17.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Ανανεωμένες προσπάθειες διατήρησης της καλαθοπλεκτικής στη Μεσόγη

Η προσπάθεια να συντηρηθεί η τέχνη της καλαθοπλεκτικής/ψαθοπλεκτικής στη Μεσόγη της Πάφου συνεχίζεται και παρά τις δυσκολίες οι εναπομείναντες τεχνίτες έχουν αναπτερωμένο ηθικό μετά τη συμπερίληψη της τέχνης τους στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την απονομή του σχετικού πιστοποιητικού τέλη του περασμένου μήνα.


Η συμπερίληψη της καλαθοπλεκτικής/ψαθοπλεκτικής στον κατάλογο έγινε μετά από αρκετές προσπάθειες και ενέργειες του πρώην κοινοτικού συμβούλου Ονησίφορου Νεοφύτου σε συνεργασία με τον Κοινοτάρχη Μεσόγης Γεώργιο Χρήστου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ονησίφορος Νεοφύτου, εκπαιδευτικός που έχει έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής, ανέφερε πως αυτή η εγγραφή της Μεσόγης στον Εθνικό αυτό Κατάλογο αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση όχι μόνο για την ίδια την κοινότητα αλλά και για όλη την Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος αφού καταβάλλεται προσπάθεια “να συντηρήσουμε την παράδοση μας στην Μεσόγη και παρά το γεγονός ότι η καλαθοπλεχτική υποφέρει, στόχος είναι η αναβίωση και διατήρηση της”.

“Εγώ σαν δάσκαλος που αγαπούσα αυτή την χειροτεχνία προσπάθησα εδώ και ένα έτος με διάφορες ενέργειες και δραστηριότητες, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας  και ιδιαίτερα με την Λειτουργό τους κ. Θέκλα Παπαντωνίου να επιτευχθεί ο στόχος”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην καλαθοπλεκτική ο κ. Νεοφύτου είπε πως αποτελεί τέχνη που άνθισε και παρήκμασε, ενώ σήμερα λιγοστοί άνθρωποι εξακολουθούν να παλεύουν να την κρατήσουν στη ζωή.

Ευχήθηκε, τέλος, να βρεθεί κάποιος άλλος στην πέτρα που έβαλε ο ίδιος για να προχωρήσει.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ