29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Γνωρίζατε ότι υπάρχει σελίδα Pafos Republic; (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΗΣ)

Αλήθεια πόσες φορές αποτέλεσε πλάκα στα χείλη πολλών από εμάς το ότι η Πάφος βρίσκεται στο εξωτερικό; Πόσες φορές μας έκαναν ή κάναμε πλάκα ότι στο τούνελ υπάρχουν αφορολόγητα ή πόσες φορές είπαμε την ατάκα “θα πάω ή ήμουν στο εξωτερικό” εννοώντας με πολύ αίσθηση χιούμορ την Πάφο.

Πόσες φορές μάλιστα εμείς οι ίδιοι οι Παφίτες είπαμε ότι ως Επαρχία συνεισφέρουμε πολύ περισσότερα στον κρατικό προϋπολογισμό από όσα λαμβάνουμε από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Πόσες φορές ρίξαμε για πλάκα στο τραπέζι την ατάκα “Πάφος- Κύπρος- Ένωση”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ομάδα του PafosPress.com ψάχνοντας στο Facebook διαρκώς για διάφορα θέματα εντόπισε μια σελίδα που έχει το όνομα Pafos Republic. Μάλιστα το προσέξαμε εδώ και καιρό και αφού κάναμε LIKE στη σελίδα στείλαμε και μια ερώτηση στους διαχειριστές θέλοντας να του δώσουμε περισσότερη χιουμορίστικη διάσταση και να διερευνήσουμε τι τους οδήγησε στη δημιουργία μιας τέτοιας σελίδας;

Όπως να ανέφεραν μετά από 5 μήνες από το πρώτο μας ερώτημα, η σελίδα δημιουργήθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Βαρκελώνης προς το τέλος του 2017 αρχές του 2018.

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία ήταν να σηκωθεί το γάντι στην επί δεκαετίες πλάκα που γίνεται για την Πάφο και τους Παφίτες.

Στο στρατό μας είπε ο Παναγιώτης που είναι εκ των δημιουργών της σελίδας, μας κάνουν πλάκα ότι μιλάμε διαφορετικά. Όταν πάμε για σπουδές κυρίως στη Λευκωσία, η πλάκα συνεχίζεται ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που μας παροτρύνουν να μιλήσουμε για να μας ακούσουν που σέρνουμε τη φωνή μας ή μιλάμε τραγουδιστά.

Έτσι λοιπόν και μεις θέλοντας να δώσουμε συνέχεια στην πλάκα δημιουργήσαμε τη σελίδα την οποία όμως η αλήθεια είναι παραμελήσαμε. Σκοπός είναι στο μέλλον να γίνει μια δραστήρια σελίδα όπου μέσα από αυτήν θα αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες της Πάφου, οι ομορφιές της και ο αγνός χαρακτήρας των κατοίκων της.

Κληθείς ο Παναγιώτης να μας εξηγήσει τι σημαίνουν τα χρώματα της σημαίας που έχει ως εξώφυλλο η σελίδα μας είπε τα εξής: 

“Θέλαμε να δείξουμε ότι πέραν από την πλάκα το “τερματίσαμε”. Έτσι λοιπόν όπως σε άλλες περιπτώσεις και μεις απομονώσαμε την γεωγραφική περιφέρεια, της δώσαμε Χρυσό χρώμα που δείχνει πλούτο. Πλούτο στον Πολιτισμό, στην Ιστορία μας, την αρχαιολογική μας κληρονομιά, την Μυθολογική μας ιδιαιτερότητα αλλά και Χρυσό στο κράμα της σύνθεσης των ανθρώπων της Πάφου. Είμαστε όλοι (σχεδόν όλοι σημ. γέλια) χρυσά παιδιά. Επίσης το Χρυσό συμβολίζει τις χρυσές αμμουδιές της Πάφου όπως είναι του Ακάμα και πολλές άλλες.

Τα χρώματα στο φόντο έχουν το καθένα το δικό του συμβολισμό. Το Γαλάζιο συμβολίζει τον Ουρανό και τη Θάλασσα, το άσπρο καθαρότητα, την Παρθένα Φύση, την αρχή και το ξεκίνημα και το πράσινο είναι το χρώμα της Ελπίδας αλλά και του Περιβάλλοντος”.

Τι μας απάντησε όμως την ερώτησή αν τον προβληματίζει ότι μπορεί να παρεξηγηθεί η σκέψη;

Αν κάποιος δεν μπορεί να δει πίσω από αυτή την ενέργεια την χιουμορίστικη πλευρά της τότε πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά. Μάλλον πολύ σοβαρός και εσωστρεφής θα είναι.

Εμείς, είμαστε μια παρέα νέων που σπούδασε και επέστρεψε πίσω στην Πάφο. Μέσα στην γκρίνια, την ανέχεια και την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικης στους τομείς των σπουδών μας βλέπουμε με σαρκαστικό φακό την καθημερινότητα. Γελάμε και κλαίμε με πράγματα απλά. Ερωτευόμαστε στα στενά της Πάφου όπως διαμορφώθηκε όπως έκαναν πριν 40-50 χρόνια οι γονείς μας. Για μας η Πάφος είναι ο επί γης Παράδεισος και έτσι, τόσο απλά δηλαδή, δώσαμε σάρκα και οστά σε αυτό που τα τελευταία είκοσι χρόνια ακούμε ως πλάκα σε παρέες, στέκια νεολαίας αλλά και οικογενειακές συνάξεις στα χωριά μας.

Στο τέλος της ημέρας ας περιμένουν οι πιθανοί επικριτές μας (που δεν νομίζω να υπάρξουν, σημειώνει) να αναπτύξουμε δράση και ας μας κρίνουν από το έργο μας. Δεν έχουμε καμία αποσχιστική τάση (προς το παρόν σημ. γέλια). Αντιθέτως στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δράσεις για τον λαό της Πάφο, για την Δημοκρατία της Πάφου (σημ. γέλια ξανά)

Ερωτηθείς να μας πει ποιος θα είναι ο ρόλος της σελίδας στο μέλλον ο Παναγιώτης μας ανέφερε ότι θα είναι κάτι αντίστοιχο από τις πολλές σελίδες που αναδεικνύουν τοπία, προορισμούς αλλά και ευτράπελα της Πάφου. Θα διοργανώνουμε διαγωνισμούς, θα συμμετέχουμε σε Πολιτιστικές δράσεις, θα λαμβάνουμε μέρος σε εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, σκιτσογραφίας, ζωγραφικής, αλλά και εκστρατείες καθαριότητας. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την δράση μας να καταστεί η σελίδα μας ωφέλιμη για την κοινωνία. Την Παφιακή κοινωνία.

Στους μελλοντικούς στόχους, όπως μας εξομολογήθηκε ο νεαρός συμπολίτης μας, είναι και η προκήρυξη ενός δημόσιου διαγωνισμού για συγγραφή Παφίτικου Ύμνου ο οποίος ακολούθως θα μελοποιηθεί.

Αν και σας σας άρεσε η ιδέα της δημιουργίας της σελίδας Pafos Republic μη διστάσετε να κάνετε LIKE ενώ σίγουρα και ένα SHARE θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην εξάπλωσή της.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ