29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ: Αρχαίο κτιρίο της Ελληνιστικής περιόδου στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής ;

Kατάλοιπα ενός μεγάλου αρχαίου κτιρίου της Ελληνιστικής περιόδου εντοπίστηκαν στο παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση πύργων με πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχείο σύμφωνα με την Εφημερίδα Αδέσμευτος της Πάφου η οποία παρουσιάζει και σχετικές φωτογραφίες.

ΠηγήΕφημερίδα Αδέσμευτος της Πάφου

Τις πληροφορίες του «Αδέσμευτου», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιβεβαίωσε η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, διευκρινίζοντας πως αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την προκαταρκτική ανασκαφή που έγινε στο τεμάχιο. Τόνισε επίσης, ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναμένει την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας η οποία διενεργείται από ιδιωτική εταιρία που μίσθωσε η Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε στοχευμένη ανασκαφή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαίωσε πως θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων και δεν πρόκειται όπως είπε να κάνει εκπτώσεις το Τμήμα Αρχαιοτήτων λόγω πιέσεων.

Ο κ. Δημητριάδης, δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Διευθύντρια του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τις αρχαιότητες. Εντός της εβδομάδας, αναμενόταν η ολοκλήρωση της γεωφυσικής επισκόπησης και θα αρχίσει η επεξεργασία των δεδομένων τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο θα κάνει τη σχετική αξιολόγηση.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας θα προχωρήσει σε ανασκαφή διότι μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξακριβωθούν οι αρχαιότητες δήλωσε κατηγορηματικά η κ. Ιερωνυμίδου… Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή συνέχισε, τότε το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αξιολογήσει τα ευρήματα και θα καταθέσει τις απόψεις του στην Πολεοδομία σχετικά με την αίτηση που υποβλήθηκε για την ανάπτυξη του τεμαχίου.

Σχολιάζοντας ανησυχίες σχετικά με τη διενέργεια της γεωφυσικής επισκόπησης από εταιρία που μίσθωσε η Αρχιεπισκοπή, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι αυτό δεν είναι παράδοξο. Συνηθίζεται όπως είπε αυτή η ταχτική σε μεγάλες αναπτύξεις. Διευκρίνισε επίσης, ότι υπάρχει συνεχής επίβλεψη κατά τη διάρκεια της γεωφυσικής επισκό-
πησης από λειτουργό του Τμήματος. Τόνισε ακόμη, ότι ανάλογα με τα ευρήματα, οι αρχαιότητες θα αναδειχθούν και θα προστατευτούν αλλά αυτό δεν σημαίνει όπως είπε, ότι θα απαγορευτεί η ανάπτυξη.

Προϋπόθεση η ανασκαφή

Εν τω μεταξύ ο Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Γεροσκήπου, Κυριάκος Λεάνδρου, δήλωσε ότι ο Δήμος παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες αδειοδότησης του εν λόγω τεμαχίου, σημειώνοντας πως η κατάθεση των απόψεων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι
καθοριστικής σημασίας. Αυτός συνέχισε, ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να δώσει θετικές απόψεις στην Πολεοδομία για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.

Παράλληλα είπε, ο Δήμος ενδιαφέρεται και για τον γενικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης και τις πρόνοιες που προβλέπονται για τον παραλιακό πεζόδρομο και τις προσβάσεις του.

Έξαλλος ο Αρχιεπίσκοπος 

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε οργισμένος με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και απείλησε ότι θα ανέβει ο ίδιος σε τρακτέρ και θα τα ξηλώσει όλα.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ζήτησε σεβασμό από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι μπήκαν «με τα παπούτσια στο κρεβάτι». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε λόγο για συμφέροντα που έχουν εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους από την ημέρα που το Τμήμα Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι βρήκε κάποια στοιχεία στην περιοχή και ότι θέλει να τα ερευνήσει. «Εμείς είπαμε βεβαίως. Είχαν στη διάθεση τους δύο ολόκληρα χρόνια. Και τους είπαμε ότι θα παίρναμε τα χαρτιά από την Πολεοδομία και ότι αμέσως θα αρχίζαμε δουλειά. Μας είπαν όχι και ότι ήθελαν απεριόριστο χώρο. Και ερήμην μας, έκαναν αυτό το χώρο Αρχαιολογικό Χώρο
Πίνακος B’. Κάλεσα και τον Υπουργό και του είπα ότι απαγορεύεται να μπει ο οποιοσδήποτε στο χωράφι της Εκκλησίας και τους ζήτησα να σοβαρευτούν.
Θα πάω εγώ ο ίδιος να τους βγάλω έξω, για να μην πω ότι θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Υπάρχει και το άλλο, να έρθουν να φέρουν την αξία του χωραφιού και να το κάνουν ότι θέλουν. Μπήκαν με τα παπούτσια στο κρεβάτι. Εγώ αν ήμουν ο Ούγγρος θα έφευγα.

∆εύτερες σκέψεις
Στο μεταξύ όπως πληροφορούμαστε μετά το δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση που αναπτύχθηκε για το θέμα, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι πραγματικές του διαστάσεις, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου είχε δώσει με απόφαση της πλειοψηφίας θετικές προκαταρτικές απόψεις για την ανέγερση των πύργων στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Πηγή: εφημερίδα Αδέσμευτος της Πάφου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το PafosPress.com στoν εν λόγω άρθρο κάνει ανασκόπηση του Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύμα της εφημερίδας Αδέσμευτος το οποίο και επικαλείται.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ