27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Γιάννης Σακέλλης : Το street Art Square συμπίπτει με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης

Η συνάθροιση και η συνάντησή των καλλιτεχνών  στην Πάφο , το φθινόπωρο του 2016, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Street Art Square δεν αποτελεί μόνο προανάκρουσμα για την έναρξη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, αλλά συμπίπτει, επίσης, με την προοδευτική ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, ανέφερε  ο Γιάννης Σακέλλης που έχει αναλάβει την επιμέλεια του Street Art Square 


Σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη το Street Art Square είναι εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017 και είναι στο επίσημο της πρόγραμμα.

Το 2017 θα είναι η τρίτη και η μέχρι τώρα πιο διευρυμένη έκδοση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, προσθέτοντας πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί  την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου, ενώ  και στην τρίτη διοργάνωση θα συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

1Ο κ.Σακέλλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως την περασμένη χρονιά οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  στις 17 και 18 Απριλίου 2015, όταν εικαστικοί και καλλιτέχνες του γκράφιτι / street artists, από την Κύπρο και την Ελλάδα, συναντήθηκαν δημιουργικά σε έναν χώρο στάθμευσης παρά την οδό Μακαρίου, στο κέντρο της Πάφου, μεταμορφώνοντας το τοπίο σε μια δυναμική και ανοικτή γκαλερί.

Χάρη στην ενθουσιώδη και γενναιόδωρη ανταπόκριση των κατοίκων της Πάφου, η επιτυχία της εκδήλωσης Street Art Square ήταν τέτοια, όπως είπε,  ώστε οι συντελεστές αποφάσισαν να επαναλάβουν, αλλά και να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν το εγχείρημα, με μια τετραήμερη γιορτή της πρωτοποριακής και εξόχως αστικής «Τέχνης του Δρόμου» / Street Art, σε μια από τις πιο κεντρικές οδούς της πόλης.

Η φετινή εκδήλωση, συνέχισε, έλαβε χώρα στο διάστημα από τις 5 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016, και επικεντρώνεται στην οδό Κώστα Καρνάβαλου, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου και διασχίζει μια σειρά από κτήρια, οι τοίχοι των οποίων προσφέρονται ως ιδανικοί καμβάδες για τα έργα της φετινής, ανανεωμένης και διευρυμένης ομάδας από εικαστικούς και καλλιτέχνες γκράφιτι,όπως είπε.

14658160_10211310624588032_1332649166_nΑυτή τη φορά, στο εγχείρημα συμμετείχαν και καλλιτέχνες από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία και τον αντίκτυπο της περσινής εκδήλωσης.

Ο κ.Σακέλλης  συγκεκριμένα, είπε πως  στην οδό Κώστα Καρνάβαλου  συναντήθηκαν  οι καλλιτέχνες FIKOS, Alex Martinez, BillyGEE και LUNE82, από την Ελλάδα, ο Σουηδός BANE, o Γερμανός RUSLκαι o DHAL από τη Νότιο Κορέα, ενώ η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τους PEST και Bankrupt.CY, και τον Τουρκοκύπριο Batu Gundal.

Πρόκειται για σημαντικούς δημιουργούς, -όπως είπε- οι περισσότεροι από τους οποίους χαίρουν ήδη διεθνούς αναγνώρισης, με έργα τα οποία κοσμούν κρίσιμα σημεία σε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Επεσήμανε επίσης πως  τα έργα της Street Art τα οποία  προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λειτουργούν συμπληρωματικά με τις εργασίες ανάπλασης, και βάζουν τη σφραγίδα τους (τη σφραγίδα της τέχνης και της δημιουργίας) στη μεταμόρφωση της Πάφου σε ένα ανοικτό πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σημειώνεται πως οι καλλιτέχνες είχαν φιλοξενηθεί από το Κέντρο Τεχνών ΚΙΜΩΝΟΣ ενώ η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Κύπρου είχε χορηγήσει δύο εκ των καλλιτεχνών που διαμένουν στην Ελβετία.14691206_1133058670115416_5659482234045993349_o

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ