spot_img
spot_img
29.1 C
Paphos
Sunday, September 26, 2021

Χρήστος Πατσαλίδης: Το Πάφος 2017 διέψευσε τις Κασσάνδρες

   

Στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και στα μυστικά που κρύβει η θάλασσα της Πάφου, ρίχνεται το 2017, άπλετο φως, χρονιά κατά την οποία η πόλη του Κινύρα και η γενέθλια γη της θεάς Αφροδίτης, έχουν κερδίσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε επίσημα την Πέμπτη στην Πάφο και την Παρασκευή στη Λευκωσία, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, φέρει τον γενικό τίτλο «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς” και διεξάγεται στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού με προϋπολογισμό περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

   

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάφος 2017, Χρήστος Πατσαλίδης, είπε μεταξύ άλλων, ότι κατά το 2017 δίνουν στην Κύπρο το παρόν τους σχεδόν 1500 δημιουργοί, καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθούν 152 έργα και 300 δράσεις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Ολα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία αυτών θεμελίων για την Πάφο του πολιτισμού και την Πάφο του αύριο” είπε ο κ. Πατσαλίδης ενώ για το πρόγραμμα του Πάφος 2017, σχεδιάστηκε με στόχο να συμπεριλαμβάνει δράσεις που πέραν του θεάματος προσφέρουν στο κτίσιμο και στον εξωραϊσμό του νέου προσώπου της Πάφου.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ο κ.Πατσαλίδης είπε ότι πολλοί εργάστηκαν σκληρά με πάθος αλλά και παφίτικο πείσμα για να μπορέσουμε ως Παφος να διαψεύσουμε πανηγυρικά τις όποιες Κασσάνδρες μας ήθελαν να αποτυγχάνουμε και να οδηγούμαστε ακόμη και στην αφαίρεση του τίτλου από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή.

Είπε ότι μετά την απονομή του τίτλου το 2012 ακολούθησαν δύσκολες και ζοφερές μέρες για το μέλλον του Οργανισμού αφού τόσο η αχρείαστη καθυστέρηση για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οικονομική κρίση, το “κούρεμα” που ακολούθησε λίγες μέρες μόνο μετά τη σύσταση του οργανισμού και η πραγματικά δύσκολες εμπειρίες, δικαιολογούσαν την απαξίωση από κάποιους

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, η φιλοσοφία του Ανοικτού Υπαίθριο Εργοστασίου Πολιτισμού, έγκειται στην εισήγηση για την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των υπαίθριων χώρων της Πάφου, μετατρέποντάς τους σε ένα Ανοικτό Υπαίθριο Εργοστάσιο Πολιτισμού.

Για το σύνθημα “Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς” ελέχθη ότι “αποτελεί και το στίγμα της υποψηφιότητας της Πάφου η οποία εμπνεόμενη από το διαχρονικό της ρόλο ως σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και από τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της πραγματικότητα, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση, ενώνοντας λαούς και πολιτισμούς, αποτελώντας παράλληλα χώρο πολιτιστικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης.

Η  Γεωργία Ντέτσερ, είπε ότι το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος» καθώς και από τη «Σκηνή που Ταξιδεύει», μια εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει και τις τρεις προαναφερθείσες ενότητες.

Τα έργα (στα οποία περιλαμβάνονται και πολλές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις) προέρχονται από διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης και προκειμένου να συνδεθούν εννοιολογικά, να προσληφθούν πιο αρμονικά από το κοινό, έχουν κατανεμηθεί σε υπόκατηγορίες οι οποίες θέτουν το πλαίσιο και ορίζουν τον φιλοσοφικό και θεματικό ορίζοντα αναφοράς.

Όπως είπε η κ. Ντέτσερ, από την ενότητα “Μύθος και Θρησκεία” εμπνέεται και η τελετή έναρξης στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων έναρξης 28 και 29 Ιανουαρίου 2017.

“Με αφορμή τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που υπενθυμίζει ότι η Πάφος, καρπός της ερωτικής ένωσής τους, είναι ήδη ένα έργο τέχνης, υπό την έννοια ότι η Γαλάτεια είναι ένα άγαλμα που ζωντάνεψε, τίθεται ο κατ’ εξοχήν στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, αυτός της επανάκαμψης της Πάφου ως τόπου δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού”, είπε η κ. Ντέτσερ.

Σημείωσε ότι “η εναρκτήρια τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επανατοποθετεί την Πάφο στον πολιτιστικό χάρτη ως τόπο γόνιμο και δημιουργικό, και το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού ως την κινητήρια δύναμη που δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής”.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού Πάφος 2017 αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη εκδήλωση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης, με εκατοντάδες κονσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου 2017 στην πλατεία Κάστρου.

Σημαντική είναι και η Μεγάλη Καλοκαιρινή Εκδήλωση -Αέναα Ταξίδια η οποία τοποθετείται στον χώρο του λιμανιού και αφηγείται την ιστορία των ταξιδιωτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Ευρώπης και μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κόσμο. Η απονομή του τίτλου αυτού αποτελεί μεγάλο αφιέρωμα για κάθε Ευρωπαϊκή πόλη και χώρα.

Το Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μια ιδέα της τότε Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη, ξεκίνησε το 1985 και μέχρι το 2019 ο τίτλος θα έχει απονεμηθεί σε 60 πόλεις και 30 χώρες. Το έργο αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση μιας πόλης και καταλύτη για την οικονομική και πολιτιστική αναζωογόνηση της. Αυτός ο τιμητικός τίτλος έχει προσελκύσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές κοινό.

Προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη δίδονται κάθε χρόνο 1.5 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη που θα έχει περάσει με άριστα την αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν και που για το 2017 απονεμήθηκε στην Πάφο η οποία μαζί με το Αρχους της Δανίας είναι οι δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2017.

Γκόραν Μπρέκοβιτς, Ελευθερία Αρβανιτάκι, η Ορχήστρα Τυμπάνων από την Ιαπωνία, η παράσταση Χορός στον Αέρα στο Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου και ο Βλαντιμίρ Εσκενάζι με τον υιό του είναι μόνο λίγα από τα ονόματα των καλλιτεχνών που δίνουν το παρόν τους στην Πάφο του 2017.

Στη Διάσκεψη Τύπου παρόν ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών, οι χορηγοί, εθελοντές και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

[Φωτογραφία από FOTO LARKO]

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img