17.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Ανδρέας Κεσούρης: Άδικες & άνανδρες οι κατανομές των νεοεισαχθέντων Μ.Ε. απο το Επ. Γρ. Παιδείας 

Με αφορμή την αναστάτωση που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές οικογένειες της επαρχίας μας  εν μέσω της τελικής κατανομής των μαθητών από το Υπουργείο Παιδείας,  σε συνέχεια της ενημέρωσης των οικογενειών τους για το εν λόγω θέμα, θέλω να επισημάνω τα εξής:

του Ανδρέα Ανδρέου Κεσούρη*

Κατανοώντας πλήρως και λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση αλλά και την αριθμητική χωρητικότητα των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης  συναρτήσει της ευρύτερης περιοχής των ορίων της πόλης  συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα και να προκύπτουν τα πιο κάτω σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την  τοπική κοινωνία και στα οποία εισηγούμαι την άμεση επανεξέταση τους :

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Παρουσιάζονται φαινόμενα όπου παιδιά που προέρχονται από την ίδια οικογένεια να φοιτούν σε ξεχωριστά σχολεία (όχι βέβαια κατ΄ επιλογή τους ) και απομακρυσμένα το ένα από το άλλο με ότι αυτό συνεπάγεται.
  2. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μονογονιών όπου δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη η διεύθυνση εργασίας του γονέα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί η δέουσα κατανόηση στις περιπτώσεις αυτές.
  3. Πέραν της διεύθυνσης διαμονής του παιδιού, η απαραίτητη σημασία πρέπει να δοθεί και στην διεύθυνση εργασίας και των δύο γονέων αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο εργάζονται εκτός της πόλης.
  4. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα διαφόρων φύσεων, όπως προβλήματα υγείας, προβλήματα που αφορούν τη μετάβαση των μαθητών στο σχολείο, προβλήματα έλλειψης οικογενειακών μέσων μεταφοράς και προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές οι περιπτώσεις καλό θα ήταν να εξεταστούν εκτενέστερα.
  5. Υπάρχουν και οικογένειες όπου διαμένουν λίγα μόλις μέτρα από το σχολείο και παρόλα αυτά καλούνται τα παιδιά να μεταβούν σε πιο μακρινά σχολεία.
  6. Παρουσιάζονται επίσης περιπτώσεις όπου οικογένειες που διαμένουν στην ίδια οδό, πολυκατοικία κτλ , τα παιδιά των οικογενειών αυτών φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, θέλω να αναφέρω πως την τελική ευθύνη της απόφασης κατανομής των μαθητών στις σχολικές μονάδες, τη φέρει το Υπουργείο Παιδείας και πως η Σχολική Εφορία διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο.

Η Σχολική Εφορία Πάφου ενέκρινε την πλειοψηφία των ενστάσεων των περισσότερων οικογενειών που είχαν εύλογους λόγους για τα αιτήματα τους.  Παρόλα αυτά όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετές περιπτώσεις εύλογων αιτημάτων. Ως αποτέλεσμα, εισηγούμαι όπως επανεξεταστούν άμεσα οι περιπτώσεις όπου εξόφθαλμα δίνουν το αίσθημα της αδικίας. Ας μην υπερφορτώνουμε τις ήδη βεβαρημένες οικογένειες με επιπρόσθετα προβλήματα κοινής λογικής.

Επ’ ευκαιρίας, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να επισημάνω και τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συσσωρευμένοι μαθητές που κατάγονται από άλλες χώρες σε κάποια συγκεκριμένα σχολεία. Είναι όμως άξιο συγχαρητηρίων το γεγονός πως στη χώρα μας συνεχίζουμε να παρέχουμε το υπέρτατο αγαθό  της δωρεάν παιδείας και εκπαίδευσης σε όλους τους κατοίκους που διαμένουν στο νησί μας  και κατ’ επέκταση στην πόλη μας ανεξάρτητα εθνικοτήτων και  χώρα  καταγωγής.

Αιχμηρότερος  όμως χωρίς να αφήσω περιθώριο παρερμήνευσης, αφού το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την κοινωνία αλλά παραμένει «κοινό μυστικό» και αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι καλό είναι να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η ομοιόμορφη και αναλογική κατανομή των μαθητών αυτών με αποφυγή την «γκετοποίηση» των σχολείων. Έτσι αποφεύγεται η όποια δυσλειτουργία που τυχόν επηρεάζει το μαθησιακό δείκτη αποδοτικότητας των σχολείων και περεταίρω κοινωνικών προβλημάτων (ρατσισμού κτλ).

Οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούμε προς την ορθολογική διαχείριση και όχι στη συσσώρευση των παιδιών αυτών σε μεμονωμένα σχολεία.  Ας τα βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία με διασπορά κατανομής τους, αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο μαθησιακό επίπεδο των σχολείων και κατ’ επέκταση των υπολοίπων μαθητών.

Οι οικογένειες των συμπατριωτών μας δείχνουν εμβολιασμένες με το αίσθημα της ξενοφοβίας.  Ας μην τις  λιπαίνουμε και ας τις  βοηθήσουμε να το αποβάλουν.

*Σχολικός Έφορος ΔΗΚΟ Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ