19.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα της Τεχνικής Σχολής Πάφου – Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος

Συνεχίστηκε και κατά τη φετινή σχολική χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων που εφαρμόζεται στην Τεχνική Σχολή Πάφου με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών του Α΄ έτους πρακτικής κατεύθυνσης, αλλά πρωτίστως τη βελτίωση της αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησής τους.

Ομάδα εκπαιδευτικών της Σχολής, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί και Αγγλικοί με την αμέριστη και συνεχή υποστήριξη του Διευθυντή τους κ. Θεόδωρου Ηλία εργάστηκαν για την ετοιμασία, εφαρμογή και αξιολόγηση του συγκεκριμένου καινοτόμου προγράμματος εισαγωγικών μαθημάτων στα προαναφερθέντα θέματα.

Το πρόγραμμα αφορούσε μόνο τους μαθητές Α΄ έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Τέθηκε σε εφαρμογή στις 21 Σεπτεμβρίου με την αρχική αξιολόγηση (αρχικό διαγνωστικό δοκίμιο) και ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015 με την τελική αξιολόγηση των μαθητών (τελικό διαγνωστικό δοκίμιο) και στα τέσσερα πιο πάνω μαθήματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα. Συγκρίναμε τα αποτελέσματα των μαθητών της Τεχνικής Σχολής Πάφου, στους οποίους έγινε το παρεμβατικό πρόγραμμα, με τους μαθητές των τριών Τεχνικών Σχολών της Λεμεσού, οι οποίοι δεν παρακολούθησαν το σχετικό παρεμβατικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεα, παραθέτουμε τα αποτελέσματα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των μαθητών της Τεχνικής Σχολής Πάφου στο μάθημα των Μαθηματικών (εφαρμόστηκε το παρεμβατικό πρόγραμμα) και των μαθητών των τριών Τεχνικών της Λεμεσού (δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα).

Το συνολικό δείγμα της έρευνας ήταν 204 μαθητές. Η Πειραματική Ομάδα (Π.Ο.) αριθμούσε 109 μαθητές από την Τεχνική Σχολή Πάφου, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει το παρεμβατικό πρόγραμμα των εισαγωγικών μαθημάτων. Η Ομάδα Ελέγχου (Ο.Ε.) αριθμούσε 95 μαθητές από τις τρεις Τεχνικές Σχολές στη Λεμεσό, στους οποίους ΔΕΝ εφαρμόστηκε κάποιο παρεμβατικό πρόγραμμα. Δηλαδή, ακολούθησαν το κανονικό αναλυτικό πρόγραμμα του Υ.Π.& Π.

Αποτελέσματα

Μεταξύ των μαθητών στους οποίους εφαρμόστηκε το παρεμβατικό πρόγραμμα, (μαθητές Τεχνικής Σχολής Πάφου) και των μαθητών, στους οποίους ΔΕΝ εφαρμόστηκε το παρεμβατικό πρόγραμμα, αλλά ακολούθησαν το αναλυτικό πρόγραμμα όπως προβλέπεται, υπάρχει σημαντική στατιστική διαφορά προς όφελος της Πειραματικής Ομάδας (δηλαδή της ομάδας της Τεχνικής Σχολής Πάφου).

Προτού εφαρμοστεί το παρεμβατικό πρόγραμμα (Προ – Πειραματικό στάδιο), έγινε σύγκριση με έλεγχο t–test στο δοκίμιο των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα του t–test δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες. Δηλαδή, αρχικά δεν υπήρχε διάφορα στο επίπεδο γνώσεων των μαθητών της Τεχνικής Πάφου και των τριών Τεχνικών της Λεμεσού.

Μετά από την εφαρμογή του προγράμματος, έγινε ανάλυση διακύμανσης ANOVA 2X3. Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά προς όφελος της Πειραματικής Ομάδας  (Ομάδα μαθητών της Πάφου).

Για την Πειραματική Ομάδα ο μέσος όρος ήταν M = 9.14 και για την Ομάδα Ελέγχου ο μέσος όρος ήταν Μ = 6.80.

Συμπεράσματα

Μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 34.4% προς όφελος της Ομάδας στην οποία έγινε η παρέμβαση με το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων.

Δηλαδή, η ομάδα μαθητών της Τεχνικής Σχολής Πάφου είχαν κατά 34.4% καλύτερα αποτελέσματα από τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών της Λεμεσού στο τελικό διαγνωστικό δοκίμιο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι με την εφαρμογή του παρεμβατικού προγράμματος που εφαρμόσαμε στην Τεχνική Σχολή Πάφου είχαμε στατιστικά σημαντική διαφορά προς όφελος των μαθητών της Πάφου (34.4%) έναντι των μαθητών από τις Τεχνικές Σχολές Λεμεσού.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει θέληση ,υπάρχει και ο τρόπος. Επιπρόσθετα, γίνεται φανερό ότι οι μαθητές μας με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούν να πετύχουν υψηλούς στόχους. Είναι απαραίτητο φυσικά, να προχωρούμε σε ουσιαστικές τομές και να πάρουμε άμεσα συλλογικές αποφάσεις, τις οποίες να υλοποιήσουμε πειθαρχημένα και οργανωμένα.

Οι λεπτομέρειες και αναλύσεις των δεδομένων είναι διαθέσιμες. Να τονίσουμε τέλος, ότι  η Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει υιοθετήσει την πρότασή μας, την ένταξη δηλαδή του προγράμματος που εφαρμόζουμε σε όλες τις Τεχνικές Σχολές, από την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Ομάδα Έρευνας και Αξιολόγησης 
Τεχνικής Σχολής Πάφου 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ