22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Έρχονται στην Πάφο οι “Πέρσες” του Αισχύλου – Χορικά”

«ΠΕΡΣΕΣ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ – ΧΟΡΙΚΑ στο WROCLAW και στην ΠΑΦΟ


 

 Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 παρουσιάζει το  μουσικό έργο της τραγωδίας “Πέρσες” του Αισχύλου από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ στο πλαίσιο των “Ηρω-ισμών”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μια σειρά δράσεων από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάστηκε στην Πάφο με αρχή τον Μάρτιο του 2016, με την παρουσίαση του προγράμματος “Ηρω-ισμοι΄”, την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ‘’Songs of My Neighbours’’ με παράλληλες δράσεις για παραστάσεις σε σχολεία, αλλά και την παράσταση “’Ημουν η Λυσιστράτη_Εκτός” στην απομονωμένη περιοχή του Μουττάλου. Οι δράσεις των ‘’Ηρω-ισμών’’ σχεδιάστηκαν ώστε να ενθαρρύνουν την κινητικότητα, την ανταλλαγή και τον κοινωνικό διάλογο, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το διετές αυτό project σε συνεργασία με το Grotowski Institute στην Πολωνία, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Wroclaw 2016 συνεχίζει τις δράσεις του με ένα residency στην Πολωνία μαζί με άλλους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Πολωνία για να αναπτύξουν από κοινού τα Χορικά της αρχαίας ελληνικής τραγωγίας “Πέρσες του Αισχύλου”.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θρήνο του Άλλου, των εχθρών, των ηττημένων Περσών μέσα από το αρχαίο λυρικό μέτρο των Χορικών στην αρχαία ελληνική. Η βαθιά θλίψη του αντρικού Χορού είναι προφανής, στην αρχή εμφανίζεται ως ανησυχία για την ήττα των περσικών στρατευμάτων και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται πως όλα έχουν χαθεί. Μέσα από τους ‘’Πέρσες’’, ο Αισχύλος επιτρέπει στο Αθηναικό κοινό, στους νικητές, να μοιραστούν τη συλλογική θλίψη.

Το έργο “Πέρσες” του Αισχύλου – Χορικά” έχει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου στο Wroclaw, Grobla στο Grotowski Institute και στις 23 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου.

Η τελευταία δράση του προγράμματος ‘’Ηρω-ισμοί’’ θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο τους 2017 με τη θεατρική παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λούκα Βαλέβσκι και σε σκηνικό Έλενας Κοτασβίλη και Αλέξη Βαγιανού.

Δημιουργική ομάδα: Λούκας Βαλέβσκι (Καλλιτεχνική επιμέλεια). Γιώργος Ονησιφόρου, Στέφανος Φίλος, Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Λούκας Βαλέβσκι (Ηθοποιοί, Μουσικοί). Κωνσταντίνος Μελίδης (Έρευνα). Έλενα Kotasvili, Αλέξης Βαγιανός (Εικαστική επιμέλεια).

Συντονισμός προγράμματος ‘’Ηρω-ισμοί’’: Έλενα Αγαθοκλέους

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Άντρια Χριστοφόρου

Βοηθός παραγωγής: Κωσταντίνα Peter

 

23 Σεπτεμβρίου 2016, Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ