22.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Έκθεση – αφιέρωμα στους δημιουργούς της ‘δεύτερης γενιάς’ απόψε από το ‘Πάφος 2017’

Έκθεση – αφιέρωμα στους μεγάλους δημιουργούς από τη λεγόμενη “δεύτερη γενιά” της Κύπρου, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού, παρουσιάζει από σήμερα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί «Εν Πλω» στην Κάτω Πάφο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, με τίτλο “Μυθολογίες μιας Αρχής”.


Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκθεση συμβολίζει τη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον μέσα από το έργο των σπουδαίων αυτών δημιουργών, οι οποίοι επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την εικαστική σκηνή της Κύπρου.

Προσθέτει ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017, Πάφος, αναδεικνύει, μέσα από την έκθεση, “Μυθολογίες μιας Αρχής”, τους σημαντικούς αυτούς δημιουργούς μέσα από έργα τους τα οποία σηματοδοτούν την πορεία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου αλλά και διεθνώς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για μια έκθεση σταθμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, αφού πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αποτελεί και τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής, που θα ακολουθήσει, σε μια χρονιά ορόσημο για τον τόπο μας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Στας Παράσχος, Κώστα Οικονόμου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Γιώργου Κοτσώνη, Χρίστου Χρίστου, Χρίστου Φουκαρά, Άντη Χατζηαδάμου και Κύπρου Περδίο, οι οποίοι επηρέασαν και εμπλούτισαν την εικαστική δημιουργία της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, στη μακρά δημιουργική πορεία τους αφομοίωσαν στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά δέχθηκαν και επιρροές από τον έξω κόσμο αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε πολλές εκφάνσεις της τέχνης, καθώς και μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

Ο Στας Παράσχος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μόλις δυο χρόνια ήταν ο ιδρυτής του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης, στην Λέμπα και πρόσφερε πάρα πολλά με την πλούσια καλλιτεχνική του δράση.

Έργα του ζωγράφου, βρίσκονται, συνεχίζει η ανακοίνωση του Πάφος 2017, σε διάφορες δημόσιες συλλογές της Βρετανίας, όπως στην Tate Gallery Λονδίνου, Leeds City Art Gallery, Arts Council Collection και University of Leeds, καθώς και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ., στον Καναδά και στη Δανία.

Ο Κώστας Οικονόμου, με καταγωγή από την Κισσόνεργα, βρίσκεται και αυτός στο πάνθεον των αθανάτων ζωγράφων, αφού το έργο που άφησε πίσω του, είναι πραγματικά αξιοζήλευτο.

Έργα του βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη Λευκωσίας, στις Πινακοθήκες Δήμου Πάφου, Δήμου Κέρκυρας, Λετονίας, Βουλγαρίας κ.ά. Γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (ανάγλυφο στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, Ηρώο Πεσόντων, κοινότητα Τσάδας, Πάφος).

Ο Αντρέας Χαραλαμπίδης, είναι και αυτός μια μεγάλη καλλιτεχνική φυσιογνωμία και γεννήθηκε στην Πάφο το 1939. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήρι του Κώστα Ηλιάδη στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Reading στην Αγγλία.

Εξέθεσε έργα του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως Ελλάδα, Αγγλία, Η.Π.Α., Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ινδία.

Από τους κορυφαίους ζωγράφους του τόπου μας, είναι και ο Γιώργος Κοτσώνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. Το 1958 πήγε στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο Saint Martin’s School of Art.

Στο ενεργητικό του έχει συμμετοχές σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η φήμη της δουλειάς του, με σημείο αναφοράς το γυναικείο γυμνό, έχει περάσει τα σύνορα της Κύπρου και έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές παντού στον κόσμο.

Σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα είναι και ο ζωγράφος Χρίστος Χρίστου. Γεννήθηκε στη Πάφο το 1950. Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι (EcoleNationale Superieure des Beaux), όπου ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, την τοιχογραφία και τη λιθογραφία, εγκαταστάθηκε εκεί.

Το έργο του με κύριο άξονα τον άνθρωπο και όντα του ζωικού βασιλείου (άλογα, πουλιά, ταύροι κ.α.), χαρακτηρίζεται από ένα ονειρικό υπερρεαλισμό που ανακαλεί με τη γλυπτικότητα των μορφών πρώιμες αναγεννησιακές τοιχογραφίες.

Από τους πιο αξιόλογους Κύπριους ζωγράφους είναι και ο Χρίστος Φουκαράς. Γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σούρικoφ της Μόσχας.

Στα πρώτα του έργα συγκαταλέγονται σκηνές της αγροτικής ζωής, που ουδέποτε εγκατέλειψε, με μια απόδοση ρεαλιστική. Αργότερα προχώρησε σ’ ένα προσωπικό στιλ συνδυάζοντας τη βυζαντινή παράδοση με τη λαϊκή τέχνη. Μένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική με διάφορες τεχνοτροπίες και χρησιμοποιεί έντονα χρώματα σε συνθέσεις που διακρίνονται για την ισορροπία τους.

Ο γλύπτης, Άντης Χατζηαδάμος, (1936 – 1990), με το πλούσιο έργο του, στη σύντομη ζωή του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, με μοναδικά έργα που αποτελούν σημεία αναφοράς.

Σπούδασε στη Νότια Αφρική γραφικές τέχνες στο Durban Art College (1955 – 1957), και γλυπτική στο Πανεπιστήμιο του Pietermarzburg (1959 – 1963). Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις όπως, Νότια Αφρική, Κύπρο, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Μπιενάλε Σάο Πάουλο, 1973, Μπιενάλε Αλεξάνδρεια, 1974. Μπιενάλε Μικρής Γλυπτικής, Βουδαπέστη, 1974, 1983. Μπιενάλε Καίρου, 1986 – Α βραβείο.

Από τους πιο αξιόλογους γλύπτες, είναι και ο Κύπρος Περδίου, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1942. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, από το 1969 μέχρι 1975.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς σε εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους, στην Πάφο, την Γεροσκήπου,την Λεμεσό, την Τριμίκλινη καθώς και την Γερμανία και στο πάρκο της Ευρώπης στην Λιθουανία. Ζει και εργάζεται στην Έμπα της Πάφου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej, ακαδημαϊκός με εμπειρίες σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης τελεί απόψε στις 19.00 ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ