22.9 C
Paphos
Saturday, May 11, 2024

Γιατί μια αίθουσα του ξενοδοχείου Coral Bay έχει το όνομα του Christiaan Barnard;

Με αφορμή την έκθεση Κερύνεια – Πάφος Αγαπημένες Πατρίδες η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 23 Μαρτίου στην αίθουσα Christiaan Barnard του ξενοδοχείου Coral Beach Hotel and Resort στην Πάφο ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τους λόγο για τον οποίο η αίθουσα πήρε το όνομα του διάσημου και σπουδαίου γιατρού αλλά και το ποιος ήταν ο Christiaan Barnard.

Ποιος ήταν ο Κρίστιααν Μπάρνταρντ;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ήταν στις 3 Δεκεμβρίου 1967 όταν ο σπουδαίος καρδιοχειρουργός, ο «γιατρός με τα χρυσά χέρια», άνοιξε ένα νέο χρυσό κεφάλαιο στα ιατρικά χρονικά με την πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο έξοχος συνδυασμός οραματιστή γιατρού και δεξιοτέχνη χειρουργού ήταν που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της καινοτόμας αυτής επέμβασης, που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιατρικής ιστορίας και της ανθρώπινης ευημερίας φυσικά.    

Ο πρωτοποριακός Μπάρναρντ με το άπλετο ταλέντο και το όραμα έγινε έτσι ένας από τους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου, κεφάλαιο ολόκληρο στην παγκόσμια ιατρική ιστορία. Κι αυτό γιατί τόλμησε να αποδεχτεί την πρόκληση και να εκτελέσει μια ακραία πειραματική εγχείριση σε μια εποχή μάλιστα που τέτοιες ιδέες ήταν ανήκουστες ή δαιμονοποιούνταν ως επικίνδυνες.

Το επαγγελματικό πάθος του μάγου της καρδιοχειρουργικής όμως και το ταγμένο της ζωής του άφησε τον κόσμο άφωνο, με τον ίδιο να συνεχίζει να μετρά εκπληκτικά επιτεύγματα στο υπόλοιπο της καριέρας του, όπως την πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς το 1974…

Γιατί πήρε η αίθουσα του Coral Bay το όνομά του; 

Ο Μπάρναρντ αποσύρθηκε ως προϊστάμενος του τμήματος Καρδιοχειρουργικής στο Κέιπ Τάουν το 1983, μετά την ανάπτυξη μιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα χέρια του, που τον εμπόδισε να λειτουργεί.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μπάρναρντ είχε εγκατασταθεί στην Αυστρία και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Πάφο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Coral Bay όπου άφησε και την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2001.

Σύμφωνα με δήλωση του τότε υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο καρδιοχειρουργός πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 2 Σεπτεμβρίου 2001, αν και η νεκροψία έδειξε ο θάνατός του να οφείλεται σε μια σοβαρή κρίση άσθματος.

Ο κ. Μπάρναρντ ήταν προσωπικός φίλος του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μιχαλάκη Λεπτού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ