17.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

ΑΠΟΨΗ: Σημαντικά ερωτήματα ενός Παφίτη για τις αδελφοποιήσεις

Τις τελευταίες μέρες στα τοπικά μέσα της πόλης μας κεντρική θέση είχαν οι αδελφοποιήσεις με το Αμμάν και την Αλεξάνδρεια.

Στις φωτογραφίες που συνόδευαν τα αφιερώματα με κορδέλες και πλατιά χαμόγελα φαίνονται ο δήμαρχος αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τους συναδέλφους τους από τις “αδελφές” πόλεις.

Το γεγονός αυτό των αδελφοποιήσεων παρουσιάζεται ως μια επιτυχία για την πόλη μας την ίδια στιγμή που τονίζονται οι πολιτιστικές και ιστορικές μας σχέσεις με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Πάντοτε κύριο μέλημα αποτελεί η αεροπορική σύνδεση με τις δύο πόλεις από τις πιο πάνω χώρες. Ενώ όμως ο πολίτης βλέπει τα γελαστά πρόσωπα των αντιπροσώπων ποτέ δεν έχει πρόσβαση στα όποια έγγραφα ή συμφωνητικά υπογράφονται στις συναντήσεις αυτές.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • Πέραν από την σύνδεση σε βιομηχανικό ή τουριστικό επίπεδο που αφορά κυρίως τα πλούσια κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της πόλης μας τι όφελος μπορούν να αποκομίσουν από τις αδελφοποιήσεις αυτές οι απλοί πολίτες ή τα μικρά οργανωμένα κυρίως πολιτιστικά σύνολα της πόλης μας;
  • Πως γίνεται η ζωή μας καλύτερη μέσα από τις αδελφοποιήσεις αυτές;
  • Σε μια σχέση συναλλαγής όπως αυτή των αδελφοποιήσεων τι μπορεί να προσφέρει η πόλη μας στην άλλη μεριά ειδικά όταν μιλάμε για πόλεις όπως το Αμμάν ή η Αλεξάνδρεια με πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς και σαφώς μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια;

Ίσως στα ερωτήματα αυτά και σε πολλά άλλα έπρεπε να δοθεί απάντηση μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις ή ομιλίες όπου θα παρευρίσκονται είτε ο δήμαρχος της πόλης είτε άλλα μέλη της εκάστοτε αποστολής που εκπροσώπησε την πόλη μας στο εξωτερικό.

Κατά τη γνώμη μου το πλαίσιο των αδελφοποιήσεων από το στάδιο της αρχικής επιλογής της αδελφής πόλης μέχρι και το στάδιο της εκτέλεσης συγκεκριμένων δράσεων δεν είναι τόσο ξεκάθαρο με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της τοπικής μας κοινής γνώμης να θεωρεί τις αδελφοποιήσεις ως απλά ταξιδάκια αναψυχής όλων εκείνων που κατέχουν κάποιο αξίωμα.

Μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει η αντίληψη αυτή και να αποκτήσουν ουσιαστική αξία η όποια συνεργασία της πόλης μας με γειτονικές χώρες – πόλεις;

Πρόδρομος Ανδρέου, Πάφος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ