24.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Αυξάνεται η ζήτηση στεγαστικών

Αυξημένη ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια καταγράφει νέα έρευνα της ΚΤ λόγω της μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες και την αναδιάρθρωση χρεών, την ίδια ώρα που τα κριτήρια παραχώρησης δανείων δεν παρουσιάζουν μεταβολή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα και με τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων και η αύξηση στην αναδιάρθρωση χρέους. Αύξηση αναμένεται και για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση τα αποθέματα και κεφάλαια κίνησης και την αναδιάρθρωση χρέους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει επίσης αμετάβλητη.

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων τραπεζών για αύξηση της καθαρής ζήτησης. Όλοι οι παράγοντες που επηρέασαν την καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση την εσωτερική χρηματοδότηση και τις αποταμιεύσεις. Όσον αφορά τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη,

Αναφορικά με τα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών δεν παρουσίασαν μεταβολή το τέταρτο τρίμηνο 2015 ενώ δεν αναμένεται διαφοροποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Σε γενικές γραμμές, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης δανείων και καθορισμού πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι αν και μεταξύ των τραπεζών παρατηρήθηκε ανομοιομορφία στις απαντήσεις τους. Σημειώνεται επίσης ότι παρόλο που η αύξηση στο κόστος κεφαλαίων και περιορισμών που συνδέονται με τον ισολογισμό, η αυξημένη αντίληψη για τον κίνδυνο και η μειωμένη ανοχή της τράπεζας στον κίνδυνο αντανακλούν σε αυστηρότερους όρους, η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό αντισταθμίζει την επίδραση αυτή.

Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν ως επί το πλείστο αμετάβλητοι παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τους όρους εφαρμογής έγιναν οριακά χαλαρότεροι.

Πηγή: stockwatch.com.cy

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ