20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Αυτό είναι το νέο σημείο αναφοράς στην Πάφο!

Εγκαινιάστηκε Το Τραπέζι της ‘Ενωσης , του Πάφος 2017, στο Χάνι
“Η Πάφος, αποκτά ξανά, ένα σημείο αναφοράς…!”, τόνισε ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Δευτέρας 30-10-17, τα εγκαίνια της Εγκατάστασης Το τραπέζι της Ένωσης , στο Χάνι του Ιμπραήμ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο πρόεδρος του Πάφος 2017, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε χαρακτηριστικά:” Το Τραπέζι της Ένωσης, είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς, για τον υπέροχο χώρο , που κατάφερε η Πάφος να αποκτήσει, μέσα σε αυτή τη σημαντική χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Το Χάνι του Ιμπραήμ.

Το έργο αυτό αποτελούσε ένα έργο, από την εποχή της διεκδίκησης του χρίσματος και αυτό αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο , για να κερδίσει η Πάφος τον τίτλο. Προσωπικά μεταφέρω την εμπειρία, ότι και στις τρεις αξιολογήσεις στις Βρυξέλλες από την αρμόδια ευρωπαική επιτροπή, αυτό που έβαζε πάντα ως προτεραιότητα και οι ευρωπαίοι έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία, ήταν η διαμόρφωση αυτού του χώρου. Έδιναν ακριβώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Πάφου, ότι ως ένα βασικό έργο υποδομής, ένα έργο με σημαντικά μηνύματα και στόχους ήταν η λειτουργία, αυτού του κέντρου επανασυγκέντρωσης και επαναζωντάνιας , αυτής της περιοχής.

Θεωρήθηκε ότι αυτός ο χώρος, μπορεί να αποτελέσει πηγή έλξης για τη ζωή του παραμελημένου κέντρου της Πάφου, αλλά και τη συνέχιση, μιας Πολιτιστικής δραστηριότητας. Το τραπέζι της Ένωσης έχει ένα δικό του συμβολισμό, το τραπέζι ως ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και γύρω από την στρογγυλή αυτή τράπεζα να γλεντήσουν και να χαρούν και να μεταφέρουν το μήνυμα της επίλυσης του προβλήματος μας, αλλά και το μήνυμα της ειρήνης. Έτσι λοιπόν η Πάφος, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα αποκτά ξανά ένα σημείο αναφοράς…!”. Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνας , ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια δήλωσε: “Το έργο που εγκαινιάζουμε, το Τραπέζι της Ένωσης, είναι ένα σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας των ανθρώπων και δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χώρο για να τοποθετηθεί από το νεοανακαινισμένο Χάνι του Ιμπραήμ. Σε ένα χώρο όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ήταν οι χρήστες από το 1862 που ξεκίνησε η λειτουργία του, δηλαδή πριν από 160 χρόνια! Το Χάνι του Ιμπραήμ, το οποίο φιλοξενεί πλέον Το Τραπέζι της Ένωσης, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας, ένα έργο για το οποίο ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να αισθάνεται περήφανος.

Ο χώρος εδώ ξαναπαίρνει ζωή και μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κύτταρο τέχνης και Πολιτισμού κοινωνικής ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη την πόλη μας”.


Εμπνευσμένοι από τη σημασία που είχε το Χάνι, για δεκαετίες, ως κέντρο συναναστροφής και εμπορίου, οι Βρετανοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί Anthony Heywood και Uwe Derksen, μαζί με εθελοντές και ανερχόμενους καλλιτέχνες, επέλεξαν να τοποθετήσουν εκεί το Τραπέζι της Ένωσης. Το Τραπέζι-Εγκατάσταση αποτελεί συνέχεια μιας διαρκούς και διεθνούς παρέμβασης των δύο καλλιτεχνών υπό τον γενικότερο τίτλο Tabula Fortis.

Στην Πάφο, το Τραπέζι κατασκευάστηκε από ξύλα που έχουν συλλεχθεί από εγκαταλειμμένα κτήρια από όλη την Κύπρο και κομμάτια από την πράσινη γραμμή καθώς και την σκηνή του υπο-ανακαινισμένου Μαρκιδείου θεάτρου, με κριτήριο να (μετα)φέρουν, αυτά τα ταπεινά υλικά, ζώσες ανθρώπινες ιστορίες.

Το Τραπέζι-Εγκατάσταση τοποθετήθηκε πλέον στο Χάνι του Ιμπραήμ σηματοδοτώντας, εκτός από ένα σπουδαίο έργο τέχνης, και έναν τόπο συνάντησης και διαλόγου καθώς και έναν τόπο παρουσίασης εκδηλώσεων έτσι ώστε το Χάνι να καταστεί ξανά ζωτικό τμήμα της ζωής στην Πάφο για τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός του έργου άρχισε από το 2015 και πλέον θα παραμείνει εκεί, θέτοντας τη σφραγίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την παρακαταθήκη της για το μέλλον.
Δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν εθελοντικά για την αποπεράτωση του Τραπεζιού-Εγκατάσταση, μεταξύ άλλων μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου του Τμήματος Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας τους οποίους συντόνιζαν οι Ανδρέας Στεφάνου και Στέφανος Σάββα, υπό την αιγίδα του Διευθυντή τους Θεόδωρου Ηλία. Χορηγός έργου: ΟΠΑΠ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ