16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ένας νεαρός Παφίτης προβληματίζεται για την “Ανακαίνιση” του Μαρκίδειου Θεάτρου

yenis 1 του Κωνσταντίνου Γένη*

Προβληματισμοί για ‘Ανακαίνιση’ Μαρκίδειου Θεάτρου:

1. Όπως βλέπετε το θέατρο κατεδαφίστηκε αρα μιλάμε για ανέγερση νέου θεάτρου στο οικόπεδο και μέγεθος του παλιού με επιπλέον έξοδα κατεδάφισης και απώλειας του παλιού θεάτρου. Ίσως να μπορούσε να κτιστεί αλλού καινούριο και μεγαλύτερο θέατρο με τα ίδια χρήματα και να υπάρχει και το παλιό.

2. Στα πλαίσια σχεδιασμού θεωρήθηκε ‘δεδομένη’ η έξωση της γειτονικής επιχείρησης μηχανουργείου που στεγάζετε εκεί από το 1963 και αποτελεί επαγγελματική στέγη δύο πολύτεκνων οικογενειών χωρίς την παραμικρή αποζημίωση. Στις περισσότερες ‘πολιτισμένες’ χώρες όταν γίνεται μετακίνηση επιχειρήσεων για λόγους ‘εικόνας και ανάπτυξης’ δίνονται οι απαραίτητες εξασφαλίσεις και αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να μετακινηθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

3. Επειδή κάποιοι θα επικαλεστούν ότι χρήματα δεν υπάρχουν για αποζημειώσεις κτλ να θυμήσω ότι τα έργα που γίνονται στην Πάφο (χωρίς τις επιπλέον χρεώσεις) κόστισαν περίπου 4 εκατομύρια περισσότερα μιας και οι εργολαβίες δόθηκαν σε απρόσωπες μεγαλο-εταιρείες εκτός Πάφου με τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των τοπικών εργολάβων. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το πόσο πιο καλές εταιρείες είναι με τον ρυθμό που δουλεύουν και τη συχνότητα που οι επιβλέποντες τους έρχονται στην Πάφο.

4. Θέλουμε η Πάφος να αλλάξει, συγχαίρουμε και στηρίζουμε τις σαφώς βελτιωμένες προσπάθειες που γίνονται (μαζική ασφαλτόστρωση δρόμων, καθαριότητα, γραφειακά κτλ) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους της Πάφου γιατί πριν και μετά τις γιορτές και τα πανηγυρια αυτοί είναι που εργάζονται μέρα-νύχτα, μεγαλώνουν, σπουδάζουν τα παιδιά τους και συνεισφέρουν στην πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη αυτής της πόλης. Για να είμαστε εδώ σήμερα να κάνουμε έργα, πλατείες, θέατρα και πολιτιστικά, το οφείλουμε στη συνεισφορά του γερο-Αργακιώτη του μηχανικού, του Παναή του ράφτη, του Κωστή του πελεκάνου, του σκαρπάρη, του κωμοδρόμου, του καρεκλά, του γεωργού, του κτίστη κτλ κτλ.

*Πολιτικός Μηχανικός

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ