15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Αυστηρότατη επιστολή προς Φαίδωνος από τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει, πλέον, η κόντρα μεταξύ του δήμαρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του Τμήματος Αρχαιοτήτων με φόντο τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο της πόλης.


Αποκορύφωμα αυτής της σύγκρουσης, οι βαρύτατες καταγγελίες που εκτόξευσε ο κ. Φαίδωνος εναντίον υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι κλέβουν αρχαιότητες και τις πωλούν.

Οι καταγγελίες Φαίδωνος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνας Σολομίδου – Ιερωνυμίδου. Με επιστολή της προς τον δήμαρχο Πάφου, τον καλεί να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που κατέχει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Ειδάλλως, όπως τονίζει η κ. Ιερωνυμίδου στην επιστολή της, θα πρέπει να απολογηθεί δημόσια ο δήμαρχος, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του.

Η ταχύτητα σκοτώνει
Τι λέει η επιστολή;

Στην επιστολή της προς τον δήμαρχο Πάφου Φ. Φαίδωνος (βλέπε φωτοαντίγραφο), ημερ. 8/7/2016, η κ. Ιερωνυμίδου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με ιδιαίτερη θλίψη σας απευθύνω την επιστολή αυτή για να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο τη δική μου, αλλά και όλου του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την αρνητική σας στάση απέναντι στους λειτουργούς του αλλά και στις φραστικές σας επιθέσεις κατά της αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας των υπαλλήλων του Τμήματός μου.

Συγκεκριμένα, στις 13/6/2016 εκδιώξατε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου Πάφου την αρχαιολογική λειτουργό Μαργαρίτα Κουάλη επειδή υπερασπίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου όπως όφειλε, τη διαφύλαξη των ανευρεθέντων αρχαίων τάφων τους οποίους εσείς απειλούσατε ότι θα καταχώσετε με εκσκαφείς. (…) Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που έχει θίξει όχι μόνο την αξιοπρέπεια της συγκεκριμένης λειτουργού αλλά και το κύρος ολόκληρου του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Επίσης, την Τετάρτη 22/6/2016 σε άλλη σύσκεψη στα γραφεία του εργοταξίου για το έργο σύνδεσης και ανάδειξης των Πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κ. Παλαμά και Δ. Σολωμού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διατήρηση των ανευρεθέντων τάφων χωρίς λόγο και αιτία διατυπώσατε ενώπιον του Εφόρου Αρχαιοτήτων Γιώργου Φιλοθέου, της αρχαιολογικού λειτουργού Μαργαρίτας Κουάλη και άλλων οκτώ ατόμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, την κατηγορία ότι ‘υπάλληλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου της επαρχίας Πάφου κλέβουν αρχαία αγγεία από τις αποθήκες του Μουσείου και τα πωλούν’. Η διατύπωση εκ μέρους σας δημοσίως τέτοιας σοβαρής κατηγορίας αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια, η οποία σπιλώνει την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και την ηθική ακεραιότητα των εργαζομένων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και καταρρακώνει το κύρος του Τμήματός μου. Γι’ αυτό τον λόγο, σας καλώ όπως άμεσα καταθέσετε στον Γενικό Εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που ενδεχομένως κατέχετε για άμεση διερεύνηση του θέματος.

Σε περίπτωση που δεν καταθέσετε άμεσα λεπτομερή στοιχεία είμαι υποχρεωμένη να θεωρήσω τις κατηγορίες σας ως συκοφαντική δυσφήμιση για το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και το έργο που επιτελεί και θα ενεργήσω αναλόγως».

Κατάθεση στοιχείων ή απολογία

Η κ. Ιερωνυμίδου τονίζει τα εξής στην κατακλείδα της επιστολής της προς τον κ. Φαίδωνος: «Σας καλώ όπως καταθέσετε άμεσα τα στοιχεία που ενδεχομένως κατέχετε για να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν η καχυποψία, η οποία πλανάται με τις δημόσιες κατηγορίες σας κατά του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναμένω τουλάχιστον τη δημόσια απολογία σας για την άδικη συμπερι- φορά σας κατά λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, επιφυλασσόμενη, βέβαια, για τη νομική πλευρά του θέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαίδωνος: «Μακρυχέρηδες» αφαιρούν αρχαία από το Μουσείο Πάφου

Πηγή: Φιλελεύθερος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ