29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Απόψε μην χάσετε την ΗΛΕΚΤΡΑ απο το Σατιρικό γιατί θα χάσετε

Δευτέρα 10 Ιουλίου
Αρχαίο Ωδείο Πάφο | 21:00

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017, σηκώνει αυλαία στην Πάφο με το Σατιρικό Θέατρο και την τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή , σε μετάφραση Φώτη Φωτίου και σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
◦ Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017, αναδεικνύει μέσω του προγράμματος της το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που γεννήθηκε στην Πάφο και συνδιοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

ΗΛΕΚΤΡΑ TOY ΣΟΦΟΚΛΗ
ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΥΠΡΟΣ
Με τη σοφόκλεια Ηλέκτρα, την τραγωδία της απελευθέρωσης του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα, σε παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου, ανοίγει η φετινή αυλαία του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος». Στην Ηλέκτρα, η οποία αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή, εξιστορείται το φονικό στο παλάτι των Ατρειδών, το οποίο κορυφώνεται με τη μητροκτονία του Ορέστη. Η Ηλέκτρα μένει μόνη για να φέρει στο τέλος την κάθαρση, η οποία συντελείται με το φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου. Είναι η τραγική ηρωίδα που, από την πρώτη στιγμή, προβάλλει το πάθος της για εκδίκηση. 

Μέσω του λόγου, του απλού λόγου της μετάφρασης, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή έρχεται να πραγματωθεί στο σήμερα, στη σημερινή κοινωνία, πιο σύγχρονη από ποτέ. Η τραγωδία τονίζει την ελευθερία που φέρνει η δικαίωση και την επιβολή της τάξης στην αταξία. Κανείς δεν τιμωρείται στο τέλος του έργου, δεν επεμβαίνουν ούτε οι Θεοί ούτε οι χθόνιες Ερινύες, μόνο οι θεατές είναι κριτές των πράξεων των δυο αδελφών.

 

Περίληψη
Ο Αγαμέμνων κατά την επιστροφή του από την Τροία δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εξάδελφό του και εραστή της Αίγισθο. Η κόρη του Ηλέκτρα, φοβούμενη για την τύχη του μικρού αδελφού της Ορέστη, τον παρέδωσε κρυφά σε έναν πιστό δούλο, ο οποίος τον μετέφερε στην περιοχή Κρίσα της Φωκίδας, στο βασιλιά Στρόφιο.

Ύστερα από οκτώ χρόνια ο Ορέστης, με προτροπή του θεού Απόλλωνα, επιστρέφει στις Μυκήνες με σκοπό να τιμωρήσει τους φονιάδες του πατέρα του. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τέχνασμα: στέλνει τον παιδαγωγό του στο παλάτι ως ξένο για ν’ αναγγείλει τον υποτιθέμενο θάνατο του Ορέστη, του οποίου τη στάχτη θα φέρουν άλλοι απεσταλμένοι του βασιλιά Στροφίου. Η είδηση προκαλεί το σπαραγμό της Ηλέκτρας, που μάταια ζητά τη συνδρομή της αδελφής της Χρυσοθέμιδος στη δολοφονία του Αίγισθου. Στη σκηνή εμφανίζονται ο Ορέστης και ο Πυλάδης ως κομιστές της τέφρας του δήθεν νεκρού Ορέστη. Η Ηλέκτρα αγνοεί αρχικά την ταυτότητα των απεσταλμένων, κατόπιν όμως αναγνωρίζει τον αδελφό της. Σχεδιάζουν μαζί την εκδικητική πράξη και ο Ορέστης πραγματοποιεί το φόνο της Κλυταιμνήστρας και στη συνέχεια του Αίγισθου.

Η ιστορία του οίκου των Ατρειδών χρησιμοποιήθηκε από όλους τους τραγικούς, αλλά η διαφορά στο έργο του Σοφοκλή είναι ότι η μητροκτονία γίνεται με τη συγκατάβαση των θεών και είναι απόλυτα δικαιωμένη.

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλούκα
Μουσική: Σάββας Σάββα
Χορογράφος: Παναγιώτης Τοφή
Κίνηση: Νεοκλής ΝεοκλέουςΠαναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Αρκαδίου

Διανομή:
Ηλέκτρα: Μαριάννα Καυκαρίδου
Ορέστης: Ανδρέας Ρόζου
Κλυταιμνήστρα: Άννα Γιαγκιώζη
Παιδαγωγός: Βασίλης Μιχαήλ
Χρυσόθεμις: Κύνθια Παυλίδου
Αίγισθος:  Λέανδρος Ταλιώτης
Πυλάδης: Νικόλας Αρκαδίου

Χορός (Γυναίκες του Άργους):
Μαρία ΑνδρέουΘέμις ΠπόλουΕιρήνη ΣαλάταΖήνα ΚαυκαρίδουΈλενα ΟροκλινιώτηΘεοδώρα ΑνδρέουΧριστίνα ΓαβριηλίδουΚυριακή ΠαπαδοπούλουΧριστίνα ΠιερήΜιχαηλίνα Σουγκάρη

 


Πληροφορίες: 7000 2414 / www.greekdramafest.com
Έναρξη παραστάσεων: 21:00
Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45

Τιμές εισιτηρίων:  €10 & €5 για μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2017 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:
Περίπτερα SOEASY παγκύπρια, Musical Paradise, Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο, Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι και ηλεκτρονικά www.SoldoutTickets.com.cy[/column]

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ