21.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Ακροβατώντας ανάμεσα στην ζωή και στα ατίθασα κύματα της [ της Άντρης Νικολάου]

«Σημάδια από ανθρώπινες πληγές» είναι κάτι που δεν είναι πλέον ασυνήθιστο ακόμα και στις μέρες μας όπου το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων αναπτύχθηκε .Παρ΄ όλα αυτά όμως αυξήθηκε  το συναίσθημα της ενσυναίσθησης και της συνειδητοποίησης; Της ενσυναίθησης το να μπορεί κανείς να νιώσει ότι νιώθει ο άλλος και να τον κατεβαίνει. Της συνειδητοποίησης το να έχει αντιληφθεί το τι αισθάνεται, το τι βιώνει και πως συμπεριφέρεται. Άραγε πληγώνουμε συνειδητά; ή μήπως πληγώνουμε τον άλλο άθελα μας από αφέλεια και αυθορμητισμό;

Στην ζωή σας σίγουρα πληγωθήκατε και πληγώσατε. Η ζωή είναι γεμάτη  περιπέτειες και κύματα. Ατίθασα κύματα που έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Σε χτυπούν με μανία! Εσύ κατά πόσο μπορείς να βρεις την  δύναμη που κρύβεις μέσα σου και να τα αντιμετωπίσεις; Είναι μια διαδικασία εξέλιξης όπου χρειάζεται να στηριχτούμε στα πόδια μας όταν έρχονται δύσκολες στιγμές. Στη ζωή θα βιώσεις θανάτους, ασθένειες,  καβγάδες, απορρίψεις και άλλα πολλά. Δεν μπορείς να τα αποφύγεις! Είναι μέρος της ζωής και εμφανίζονται απροσδόκητα στην ζωή μας. Χρειάζεται με θάρρος και υπομονή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις. Οι δυσκολίες ή θα σε κάνουν πιο δυνατό άνθρωπο ή θα σε ισοπεδώσουν. Σίγουρα θα λυγήσεις, θα σπάσεις σε χίλια κομμάτια, θα τσαλακωθείς , θα νιώθεις τον κόσμο να συνθλίβεται, αλλά να θυμάσαι ότι αυτό σε αναπτύσσει και σε ωριμάζει. Τα λάθη μας είναι επιμορφωτικά! Και επαναλαμβανόμενα να είναι πάλι θα σε βγεις πιο ανθεκτικός.

«Κάθε εμπόδιο για καλό » όπως σοφά λέει ο λαός! Αν ακολουθήσεις αυτή την αρχή θα καταλάβεις ότι ακόμα και αν βρεθείς σε αδιέξοδο μπορείς να κανείς αναστροφή και να επιλέξεις έναν από τους υπόλοιπους δρόμους που ανοίγονται μπροστά σου. Άρα μην επιμένεις σε γεγονότα που δεν κατέληξαν όπως εσύ επιθυμούσες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που έχει την δύναμη να προσπαθεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής. Έχει την ανάγκη να νιώθει μέσα του καλά και να περνά τις στιγμές του όσο  το δυνατό καλύτερα και ευτυχέστερα. Αυτό είναι παράλληλα τόσο δύσκολο μα και συνάμα τόσο εύκολο. Οι περιστάσεις δεν σου κάνουν πάντα το χατίρι και οι συγκυρίες δεν έρχονται πάντα όπως επιθυμούμε. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε το πώς θα αντιμετωπίζουμε τις συγκεκριμένες συγκυρίες και  ακολούθως θα αισθανθούμε τα ανάλογα συναισθήματα.

Μάθαμε να καλουπώνουμε τα συναισθήματα μας. Τον πόνο μας, το άγχος μας ακόμα και την χαρά μας. Η ζωή φέρνει στον δρόμο μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα αρκετές δυσκολίες, έρχεται η στιγμή που πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας και να διαχειριστούμε όλα αυτά τα ζητήματα διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, και όμως φαίνεται αυτή είναι η καλύτερη διέξοδος. Η ζωή δεν μας αφήνει περιθώρια. Μας αναγκάζει να βρούμε τον συνδυασμό για το δικό μας θησαυροφυλάκιο για να φύγει το βάρος από την ψυχή μας, ούτος ώστε να αποβάλουμε τον αρνητισμό και να σκεφτούμε σφαιρικά τα γεγονότα με αισιοδοξία. Θέλει θέληση και υπομονή. Έτσι λειτουργεί η ζωή.

Άντρη Νικολάου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

ΤΗΛ. 99-070746

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ