16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ- EDEN CITY: Η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα του τουρισμού

Η ανάπτυξη των €3.5 δις, με το φιλόδοξο όνομα Eden City, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στη Γεροσκήπου από την ATUM Developments Ltd. Με τη δημιουργία τεχνητού νησιού, πολυτελών ξενοδοχείων, γηπέδων, πανεπιστημίου, χώρου ελλιμενισμού για ιδιωτικά σκάφη, πολυτελών επαύλεων και πρωτοποριακών συνεδριακών εγκαταστάσεων, η επένδυση αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον κυπριακό τουριστικό τομέα.


 

Μιλώντας στο Capital Today, ο κ. Γιώργος Βωνιάτης, διευθυντής Κύπρου της ATUM Developments Ltd, περιγράφει το έργο και σχολιάζει την καθυστέρηση που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με το κράτος για οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το έργο Eden City από άλλες τουριστικές αναπτύξεις στην Κύπρο;

To έργο Eden City Cyprus θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο νησί στον τομέα του τουρισμού και έτσι το καθιστά εκ των πραγμάτων ξεχωριστό σε σχέση με τις υφιστάμενες αναπτύξεις στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωσή του, θα δημιουργηθεί ένα συγκρότημα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις μορφές τουριστικού προϊόντος.

Ποια θα είναι τα οφέλη από την υλοποίηση και λειτουργία του έργου για την τοπική και ευρύτερη κυπριακή οικονομία;  

To μέγεθος του έργου δίνει, πιστεύω, μια εικόνα του κύκλου εργασιών που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του και κατά την πλήρη λειτουργία του και αναμένεται να επηρεάσει θετικά τόσο την τοπική οικονομία της Πάφου όσο και ολόκληρου του νησιού. Για παράδειγμα, η παροχή ρευστότητας στην τοπική αγορά, μέσω της εισροής ξένου κεφαλαίου για την κατασκευή του έργου και οι ευκαιρίες συμμετοχής ντόπιων εργοληπτικών εταιρειών έχει σημαντικά οφέλη.

Σύμφωνα με τη μελέτη εξειδικευμένου διεθνούς οίκου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα αυξηθεί κατά 3.5% σε ορίζοντα 20 χρόνων. Έχει υπολογιστεί επίσης ότι μόνο από τη συμφωνία ενοικίασης θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πέραν των €750 εκατομμυρίων, στη βάση της πρότασης που υποβάλαμε.

Οι διαπραγματεύσεις 

Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το κράτος;

Αν και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στην παρούσα φάση παρατηρείται μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με μια διαφορά που προέκυψε στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι σύμβουλοι της εταιρείας μας και η διαπραγματευτική ομάδα του κράτους για εκτίμηση της αξίας της γης στη Γεροσκήπου.

Η διαφορά αυτή δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξη του έργου;

Η εκτίμηση του κράτους απέχει κατά πολύ από τις εκτιμήσεις που έγιναν από την ATUM Developments και από διεθνή οίκο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολικής αύξησης του ετήσιου ενοικίου σε σχέση με την αρχική πρόταση που υποβλήθηκε. Το γεγονός αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, ενδέχεται να καταστήσει το έργο οικονομικά μη βιώσιμο. Ένα πρακτικό πρόβλημα που δημιουργείται επίσης είναι το κόστος που επωμίζεται ήδη η εταιρεία μας εξαιτίας της καθυστέρησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ασκήσει κριτική στους τεχνοκράτες για τη συγκεκριμένη μέθοδο υπολογισμού της αξίας της γης. Πιστεύετε ότι χρήζει όντως μεταρρύθμισης;

Είναι γεγονός ότι μια μέθοδος που υπολογίζει την αξία της γης με βάση την επιπρόσθετη αξία που θα της προσδώσει η εκάστοτε επένδυση που θα υλοποιηθεί εκεί, χρήζει αναθεώρησης. Αυτού του είδους πρακτικές σίγουρα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν, ώστε να είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα υπολογισμού αξίας ακινήτων.

Πού βασίζεται η δική σας εκτίμηση για την αξία της κρατικής γης;

Η εκτίμηση των συμβούλων μας βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, λαμβάνει υπόψη της τη βιωσιμότητα του έργου και είναι συμβατή με τα διεθνή πρότυπα υπολογισμού αξίας ακινήτων.

Ένα σημαντικό κριτήριο που έχει ληφθεί υπόψη είναι ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο κρατικής γης δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και η δυνατότητα ανάπτυξής του δημιουργείται από τη συμπερίληψη της γης της Εκκλησίας και την κατασκευή του τεχνητού νησιού εξολοκλήρου με έξοδα της ATUM.

Παρ’ όλες τις ενδείξεις, εξακολουθείτε να είστε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία;

Παρατηρούμε, δυστυχώς, έλλειψη καλής θέλησης από πλευράς της κρατικής διαπραγματευτικής επιτροπής για σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται και πως γρήγορα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασκευής.  Έπειτα και από τις παραινέσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και από τη στήριξη που βλέπουμε να εισπράττει το έργο από τοπικούς παράγοντες, είμαι αισιόδοξος ότι οι τεχνοκράτες δεν θα αφήσουν να ναυαγήσει μια τόσο σημαντική επένδυση, ρισκάροντας στο τέλος το κράτος να μην έχει καθόλου κέρδος από αυτή την ανεκμετάλλευτη γη.

Πιστεύετε ότι οι χειρισμοί του κράτους στην περίπτωση του Eden City δημιουργούν κακή εντύπωση στους ξένους επενδυτές που θα ήθελαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας;

Η Κύπρος είναι μια χώρα με πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επενδυτικό προορισμό. Είναι εμφανές ότι οι κυπριακές Αρχές καταβάλλουν μια σοβαρή προσπάθεια για διόρθωση παθογενειών, στις οποίες ενδεχομένως να οφείλονται ορισμένοι “κακοί” χειρισμοί που καθυστερούν το έργο. Η ειλικρινής πρόθεση της κυβέρνησης πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτή από τους σοβαρούς επενδυτές.

ΠΗΓΗ:  http://capital.sigmalive.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ