15.9 C
Paphos
Wednesday, March 27, 2024

Έκθεση έργων του Γιώργου Σκοτεινού στην Πάφο

Σήμερα στις 5:30 το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη

 Με μια έκθεση έργων του Γιώργου Σκοτεινού κλείνει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου την εικαστική του παρέμβαση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που είχε ως άξονα τους ζωγράφους της γενιάς του ’60.
Είναι η τέταρτη έκθεση της σειράς μετά το Γιώργο Κοτσώνη, τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη, το Νίκο Κουρούση. Ήταν μια έκφραση τιμής σε 4 καλλιτέχνες που σημάδεψαν την εποχή τους και ανανέωσαν την εικαστική έκφραση στην Κύπρο αμέσως μετά την Ανεξαρτησία.

Η έκθεση συμπίπτει με τα ογδοντάχρονα του καλλιτέχνη. Φύση ανήσυχη με έντονο προβληματισμό και φιλοσοφημένη προσέγγιση τόσο της πορείας της ιστορίας και της Κύπρου όσο και της καθημερινότητας, που μετρά και κρίνει την ανθρωπιά μας.

Νεαρός αναμείχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και αποκόμισε πολλές εμπειρίες από τη συμμετοχή του, τη σύλληψη, τη καταδίκη και τον εγκλεισμό του στις φυλακές και στη συνέχεια τη μεταφορά του στη Βρετανία σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μαζί με άλλους κύπριους αγωνιστές, που τους έκλεισαν μαζί με άνδρες του ΙΡΑ. Στην φυλακή άρχισε να ζωγραφίζει.

Μετά την ανεξαρτησία βρέθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Με υποτροφία έκανε σπουδές κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη αλλά τελικά τον κέρδισε η ζωγραφική.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Γύρισε στην Κύπρο πλημμυρισμένος από ιστορία και έφεση πολιτιστική. Εγκαταστάθηκε στη Αμμόχωστο με όραμα την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης παράλληλα προς την τουριστική ανάπτυξη. Ήθελε ένα μεγάλο πολιτιστικό πολυδύναμο κέντρο στην Αμμόχωστο, για τη νεολαία και τον πολιτισμό. Ακόμη μιλάει για εκείνο το όνειρο του.

Η Αμμόχωστος έγινε το κέντρο της ψυχής και της δουλειάς του. Κουβαλάει τη θάλασσα της μαζί με τη θλίψη για την κατοχή της στην καρδιά και στη ζωγραφική του.

Μέχρι το 1974 είχε πετύχει την καταξίωση και την αναγνώριση. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε στην Αλεξάνδρεια, στη Βενετία, στο Παρίσι, στο Σάο Πάολο, ενώ είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η εισβολή τον συγκλόνισε. Νοέμβριο του ’74 βρέθηκε στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης. Το κυπριακό ανοικτή πληγή. Ήθελε να καταθέσει το δικό του λόγο.

Ήρθε σε επαφή με τον κύπριο καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Μαυροΐδη που του εξασφάλισε παραμονή στην Σχολή της Ύδρας. Δούλευε αδιάκοπα, πυρετωδώς. Ήθελε να βγάλει από μέσα του τον πόνο της ψυχής του. Στην Ύδρα γεννήθηκαν τα 17 έργα του Κύκλου της Καταγγελίας.

Ήταν μια καταγγελία της τουρκικής εισβολής και ταυτόχρονα ένα βαθύ αντιπολεμικό έργο ενάντια στη φρίκη και τη βία του πολέμου. Όταν παρουσιάστηκε στην Αθήνα συγκλόνισε. Έγινε το εικαστικό ευαγγέλιο για τα δεινά της Κύπρου. Από την Αθήνα ταξίδεψε στο Λονδίνο και από εκεί σε άλλες χώρες. Η Έλλη Παιονίδου το επένδυσε με στίχους και το ποιητικό και εικαστικό βιβλίο του Κύκλου της Καταγγελίας έγινε βιωμένο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο Γιώργος Σκοτεινός ζει και εργάζεται στην Αγία Νάπα. Ενεργός πολίτης και καλλιτέχνης πάντα μας ταξιδεύει στο χρώμα και στην ιστορία. Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου είναι περήφανο που κλείνει την εικαστική του παρέμβαση στις διοργανώσεις τους Πάφος 17, παρουσιάζοντας τη δουλειά του.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ