19.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία ενόψει του τριήμερου του Κατακλυσμού

Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα για προστασία και ασφάλεια των πολιτών θα λάβει η Αστυνομία ενόψει του τριήμερου του Κατακλυσμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Αστυνομίας, στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί και θα εφαρμοστούν διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται σε δύο βασικούς άξονες, της ασφαλούς διακίνησης στο οδικό δίκτυο, και της προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους.

Επίσης, όπως αναφέρεται, καταβάλλονται προσπάθειες διαφώτισης του κοινού και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την τροχαία, σημειώνεται πως η Τροχαία Αρχηγείου, καθώς και τα Επαρχιακά Τμήματα Τροχαίας, βρίσκονται ήδη επί ποδός για πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων και απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης, καθώς και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις διακινήσεις του.

Τα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων περιπολιών σε αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους, και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες, και αυξημένη παρουσία των μελών της Τροχαίας στο οδικό δίκτυο των πόλεων και της υπαίθρου, που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα.

Επίσης, με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του κοινού και ένα αναίμακτο τριήμερο, μακριά από τροχαία δυστυχήματα και τραυματισμούς, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Κατακλυσμού και ιδιαίτερα το απόγευμα, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά την επιστροφή του κοινού από τις παραλιακές πόλεις προς την πρωτεύουσα.

Όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξων, κλοπών, ληστειών κλπ, έχουν προγραμματιστεί επιπρόσθετα μέτρα από την Αστυνομία, με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο, με σκοπό την πάταξη τέτοιου είδους αδικημάτων, τα οποία είναι, όπως αναφέρεται, αυξημένα κατά τα τριήμερα και τις περιόδους διακοπών, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων.

Η Αστυνομία εφιστά την προσοχή του κοινού που θα απουσιάζει από την οικία του, να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του, ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων. “Ως Αστυνομία καλούμε το κοινό να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή με τη λήψη δικών του μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια της κατοικίας του, αλλά και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται συμβουλές για μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων των πολιτών, καθώς και άλλης περιουσίας τους, ενόσω βρίσκονται σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα.

Μεταξύ άλλων συστήνεται στο κοινό να μην μεταφέρει  στην παραλία μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κλπ, να προτιμά τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών, να μην αφήνει ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία του από το σπίτι, να φροντίζει όπως αυτό είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζεται με γείτονες της εμπιστοσύνης του, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.

Επίσης συστήνεται στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους, να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία, να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους και να εγκαθιστούν συστήματα συναγερμού.

Το κοινό κατά τις διακοπές του προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους και να εφαρμόζει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως να τοποθετεί χρήματα και πιστωτικές κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ρούχων, και τσάντες με αντικείμενα αξίας κατά τρόπο ώστε να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτές (πχ χιαστί).

Εξάλλου, οι χρήστες του διαδικτύου, και ειδικότερα οι χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους. Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γατί χωρίς να το θέλουν, οι ίδιοι στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών, αναφέρει η Αστυνομία, η οποία κάνει  εκ νέου έκκληση όπως κάθε χρήστης είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα φωτογραφιών παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία, γιατί εγκυμονούνται αρκετοί κίνδυνοι.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ