16.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Αυλαία για το Pafos Aphrodite Festival, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, με την ‘Απαγωγή από το Σεράι’ 

Με το ρομαντικό αριστούργημα «Η απαγωγή από το Σεράι» και ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, άνοιξε απόψε αυλαία το 19ο Pafos Aphrodite Festival, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.


Οι λάτρεις της όπερας απόλαυσαν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα το οποίο υπογράφουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της λυρικής σκηνής και αποτελεί μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ του Pafos Aphrodite Festival  Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως εδώ και 8 ακριβώς μήνες, η καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού χτυπά στην Πάφο και το Aarhus της Δανίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Φορέας μιας μακραίωνης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, διαδραματίζοντας ξανά το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και παρουσιάζοντας απτά δείγματα εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης σε διάφορους τομείς, η Πάφος, είπε, φιλοδοξεί να αφήσει στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα.

Από τη μεγαλύτερη πολιτισμική διοργάνωση στη νεότερη ιστορία της Πάφου και της Κύπρου δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το “Pafos Aphrodite Festival”, το οποίο, εδώ και 19 συνεχόμενα χρόνια, αποτελεί επιβεβαίωση ότι μέσα από μια κορυφαία έκφραση της τέχνης μια μικρή αλλά με μεγάλο πολιτιστικό εκτόπισμα πόλη μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει, σημείωσε.

Αποτελώντας μέρος της πρότασης της Πάφου για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, η όπερα “Η Απαγωγή από το Σεράι” του Wolfang Amadeus Mozart, προάγει με πειθώ το εμβληματικό σύνθημα της Πάφου “Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”, αφού στο λυρικό αυτό έργο ο μεγάλος Αυστριακός μουσουργός εκφράζει τη γοητεία που ασκούσε το 18ο αιώνα ο Οριενταλισμός στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και εξέχουσες αξίες της εποχής του Διαφωτισμού, όπως τη λογική, την ανεκτικότητα και την αδελφοσύνη.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Centro Formazione Alta Cultura και του Teatro di Pisa, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Φαίδωνος είπε πως αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη πρόκληση στη νεότερη ιστορία της, η πόλη της Πάφου επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις και δυνατότητές της για να τη μετατρέψει σε κινητήριο άξονα μιας πορείας μεταμόρφωσης και αναγέννησης, της οποίας το 2017 δεν θα είναι παρά ένας διακεκριμένος σταθμός.

“Έχοντας την αποφασιστική στήριξη του κράτους και της Κυβέρνησής σας σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Πάφου και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017 σήκωσαν και σηκώνουν μαζί το βάρος της υλοποίησης ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, που διατρέχοντας τους βασικούς πυλώνες της ταυτότητας και της ζωής της πόλης επηρέασε ολόκληρη την κοινωνία της”,  είπε ο κ. Φαίδωνος.

“Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και γνωρίζοντας την αποφασιστική προσωπική σας στήριξη στο μεγάλο αυτό εγχείρημα”, είπε ο κ. Φαίδωνος στον ΠτΔ , «θέλω, κύριε Πρόεδρε, να σας εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Πάφου”.  Η παρουσία σας στο χώρο αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και εγκαρδιωτική, πρόσθεσε. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ