19.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Γίνεται Εθνική υπόθεση πλέον η τυποποίησης του Φυτιώτικου Υφαντού

Εθνική επιτροπή για να ασχοληθεί με την τυποποίηση του Φυτιώτικου Υφαντού, συστάθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Tυποποίησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Πάφου, η  πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και μεταξύ άλλων εξετάστηκαν θέματα λειτουργίας της επιτροπής, εκλογή προέδρου, τα επόμενα βήματα και ο προγραμματισμός για το 2020.

Την εθνική επιτροπή απαρτίζουν διάφοροι φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης, η ΕΤΑΠ Πάφου, Κοινότητα Φύτης, ίδρυμα Λαόνα, Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, η Ειδική Επιτροπή Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – UNESCO, και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η τυποποίηση του Φυτιώτικου Υφαντού αναμένεται, προστίθεται στην ανακοίνωση, να συμβάλει μεταξύ άλλων στη διατήρηση και προστασία του αυθεντικού υφαντού, στη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών μέσω μιας κοινής εμπορικής γλώσσας, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, αύξηση του εμπορικού κέρδους, στη διασφάλιση του καταναλωτή κ.λπ.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί έμπρακτα στην προστασία, ανάδειξη και προώθηση του Φυτιώτικου υφαντού και σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Φύτης και το Ίδρυμα Λαόνα έχει διεκπεραιώσει σωρεία δράσεων.

Στόχος της ΕΤΑΠ, όπως αναφέρεται, είναι να περιληφθεί τα επόμενα χρόνια το Φυτιώτικο Υφαντό στον Παγκόσμιο κατάλογο άυλης πολιτιστική κληρονομιάς UNESCO αλλά και με το πέρας της διαδικασίας Τυποποίησης, το Φυτιώτικο Υφαντό μέσω του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης να ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ