19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Αλλάζει ο έλεγχος διαβατηρίων στο Αεροδρόμιο Πάφου

Τρόπους ταχύτερης εξυπηρέτησης και αποφυγής τυχόν ταλαιπωρίας του ταξιδιωτικού κοινού, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, επεξεργάζονται η Αστυνομία Κύπρου και η διαχειρίστρια εταιρεία HERMES Airports Ltd.


Η εγκατάσταση των διαδραστικών περιπτέρων διαβατηριακού ελέγχου έγινε σήμερα στο αεροδρόμιο Πάφου, όπου τέθηκαν σε λειτουργία έξι διαδραστικά περίπτερα, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση και άλλων περιπτέρων στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στη σημερινή ειδική τελετή για την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών αναβάθμισης για γρήγορο διαβατηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο Πάφου, παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Αστυνομίας  Ζαχαρία Χρυσοστόμου και η Ελένη Καλογήρου, Α’ Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airport

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου μετά το πέρας της παρουσίασης, είπε πως εγκαινιάζουμε σήμερα την εφαρμογή ενός συστήματος που εντάσσεται στο πλαίσιο χρήσης έξυπνων μέσων αστυνόμευσης, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά πετυχαίνουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες διαβατηριακού ελέγχου από ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα.

Στόχος, συνέχισε, είναι να μπορούμε από τη μια να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό και ταχύτερο τρόπο τους ταξιδιώτες και όσους θα χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο Πάφου εν αναμονή μάλιστα της αυξημένης ροής των επισκεπτών  φέτος σε σχέση με πέρσι.

Εκτίμησε πως η παρέμβαση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς στον κρίσιμο χρόνο για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις τουριστικές ανάγκες επιβατών στον τόπο μας.

Ο κ. Νικολάου είπε πως πρόκειται για ένα απλουστευμένο σύστημα, σημειώνοντας πως εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι  “να ενημερωθείς πώς αυτό λειτουργεί”.

Πιστεύω, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  πως αφού χρησιμοποιείται και έχει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, ότι διασφαλίζει το επίπεδο ελέγχου στο βαθμό που εμείς επιδιώκουμε, είναι δυνατόν να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οποιονδήποτε προβλημάτων προκύψουν λόγω αυτών των αυξημένων αναγκών.

Ακολούθως ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε μια σύσκεψη που έγινε για τα θέματα αυτά, σε μια προσπάθεια, όπως εξήγησε, να στελεχωθούν όσο  γίνεται καλύτερα συστήματα τα οποία υπήρχαν μέχρι σήμερα, είτε αυτά είναι κατά τον έλεγχο των χειραποσκευών, είτε κατά το διαβατηριακό έλεγχο.

Πρόσθεσε πως με τη χρήση των μηχανών, αυξάνονται οι δυνατότητες μας, ενώ εκτίμησε πως μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για αξιόλογα και έμπιστα συστήματα τεχνολογίας,  τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στον Αερολιμένα Λάρνακας τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις, σημειώνοντας πως αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Νικολάου ανέφερε πως και πέρσι είχαν ληφθεί μέτρα αλλά και φέτος έχουν ληφθεί πρόσθετα, σημειώνοντας πως αν δεν αξιοποιήσουμε την “έξυπνη” αστυνόμευση, όπως είναι τα συστήματα αυτά, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το αεροδρόμιο Πάφου Χίθροου.

Πρόσθεσε πως η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με άλλους τρόπους.

Συνεπώς, σημείωσε, “αξιοποιώντας αυτή την τεχνολογία αυξάνουμε και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο Πάφου”.

O κ. Νικολάου ανέφερε πως η εγκατάσταση των διαδραστικών περιπτέρων διαβατηριακού ελέγχου ( borderexpress kiosk)  γίνεται σε δοκιμαστική βάση και αν κριθούν κατάλληλα τότε θα εξασφαλιστούν. Εάν, συνέχισε, «κρίνουμε ότι αυτή η τεχνολογία είναι αξιόπιστη και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε τότε θα χρησιμοποιηθούν οι διαδικασίες του δημοσίου για να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός για τα υπόλοιπα αεροδρόμια».

Εκτός, κατέληξε, αν η ευθύνη για την εξασφάλιση ανήκει σε κάποιους άλλους.

Στην παρουσίαση των διαδραστικών περιπτέρων ο Χρίστος Δράκος, Αστυνόμος Β’,  Διευθυντής Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί στις αναχωρήσεις του αεροδρομίου Πάφου και χρησιμοποιούνται προς το παρόν μόνο από υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι είναι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων, βιομετρικών η μη, τα οποία περιέχουν μηχανοαναγνώριση ζώνη (MRZ)  και πληρούν τις πρόνοιες του κανονισμού ICAO.

Μέσω των περιπτέρων αυτών, συνέχισε ο κ. Δράκος, και της προηγμένης τεχνολογίας τους, επιτρέπεται πλέον στο κοινό, να εισαγάγει δεδομένα, είτε μέσω οθόνης αφής, είτε μέσω πληκτρολογίου και να διεξάγει από μόνο του τον διαβατηριακό έλεγχο, με την επίβλεψη λειτουργών της HERMES και την τελική αποδοχή της Αστυνομίας Κύπρου.

Τα συγκεκριμένα διαδραστικά περίπτερα διαβατηριακού ελέγχου μπορούν να διεκπεραιώσουν 600 επιβάτες ανά ώρα, είπε, σημειώνοντας πως τελικός στόχος είναι όπως οι ίδιες μηχανές εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ακόμη και σε όλα τα επίσημα σημεία εισόδου της ΚΔ.

H περίοδος αξιολόγησης, ανέφερε ο κ. Δράκος, είναι οι έξι μήνες.

Στο μεταξύ, πέρα των διαδραστικών περιπτέρων η Αστυνομία Κύπρου, προχώρησε στη λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και passport  readers  έχουν αντικατασταθεί, ενώ όσον αφορά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναμένεται η εγκατάσταση ακόμη έξι ηλεκτρονικών υπολογιστών και  passport readers.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό της η κ. Ελένη Καλογήρου Α’ Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airport, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Hermes ως διαχειριστής των διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε η κ. Καλογήρου, έχει συμπεριλάβει στις κύριες προτεραιότητες της τη συνεχή παρακολούθηση των διεθνών εκσυγχρονιστικών τάσεων και πρακτικών και την εισαγωγή τους στα αεροδρόμια μας.

Αναφερόμενη στον εναλλακτικό διαβατηριακό έλεγχο borderxpress kiosk, είπε πως η λειτουργία του νέου συστήματος αποτελεί μια καινοτόμα διαδικασία που είναι προσβάσιμη σε όλους ακόμη και σε άτομα με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες, προσθέτοντας πως ο τρόπος του συστήματος είναι ιδιαίτερα εύκολος και πρακτικός .

Μιλώντας εκ μέρους εταιρείας Vancouver Airport Authority, η κ. Linda Schucroft ανέφερε ότι το σύστημα «borderxpress», αναπτύχθηκε από τις αρχές του αεροδρομίου Βανκούβερ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σημείωσε ότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέδειξαν ενδιαφέρον να  επισκεφθούν την Κύπρο, για να ενημερωθούν σχετικά με τις υπηρεσίες, που παρέχει το σύστημα.

Όπως αναφέρθηκε στην τελετή, η λήψη όλων των πιο πάνω μέτρων εντάσσεται στη κοινή προσπάθεια της Αστυνομίας Κύπρου και Hermes Airports Ltd για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του ταξιδιωτικού κοινού, ενόψει της αυξημένης κίνησης που αναμένεται να δεχθούν τα κυπριακά αεροδρόμια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HERMES, κατά τη φετινή χρονιά η κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2016, που αντιστοιχεί σε περίπου 700,000 ταξιδιώτες και προστίθεται στα 9 εκατομμύρια ταξιδιωτών που εξυπηρέτησαν τα δύο αεροδρόμια την περσινή χρονιά.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ