18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Αποχωρεί ο Ούγγρος επενδυτής της Γεροσκήπου από την Κύπρο

«Σε τοίχο» χτυπούν όπως φαίνεται οι συνομιλίες μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ούγγρου επενδυτή για τη μεγάλη επένδυση στη Γεροσκήπου, καθώς το κράτος ζητάει ενοίκιο για το τεχνητό νησί που ο επενδυτής θα δημιουργήσει, γεγονός που ο ίδιος δεν αποδέχεται.


 

Το πλήρες αδιέξοδο για την τουριστική ανάπτυξη επισφραγίστηκε στην τελευταία συνάντηση, η οποία ήταν άγονη, ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες συναντήθηκαν με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το αδιέξοδο έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι οποίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για ένα άλλο μέρος κρατικής γης, η οποία θα παραχωρούταν με ενοίκιο 5,5 εκ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, προβάλλεται ως επιχείρημα ότι η γη που θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός στη θάλασσα, θα αποτελεί κρατική ιδιοκτησία, κάτι που είχε συμφωνήσει και η πλευρά του επενδυτή. Εκεί που υπήρξε διαφωνία, ήταν στο αίτημα του κράτους για καταβολή ενοικίου της τάξεως των 2,6 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που θεωρήθηκε από την κυβερνητική πλευρά ως το πλέον επιεικές.

Εκείνο που πρότεινε ο επενδυτής κατά την τελευταία συνάντηση, ο οποίος υποστήριξε ότι με το ενοίκιο το έργο καθίσταται μη βιώσιμο, αντιπροτάθηκε η καταβολή ενοικίου επί του ετήσιου τζίρου.

Επιπλέον, πρόβαλλε τη θέση ότι αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία και το έργο δεν πραγματοποιηθεί, το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα, με την Κυβέρνηση να μην απαντάει στη θέση, επιμένοντας στη δική της.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ούγγρος επενδυτής αποφάσισε να αποχωρήσει, προκειμένου να αξιοποιήσει τα κεφάλαιά του αλλού.

Πηγή: sigmalive.com
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ