29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Αυτή η τεχνητή λίμνη με την εξωτική ομορφιά βρίσκεται στην Πάφο!Γνωρίζετε που; [φωτογραφίες]

Της Όλγας Ιωάννου
Χτισμένη το 1986 στον ποταμό του Σταυρού της Ψώκας , η τεχνητή λίμνη  της Ευρέτου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την κοινότητα της Σίμου , 8 χιλιόμετρα από την Πόλη Χρυσοχους και 31 χιλιόμετρα από την Πάφο.  Η ποικιλομορφία της τοποθεσίας σε συνδυασμό με την  ομορφιά του φυσικού τοπίου προσφέρεται για  ψυχική χαλάρωση. Διότι , εκτός   από σημαντικό υδροβιότοπο ,  η τεχνητή λίμνη της Ευρέτου , αποτελεί και σημείο αναφοράς  ως χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης από ανθρώπους με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη φράγματος  της Επαρχίας Παφου,  χωρητικότητας 24 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και τη τρίτη μεγαλύτερη της Κύπρου μετά τη τεχνητή λίμνη του  Κουρρη και του Ασπρόκρεμνου.  Το φράγμα της Ευρέτου, είναι λιθόρριπτο με πυρήνα από άργιλο,  έχει ύψος 71 μέτρα και είναι το δεύτερο ψηλότερο φράγμα της Κύπρου .
Εξυπηρετεί στην άρδευση μεγάλης γεωργική έκτασης   η οποία εκτείνεται κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Χρυσοχους και  της παραλίας από το Νέο Χωριό μέχρι τη Λίμνη ως επίσης και περιοχές της κοινότητας Περιστερωνας και της κοιλάδας Σαραμά.
Στη βόρεια όχθη σε τοποθεσία ψηλά πάνω από τη λίμνη, βρίσκεται το  τουρκοκυπριακό χωρίο Ευρέτου το οποίο αποτελεί επίσης πόλο έλξης  για ξένους και ντόπιους ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση είναι και το γεφύρι του Σκάρφου ένα από τα αρχαιότερα γεφύρια που σώζονται στην Κύπρο.
Η Κύπρος έχει 108 φράγματα και έρχεται πρώτη στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό και τη χωρητικότητα μεγάλων φραγμάτων σε σχέση με την έκταση της. Το φράγμα της Ευρέτου , με το παράξενο σχήμα του, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το πιο εντυπωσιακό και χαρίζει στους επισκέπτες ένα υπέροχο θέαμα.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ