24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Απορρίφθηκε η αίτηση Αντώνη Φανιέρου για ‘λεύκανση’ του ποινικού του μητρώου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας   απέρριψε σήμερα την αίτηση ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου του 2015 του Αντώνη Φανιέρου για διαγραφή καταδικών και αποκατάσταση ποινικού μητρώου και ως εκ τούτου, ο αιτητής δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς  βουλευτικές εκλογές.
Σε δηλώσεις του ο Αντώνης Χαραλαμπους Φανιέρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Δικαστηρίου  εκφράζοντας την πρόθεση του να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Αποχωρώντας από το δικαστήριο, ανέφερε επίσης ότι πρόθεσή του είναι να επιστρέφει τη βουλευτική αντιμισθία στα άπορα παιδιά.
Η αίτηση αποκατάστασης βασίστηκε στον περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμο του 1981, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε άλλες νομικές πρόνοιες.
Ο κ. Φανιέρος ζήτησε συγκεκριμένα αποκατάσταση ποινικού μητρώου για δύο καταδίκες.  Η μια είναι ποινή 4 χρόνων φυλάκισης που του επιβλήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 5 Ιουνίου 1986 για το αδίκημα της υποκίνησης διάπραξης αδικήματος.  Η δεύτερη είναι ποινή πέντε χρόνων φυλάκισης που του επιβλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2001 για υπόθεση κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και πλαστογραφίας εγγράφου.

Στην αίτηση αποκατάστασης υπέβαλε ένσταση ο Γενικός Εισαγγελέας και το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση για τις ποινές των πέντε ετών φυλάκισης επειδή δεν επιτρέπεται από το νόμο αποκατάσταση ποινικού μητρώου για ποινές πέραν των τεσσάρων ετών φυλάκισης.  Το δικαστήριο, αποδέχθηκε όμως το αίτημα για αποκατάσταση ποινικού μητρώου σε σχέση με την καταδίκη τεσσάρων χρόνων του 1986 εκδίδοντας σχετικό διάταγμα.

Ο Αντώνης Φανιέρος υποστήριξε ότι μετά την αποφυλάκιση του με προεδρική χάρη μετά την καταδίκη του 2001, δεν έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλη ποινή και λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος δικαιούται να αποκατασταθεί.  Είπε επίσης στο δικαστήριο ότι τα τελευταία χρόνια βοηθά όσους χρειάζονται βοήθεια και λόγω των κοινωνικών και πολιτικών του πεποιθήσεων, δέχθηκε παροτρύνσεις να υποβάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές για να προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία.  Όπως είπε, επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει στο κοινοβούλιο τη φωνή του λαού έξω από κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες και σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί θα πληγεί η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία του ανεπανόρθωτα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ