19.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Βασιλική Νεοφύτου : Οι τύψεις ενός πραξικοπηματία του 1974 – Μια φανταστική ιστορία

Ιούλιος 1974- το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή σκορπούν το θάνατο, τον ξεριζωμό , τον όλεθρο και σημαδεύουν τις ψυχές των Κυπρίων καταλυτικά. Ο χρόνος περνά αλλά δεν σβήνει τον πόνο για τους αδικοσκοτωμένους ανθρώπους, για τις περιουσίες και τα σπίτια που άρπαξαν οι Αττίλες,για τους αγνοουμένους, αναφέρει στο βιβλίο της,  η συγγραφέας Βασιλική Νεοφύτου.


Αυτός είπε ο συγκλονισμός , αυτή η οδύνη έχουν παρακινήσει και εμπνεύσει πολλούς για να γράψουν για τα τραγικά γεγονότα του 74 που ρήμαξαν το νησί της Αφροδίτης.

Διάφορες ιστορίες και βιώματα εθνοφρουρών που υπηρέτησαν τότε τον Πενταδάκτυλο και αλλού συγκίνησαν την συγγραφέα ,με αποτέλεσμα να θέλει να εκφράσει και αυτή με την σειρά της τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς της που δημιουργήθηκαν απ’ αυτές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Καθώς τις άκουγε αναφέρει, συχνά από πρόσωπο του πολύ στενού της κύκλου, θεώρησε ότι δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν ,επειδή αυτές αποκαλύπτουν τον ρόλο των αυτουργών του μεγάλου εγκλήματος, που διαδραματίστηκε το αιματηρό, καλοκαίρι του 74 και ταυτόχρονα καταδικάζουν την μισαλλοδοξία, την προδοσία και την ηττοπάθεια.

Η κ. Νεοφύτου σημείωσε ακόμη πως το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα καταπιάνεται με την περιγραφή της πρωτόγνωρης διαδρομής  της συνείδησης ενός χουντικού πραξικοπηματία, που η απρόσμενη αφύπνιση της τον οδηγεί σε βασανιστικά διλήμματα και συγκλονιστική εξομολόγηση. Θα πεί διερωτάται την ωμή αλήθεια άραγε αυτός ο αξιωματικός ή θα την παραποιήσει;

Οι ήρωες της συγγραφέας ο Νίκος σχεδόν δεκατριών ετών. Ο πατέρας του ο κυρ Ανδρέας η οικογένεια του. Η κατάταξη του Νίκου στο στρατό μα και  οι χουντικοί αξιωματικοί του,τα καψώνια, τα τουρκικά πλοία που πλησίαζαν την Κερύνεια, η επίσκεψη της μητέρας του στον στρατό, με την θεία του Γιαννούλα και τον άντρα της τον Πάμπο που ήταν αξιωματικός , τα δώρα από τις αδερφές την Ιωάννα και την Ξένια,ένα κουτάκι με ζωγραφισμένο ένα δελφίνι και μέσα λίγα κοχύλια.

Η 20η Ιουλίου η μαύρη μέρα της εισβολής που μετά από τον κανονιοβολισμό όπως αναφέρει η συγγραφέας εμφανίστηκαν τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα.     Ο Αθανασίου οι τύψεις του που ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία του, αλλά και οι νέες ελπίδες και προοπτικές και η αναχώρηση των τριών φίλων του Νίκου, του Άντρου και του Μιχάλη στην σοσιαλιστική Βουλγαρία για σπουδές.Μια σελίδα,  όπως ανέφερε η κ. Νεοφύτου, που  θα γέμιζε με τις προσπάθειες τους να κατακτήσουν την γνώση του κλάδου τους και μ’ αυτήν να προσφέρουν ότι καλύτερο στην πολύπαθη και πολυαγαπημένη τους πατρίδα, την Κύπρο , την θαλασσοφίλητη.                                                                                                                                                                                                                                                  Στο επεξηγητικό σημείωμα ο Δρ Γιώργος Κιτρομηλίδης , μελετητής της Λογοτεχνίας και Πρόεδρος του Παγκύπριου Πολιτιστικού Συλλόγου αναφέρει πως το μυθιστόρημα « Οι τύψεις ενός πραξικοπηματία του 1974- Μια φανταστική ιστορία» της Βασιλικής Νεοφύτου , ακολουθεί δύο πορείες. Η πρώτη ενός τάγματος πεζικού στο Πενταδάκτυλο το καλοκαίρι του 74 και η δεύτερη καταπιάνεται με την διαδρομή της συνείδησης ενός φανατικού, χουντικού πραξικοπηματία ο οποίος έστειλε στον θάνατο άδικα πολλούς αριστερούς και μακαριακούς εθνοφρουρούς. Η αφύπνιση της, τον οδηγεί σε βασανιστικά διλήμματα και μια συγκλονιστική εξομολόγηση που τον ανακουφίζει και λυτρώνει. Θα πει την αλήθεια άραγε αυτός ο αξιωματικός ή θα την παραποιήσει;

Το κείμενο αυτό, αναφέρει ο κ. Κιτρομηλίδης, είναι πάνω από όλα ένα λογοτέχνημα στην μορφή του μυθιστορήματος. Ο πυρήνας του έργου βασίζεται σε γενικές γραμμές σε πραγματικά γεγονότα και βιώματα εθνοφρουρών που υπηρέτησαν το 74 στον Πενταδάκτυλο.

Έχει κατέληξε, χαρακτήρα οικουμενικό, πανανθρώπινο και θέλει να προβάλει τις αξίες της αγάπης, της ανθρωπιάς, της ενότητας, της αλληλεγγύης , της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως η Βασιλική Νεπφύτου γεννήθηκε το 1954 στην Βουλγαρία από οικογένεια Ελλήνων προσφύγων , η οποία εκπατρίστηκε από την Ελλάδα μετά από τον εμφύλιο πόλεμο. Εκεί μεγάλωσε πηγαίνοντας τα πρωινά στο βουλγάρικο σχολείο και τα απογεύματα στο ελληνικό. Σπούδασε Κλασσική και Νεοελληνική φιλολοφία στο Πανεπιστήμιο Κλίμεντ Όχριντσκη στην Σόφια.

Το 1981 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο με τον σύζυγο της Νεόφυτο Νεοφύτου και τον μικρό τους γιό. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια για είκοσι χρόνια. Το 2006 αφυπηρέτησε πρόωρα από τα σχολεία για λόγους υγείας ( πολλαπλή σκλήρυνση) .

Το 2014 εξέδωσε το πρώτη της βιβλίο με τίτλο « Η τετραλογία της αγάπης» και το 2015 το δεύτερο με τίτλο « Θαυμαστές μεταμορφώσεις ». Τα βιβλία αυτά βραβεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Πολιτιστικό Οργανισμό « Καφενείο των ιδεών» κατά τον 30ο και 32ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό « Σικελιανά».

Το 2016 κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων ( ΕΠΟΚ) για το μυθιστόρημα της « Δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος», κατά τον 6ο Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό, ενώ το 2017 πήρε το πρώτο βραβείο για το έργο της «Η Οδύσσεια μιας ελληνικής ψυχής» κατά τον 7ο Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό διοργανωμένο και πάλι από τον ΕΠΟΚ.

Τα θέματα που απασχολούν την συγγραφέα είναι ποικίλα και αφορούν πολλές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η δημιουργικότητα, η συνείδηση, η πνευματική αναζήτηση, η καλλιέργεια διαφόρων αρετών, οι συνέπειες από τις ενέργειες κάποιων παραγόντων της εξουσίας και πολλά άλλα. Με αυτά η συγγραφέας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει , να ξυπνήσει συνειδήσεις και να προβληματίσει τον καθένα για την ορθότητα των αποφάσεων των ενεργειών του.

Το βιβλίο της Βασιλικής Νεοφύτου κυκλοφορεί στα περίπτερα .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ