20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Γερό τεστ για μισθούς

σχυρό τεστ για τις μισθολογικές αναπροσαρμογές που θα προκύψουν μετά το μνημόνιο αποτελούν οι υπό εξέλιξη διεργασίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Η έκβαση των μεσολαβητικών συζητήσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την κατάληξη των συζητήσεων με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους στις κατασκευές και στη βιομηχανία.

Κύριος στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων του 2012.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι προθέσεις των συνδικαλιστών έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματίες, που θεωρούν ότι οι αξιώσεις των συντεχνιών θα οδηγήσουν σε ουσιαστική απώλεια της ανταγωνιστικότητας που προήλθε από τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι συζητήσεις για τα ξενοδοχεία θεωρούνται κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του μισθολογίου σε εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν παγώσει τους μισθούς την τελευταία τριετία, μετά από σημαντικές περικοπές τους.

Η εργοδοτική πλευρά, δια της ΟΕΒ, διαμηνύει ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί ότι η οικονομία και ειδικότερα η ξενοδοχειακή βιομηχανία βρίσκονται στο σημείο που θα μπορούσε να επανέλθουν οικονομικά και παρεμφερή αιτήματα πριν από την κρίση του 2012.

Η θέση αυτή των ξενοδόχων, τέθηκε στο τραπέζι της μεσολαβητικής προσπάθειας της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου την περασμένη βδομάδα, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία.

Η μεσολαβητική παρέμβαση της κ. Αιμιλιανίδου, προς επίλυση της διαφοράς που προέκυψε στα ξενοδοχεία δεν έχει καρποφορήσει μέχρι σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι κάποια επίμαχα θέματα, έχουν ωριμάσει και δεν αποκλείεται εντός της βδομάδας να υποβληθεί μεσολαβητική πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Οι πληροφορίες φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν δώσει ενδείξεις προς την υπουργό εργασίας για να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.

Ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Νίκος Μωϋσέως δήλωσε στη StockWatch ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας όπως με την εταιρεία ΚΕΟ και το Βασιλικό αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εργατική διαφορά που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Μωϋσέως, σημαντικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στον τομέα των κατασκευών καθώς συμφωνήθηκε η νομική βάση των ωφελημάτων των εργαζομένων.

Αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Μωϋσέως σημείωσε ότι η συμφωνία έκλεισε και θα υπογραφτεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα οι μισθοί θα αρχίσουν να αυξάνονται από το 2017, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση της να επιστρέψει την έκτακτη αποκοπή περίπου 2% που επιβλήθηκε σε όλους τους μισθωτούς.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι «δύο είναι τα ανοιχτά μέτωπα των συντεχνιών για το επόμενο χρονικό διάστημα, η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και η κοινωνική πολιτική».

Για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι στόχος είναι η επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχασαν οι εργαζόμενοι μετά το κούρεμα του 2013 όταν είχαν υπογραφεί ειδικές συμφωνίες.

«Χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση και αγώνας για την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει σημειώνοντας ότι οι εργοδότες προβάλλουν διάφορα προσχήματα σε σχέση με τα ωφελήματα που απέκοψαν.

«Δεν ζητούμε αυξήσεις αλλά σε πρώτο στάδιο επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα επίπεδα του 2012», σημειώνει.

Για τις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι είναι ανοιχτές αυτές που αφορούν στους οικοδόμους ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα των λεωφορείων Λεμεσού.

Αναφορικά με τα θέματα της κοινωνικής προστασίας, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ σημειώνει ότι στόχος είναι η εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας και η αποκατάσταση των σοβαρών απωλειών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.

Οι μεγάλες συλλογικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν τους οικοδόμους και τους ξενοδόχους και λήγουν φέτος αφορούν περίπου 42 χιλ. εργαζομένους εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: stockwatch.com.cy

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ