτητών με μεγάλο αριθμό από το εξωτερικό, και απασχολεί περίπου 260 εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό καθώς και επιπρόσθετους συνεργάτες.

Ήδη προσφέρονται 30 προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και PhD προγράμματα ενώ από το νέο ακαδημαικό έτος 2019-2020, ο συνολικός αριθμός προγραμμάτων θα ανέλθει στα 40 σε διάφορες ειδικότητες. Επιπρόσθετα προωθείται η δημιουργία Ιατρικής Σχολής. Στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου μας είναι να καταστεί ένα διεθνούς φήμης ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με προσέλκυση χιλιάδων ξένων φοιτητών στην Πάφο. Προς το σκοπό αυτό έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του Ην. Βασιλείου, όπου μέσω αυτών των συνεργασιών θα βοηθηθεί η προσέλκυση ξένων φοιτητών. Οι κύριες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου προγραμματίζονται να μεταφερθούν στο μεγάλο έργο Neapolis Smart Eco city με τη δημιουργία ακαδημαϊκού campus.

Tα ευρύτερα και πολλαπλασιαστικά ωφέλη από την παρουσία ενός Πανεπιστημίου στην πόλη και επαρχία Πάφου είναι αυτονόητα. Πέραν της σημαντικής οικονομικής διάστασης και της παροχής δυνατοτήτων στους εκ Πάφου φοιτητές να σπουδάζουν στον τόπο τους, αναβαθμίζεται το κύρος καιη εικόνα της πόλης και επαρχίας γενικότερα αλλά και η πνευματική,πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη του τόπου.

Ποιο μήνυμα στέλνετε ; 

Η ανάπτυξη της Κύπρου, μέχρι τώρα, βασίστηκε κυρίως στον Τουρισμό, την ανάπτυξη γης και οικοδομών και στις υπηρεσίες –τομείς που είναι ευαίσθητοί στις αλλαγές που γίνονται στο γειτονικό μας αλλά και διεθνές περιβάλλον, τις οποίες δεν ελέγχουμε. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ο τομέας της Ναυτιλίας.  Ενδεικτικά να πω πως η Κύπρος έχει το 11ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και αυτή την στιγμή είναι το 3ο μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο.

Ταυτόχρονα λόγω μεγέθους, οικονομικάασύμφορης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, και απουσία χερσαίας σύνδεσης με άλλες χώρες, η Κύπρος δεν μπορεί να αναπτύξει βαριά βιομηχανία.Με εξαίρεση τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, η οικονομία και ευημερία του τόπου θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων επενδύσεων και συναλλάγματος.

Πρέπει λοιπόν, παράλληλα με την στήριξη των προαναφερόμενων παραδοσιακών αιμοδοτών της οικονομίας, να στραφούμε και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και πηγές σταθερών, κατά το δυνατόν, εισοδημάτωναξιοποιώντας τα εχέγγυα της Κύπρου και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της  ώστε η χώρα μας να καταστεί ένα Περιφεριακό και Διεθνές Κέντρο Παροχής διάφορων Υπηρεσιών. Τέτοιοι τομείς είναι και ο εκπαιδευτικός και ο Ιατρικός τομέας, αλλά και της Έρευνας και καινοτομίας-που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.Για τον  Πανεπιστημιακό τομέα  υπάρχει μεγάλη προοπτική για περισσότερους  ξένους φοιτητές. Ήδη στην Κύπρο υπάρχουν πέντε ιδιωτικά και τρία δημόσιαΠανεπιστήμια και διάφορα κολλέγια αλλά ο αριθμός των ξένων φοιτητών που λαμβάνουμε δεν είναι ικανοποιητικός.

Η Ομάδα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για κρατική στήριξη προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού τομέα και προσέλκυσης ξένων φοιτητών.

Για να σας δώσω να καταλάβετε την σχετική οικονομική σημασία, το ετήσιο εισόδημα του τόπου από την παρουσία ενός ξένου φοιτητή είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μέσου τουρίστα.

Ένας άλλος τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί είναι ο τομέας της ευεξίας και της ευζωίας λόγω και του καλού κλίματος και  περιβάλλοντος της χώρας μας. Και αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και  απαιτούνται στρατηγικός προγραμματισμός και κίνητρα από το Κράτος.

Γενικά, πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προνοητικοί, να ενεργούμε προγραμματισμένα και όχι σπασμωδικά, να κάνουμε προσεκτικές  και μελετημένες κινήσεις , να μην εφυσηχάζουμε. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμο και σταθερό. Αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας και τα πλεονεκτήματα του τόπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ