19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Έτσι τιμούν τους ήρωες μας, Δήμος Πάφου και Εθνική Φρουρά;

Στα σκουπίδια πετάχτηκε η αναθηματική στήλη που συνόδευε το λεωφορείο της αντίστασης, το οποίο για πολύ καιρό ήταν παρατημένο στη χαβούζα της πάλαι ποτέ χοντρικής αγοράς.

Της Λένιας Τσιαδιώτου

Η Εθνική Φρουρά, όπως είχε δεσμευτεί μετά από έντονα διαβήματα της γράφουσας και τη στήριξη του ίδιου του αρχηγού της αντίστασης Μίκη Τεμβριώτη, αλλά και αρκετών φίλων, ανέλαβε τη συντήρηση του ιστορικού λεωφορείου, με οικονομική συμβολή του δήμου Πάφου. Ωστόσο σημερινή μας επίσκεψη στο χώρο, επιβεβαίωσε ότι ναι μεν, το λεωφορείο μετακινήθηκε αλλά η αναθηματική στήλη με τα ονόματα των ηρώων και το δισκοπότηρο- σύμβολο, πετάχτηκε πίσω από σωρούς σκουπιδιών, τενεκέδων και περιττωμάτων σκύλων. Αυτή είναι η τιμή που δίνουμε στους ήρωες μας, ελαφρά τη καρδία; Ποιος αποφάσισε να πετάξει τη στήλη, και κάτι ακόμη εξίσου σοβαρό: Ποιος αφαίρεσε από το λεωφορείο, την πινακίδα με την ένδειξη ‘Πολέμι-Κτήμα-Γιώργος Αγαθοκλέους’, στερώντας του την ιστορικότητά και αυθεντικότητά του; Πολύ φοβόμαστε πως όπως διέλυσαν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και τις λεγόμενες αντιστασιακές οργανώσεις, με τον ίδιο τρόπο, κάποιοι στοχεύουν να διαλύσουν και τον τελευταίο μάρτυρα αυτής της αντίστασης, μετατρέποντας το σε σκουριασμένα παλιοσιδερικά, χωρίς τίποτα να μαρτυρά πως ο ηρωισμός πέρασε κάποτε απ εδώ…

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για όσους δεν θυμούνται, ας έχουν υπόψη ότι το λεωφορείο αυτό, σε ανύποπτους ειρηνικούς καιρούς, συνήθιζε να κάνει τη διαδρομή Πολέμι-Κτήμα, μεταφέροντας μαθητές και εργάτες στην Πάφο. Εκείνο το πρωί, που το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουλίου 1974, κλήθηκε να εκτελέσει ένα διαφορετικό δρομολόγιο. Δεκάδες αγωνιστές της αντίστασης επιβιβάστηκαν σ αυτό για να αντιμετωπίσουν το πραξικόπημα και να διασφαλίσουν τη Δημοκρατία. Τα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά. Μια ενέδρα στο Κολόσσι, που τους έστησαν οι πραξικοπηματίες, είχε ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς αντιστασιακούς και πολλούς τραυματίες.

Ντροπή στο δημοτικό συμβούλιο Πάφου αλλά και στην Εθνική Φρουρά για την έλλειψη σεβασμού στα ιερά και τα όσια αυτού του λαού, αλλά ντροπή και σε όσους βεβήλωσαν το λεωφορείο που θα ‘πρεπε να αποτελεί μνημείο αντίστασης και όχι μπαλάκι από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Η Ένωση Αγωνιστών δεν είδε, δεν άκουσε; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας για διάσωση του λεωφορείου εξ αρχής, οφείλεται στον Μίκη Τεμβριώτη, με παρέμβαση του οποίου, ανακαλύψαμε σήμερα τη αναθηματική στήλη στα σκουπίδια.

Αναμένουμε απαντήσεις τόσο από το δήμο Πάφου όσο και από την Εθνική Φρουρά για δύο πράγματα: πότε θα παραδοθεί συντηρημένο στη θέση που του αξίζει το λεωφορείο και ποιοι και γιατί πέταξαν κυριολεκτικά στα σκουπίδια, τη στήλη που φέρει τους συμβολισμούς της θυσίας και στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των ηρώων. Θα περιμένουμε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ