16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΑΠΟΨΗ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Οι ΗΠΑ, η Πάφος και οι στρατηγοί

apopsis-ignatiou 

του Μιχάλη Ιγνατίου

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν το αρνούνται οι Αμερικα­νοί. Η επαναπροσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκ­τον. Ολες οι ανεπίσημες ενημερώσεις είναι αποκαλυπτικές των αμερικανικών ανησυχιών. Ομως την ίδια στιγμή σκέφτονται εναλλακτικά σχέδια… Ηδη πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Ρωσία, Αμερικανοί στρατιωτικοί έσπευσαν στην Αγκυρα προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις του ισχυρού άνδρα της γείτονος χώρας. Και να πάρουν αποφάσεις. Παρά τη φαινομενική αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με την Αγκυρα, βασικά λόγω «αλληλεγγύης» δύο αυταρχικών ηγετών, τα δύσκολα όπως αυτό που αφορά το μέτωπο της Συρίας έμειναν εκτός ατζέντας, μια και είναι γνωστή η στήριξη της Ρωσίας προς το καθεστώς του Ασαντ και η αντίθεση προς αυτό της Τουρκίας, η οποία δείχνει απέναντι στον Πούτιν να «μαλακώνει» τη θέση της.

Μετά την επίσκεψη του αυταρχικού Ερντο­γάν στην Αγία Πετρούπολη, η Αγκυρα έκρινε σκόπιμο να επεκτείνει τις επικρίσεις της προς τη Δύση στοχοποιώντας αυτήν τη φορά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε σε άλλες αμυντικές συνεργασίες που εξετάζει η Αγκυρα, μια και δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αλλά και στο θέμα του πραξικοπήματος πολλοί Δυτικοί έχουν τις αμφιβολίες τους: Μήπως το ξεκίνησαν οι ισλαμιστές του Ερντογάν και στην πορεία έχασαν τον έλεγχο; Είναι ένα σημαντικό ερώτημα… Με τον κ. Ερντογάν να βρυχάται, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση καλούνται να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και να κινηθούν διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα, μια και η πολιτική του χαϊδέματος του θηρίου ουδέν απέδωσε, αφού το έκανε επιθετικότερο και απειλητικό.

Με ανοιχτά τα μέτωπα στη Συρία και στο Ιράκ, με μια κατάσταση αντίστοιχη στη Λιβύη και με την Αγκυρα να απειλεί τους δυτικούς συμμάχους της, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικα­νοί οφείλουν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους. Μοιάζει βεβαίως εξαιρετικά δύσκολο, αν και όλο και περισσότερο οι Αμερικανοί εκνευρίζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν και για πρώτη φορά οι στρατηγοί αισθάνονται ότι οι Τούρκοι χρειάζονται τις ΗΠΑ, και όχι οι Αμερικανοί την Τουρκία. Εάν ο Πρόεδρος της Κύπρου τολμούσε και τους έδινε τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, πιστεύω πως θα σκέφτονταν ξανά τις πολιτικές και τις στρατηγικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα όσα μέλλει να συμβούν δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Το βέβαιο είναι ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει να είναι ένα καζάνι που βράζει. Και ο Ταγίπ Ερντογάν να περπατά σε τεντωμένο σχοινί, αποφασισμένος να πέσει επί των… επάλξεων. Η Ελλάδα αλλά και ειδικά η Κύπρος πρέπει να πάρουν μια ανάσα, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να περιμένουν. Δεν είναι ώρα για διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε απώλειες εθνικών εδαφών…

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ