19.9 C
Paphos
Thursday, December 7, 2023

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η Πάφος «χτυπά» την εποχικότητα

Ενώπιον ενός μεγάλου στοιχήματος βρίσκεται η Πάφος αυτήν την περίοδο, το οποίο δεν είναι άλλο από το να καταφέρει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα εποχικότητας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

του Μάριου Ιγνατίου*

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η μείωση του “νεκρού” χρόνου ή αν προτιμάτε καλύτερα η αύξηση του ωφέλιμου χρόνου θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την οριστική αναστροφή της κατάστασης που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια με τους πολλούς και συνεχιζόμενους “παγωμένους χειμώνες” στην τουριστική βιομηχανία της πόλης.

Οι συνθήκες αυτήν τη φορά φαντάζουν πιο ιδανικές από ποτέ. Ακόμη και σήμερα τα ξενοδοχεία παραμένουν ευτυχώς ανοικτά, ενώ οι κρατήσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ξεκινάνε από νωρίς τον Μάρτιο την επόμενη σεζόν. Η αύξηση των πτήσεων από υφιστάμενους τουριστικούς προορισμούς με παράδοση, όπως η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία αλλά και η προσθήκη νέων, κυρίως από Ισραήλ και κεντρική Ευρώπη, δίνουν το έναυσμα για τη μεγάλη αντεπίθεση.

Σημαντική βοήθεια, η οποία δεν μπορεί να μην υπογραμμιστεί ιδιαιτέρως, αποτελεί η επιτυχής και άρτια πορεία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία πέρα από την προβολή και τα φώτα της δημοσιότητας,που έστρεψε εμφαντικά πάνω στην Πάφο, έφερε μαζί της και μιαν αναβάθμιση ουσίας για την ίδια την πόλη. Μια Πάφο πλούσια σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, η οποία θέλει τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να μετεξελιχθεί σε μια “έξυπνη πόλη”.

Στη δυναμική αυτή που αναπτύσσει ο κλάδος έρχεται να προστεθεί ως κινητήριος δύναμη η ενότητα και το πάθος των τοπικών παραγόντων για τον κοινό στόχο. Ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε ανάλογο κλίμα, αισιοδοξία, ενθουσιασμός και καμία μιζέρια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος είναι να καταστεί η Πάφος ιδανικός τουριστικός προορισμός για ξένους και ντόπιους ολόχρονα.

Μπορεί αλήθεια να τα καταφέρει; Η πρακτική των τελευταίων χρόνων αλλά και το όραμα που ξεδιπλώνεται στις απαντήσεις των τεσσάρων φιλοξενουμένων μας στη «Σημερινή» μάς αφήνει με τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα βαδίζουν προς τον σωστό δρόμο και μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε 1-2 χρόνια κανένα ξενοδοχείο δεν θα αναστέλλει τις εργασίες του ούτε για μια μέρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην οικονομία της πόλης και του νησιού κατ’ επέκτασιν να αναπνέουν ολόχρονα.

ΠΑΣΥΞΕ, ΕΒΕ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου και ΚΟΤ μέσω των εκπροσώπων τους οι οποίοι μίλησαν στο PafosPress.com εξηγούν τι πρέπει αν γίνει και πώς θα μπορέσει η Πάφος να κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της εποχικότητας.

Οι παρεμβάσεις των Θάνου Μιχαηλίδη (ΠΑΣΥΞΕ), Γιώργου Μάη (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου), Ανδρέα Δημητριάδη (ΕΒΕ) και Νάσου Χατζηγεωργίου ακολουθούν στους πιο κάτω συνδέσμους:

Θάνος Μιχαηλίδης: Έτσι θα πλήξουμε την εποχικότητα 

Γιώργος Μάης: Στόχος μας η αύξηση κατά 300-400 χιλιάδες

Ανδρέας Δημητριάδης: Υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε τον χειμερινό τουρισμό

Νάσος Χατζηγεωργίου: Ο ΚΟΤ επενδύει στο τουριστικό μας προϊόν

*αρχισυντάκτης PafosPress.com 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ