13.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Φίλιππος Φιλίππου: “Εργαζόμαστε για την Πάφο που ονειρευόμαστε όλοι, την Πάφο που μας αξίζει!”

  • Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

 Η Πάφος της τελευταίας δεκαετίας απέχει πολύ από την εικόνα μιας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης, φιλικής προς τους πολίτες. Όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Πάφου θέλουμε η πόλη μας να συναγωνίζεται άλλες Ευρωπαϊκές. Εδώ και πολλά χρόνια είμαι ενεργός υπεύθυνος πολίτης, διαρκώς ενημερωμένος, γνωρίζω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μου, εκφράζω την άποψή μου και συμμετέχω ενεργά στα κοινά. Είμαι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό μου και τους άλλους, σέβομαι τη διαφορετικότητα και ενεργώ ανιδιοτελώς για το καλό παρόν και το καλύτερο μέλλον της πόλης και της κοινωνίας μας. Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και την ισχυρή θέληση για προσφορά αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, έτσι ώστε να μπορέσω με την εκλογή μου να υπηρετήσω την Πόλη μας με πάθος, ήθος, εντιμότητα και αγάπη.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

 Ο ιδανικός Δημοτικός Σύμβουλος θα πρέπει να αγαπά την πόλη που υπηρετεί, αλλά και τους δημότες της. Θα πρέπει να αποδέχεται και να σέβεται τον άλλο και την όποια γνώμη του, μα κυρίως να απορρίπτει κάθε είδους βία. Να διατηρεί τις παραδόσεις. Να προστατεύει την δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Να σέβεται το περιβάλλον και να εργάζεται για την προστασία και την αναβάθμισή του. Να λειτουργεί με βάση τις νομοθεσίες του κράτους. Να ζει και να συμπεριφέρεται με ήθος, με πνεύμα πολιτισμού και να υπηρετεί την πόλη με ανιδιοτέλεια, καθαρό εθελοντισμό, σκληρή δουλειά και να προσφέρει για το κοινό καλό, μακριά από ατζέντες, διαφθορά και διαπλοκή. Να είναι πρότυπο υπεύθυνου ενεργού πολίτη, με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό στο χαρακτήρα και διοικητικές ικανότητες. Το κυριότερο: Να έχει όραμα για την πόλη μας και κύριος στόχο του να είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής όλων!

  • Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Ανήκω σε αυτή την μερίδα των ανθρώπων που πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Είμαι επίσης από αυτούς που υποστηρίζουν έντονα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να κάνει καθαρά με άτομα και μόνο. Το ιδανικό θα ήταν επιτέλους να εφαρμοστεί η οριζόντια ψηφοφορία τουλάχιστον για τις δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε οι πολίτες να ψηφίζουν όσους θεωρούν ικανότερους, ανεξαρτήτως κομμάτων. Προσωπικά, ανήκω στην ΕΔΕΚ γιατί πιστεύω βαθιά στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Γιατί πιστεύω πως πρέπει να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Ανήκω σ’ αυτό το χώρο γιατί πιστεύω στη γνήσια Σοσιαλιστική Ιδεολογία! Γιατί δεν έχω μάθει να σιωπώ και να συναινώ με σκυμμένο κεφάλι στην κακοποίηση της Πατρίδας και των συνανθρώπων μου… Αγωνίζομαι, διαχρονικά και ανεξάντλητα, με συνέπεια και ξεκάθαρες θέσεις, με καθαρά χέρια, μακριά από διαφθορά, διαπλοκή και συμφέροντα. Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να επιλέξουν άτομα. Οφείλουμε όλοι οι πολίτες της Πάφου, μέσα από τη συμμετοχή μας και τη δράση μας, να επιλέξουμε σωστά ποιοί θα μας εκπροσωπούν και ποιοί θα καθορίζουν με τις διάφορες αποφάσεις, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της Πόλης μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  •  Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

Χωρίς καθυστέρηση ο Δήμος Πάφου θα πρέπει να παρέχει στήριξη σε όλους τους τομείς που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα σε αυτόν της τουριστικής βιομηχανίας. Πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά το διεθνές αεροδρόμιο της επαρχίας με τη διεύρυνση των πτητικών προορισμών και την παράλληλη παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός και να αναζωογονηθεί η ψυχορραγούσα τουριστική βιομηχανία. Στην επαρχία μας ήδη εκτελούνται σημαντικά έργα που δυστυχώς όμως φαίνεται να μην επιλύουν ουσιαστικά τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Στην περίπτωση δε της ανάπλασης του κέντρου της πόλης θα έλεγα ότι τα έργα αντί να βελτιώνουν, έχουν διαλύσει κάθε προοπτική και οδηγούν τους λιγοστούς εναπομείναντες επιχειρηματίες καθημερινά στο κλείσιμο. Ταυτόχρονα λοιπόν με τα υπόλοιπα, θα πρέπει να προωθηθούν και άλλα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη η επαρχία μας και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

Μερικά από αυτά είναι:

  1. Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής. 2. Η δημιουργία μαρίνων. 3. Η βελτίωση των παραλιών, με παράλληλη κατασκευή κυματοθραυστών. 4. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. 5. Η κατασκευή του δρόμου Αεροδρομίου Πάφου – Τουριστικής Περιοχής Πέγειας. 6. Η κατασκευή έργων πολιτιστικής υποδομής. 7. Η κατασκευή έργων αθλητικής υποδομής. 8. Η βελτίωση και ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων. 9. Η κατασκευή των στεγάστρων στο Αρχαιολογικό Πάρκο. 10. Η βελτίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. 11. Η κατασκευή και βελτίωση πάρκων και χώρων πρασίνου. 12. Η βελτίωση των ιατρικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών Πάφου. 13. Λύση επιτέλους στο φλέγον θέμα του κοιμητηρίου Πάφου. 14. Η κατασκευή αγκυροβολίου. 15. Η δημιουργία σύγχρονου μουσείου στην πόλη της Πάφου. 16. Η ανάδειξη και η σωστή αξιοποίηση του Φάρου της Πάφου.

Ακόμα σημαντικά είναι:

  1. Η βελτίωση του οδικού δικτύου εκεί και όπου χρειάζεται. 2. Η αναβάθμιση του οδικού φωτισμού. 3. Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές με χρόνια προβλήματα από τα όμβρια ύδατα. 4. Το μεγάλο ζήτημα της προσβασιμότητας.

Προσβασιμότητα σε όλους, έτσι ώστε κάθε πολίτης, κάθε άτομο να μπορεί αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίζει και να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνεί και να πληροφορείται. Η προσβασιμότητα στην πόλη μας θα πρέπει να αποτελεί την καθοριστική παράμετρο του περιβάλλοντος, που θα διασφαλίζει σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών στη κάθε στιγμή της ζωής του.

 

  •  Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

 Η Πάφος σήμερα βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας πρόκλησης, που πρέπει και οφείλει να μας αφορά όλους: Έχουμε συλλογικό χρέος και ευθύνη να δουλέψουμε συλλογικά, ώστε η Πάφος μας όχι απλά να ανταπεξέλθει, αλλά να αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η πόλη μας, διαθέτει μια ισχυρή πολιτιστική βάση και θεωρώ, δεν κινδυνεύει από την έλλειψη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, βιβλιοθηκών και συγγραφέων ή μουσικών, ούτε θεάτρων, ηθοποιών κτλ. Αυτά αξίζουν στην Πάφο, όσα δεν υπάρχουν ήδη, πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Πάφος 2017 σημαίνει ωστόσο επιπλέον να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Να συνεργάζεσαι και να ανταλλάσεις τις γνώσεις και τις ιδέες σου με τους άλλους. Να σέβεσαι το παρελθόν σου και να δημιουργείς το μέλλον σου. Πρόκειται για στάση ζωής, μια υπέροχη διδακτική παράσταση στην οποία θα προσκαλέσουμε ξένους να λάβουν μέρος. Απαιτείται έτσι επανακαθορισμός των βασικών αναγκών και προτεραιοτήτων της πόλης μας, για την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης και διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών. Ιδιαίτερα σήμερα που η Πάφος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία της, σήμερα που η πόλη πρόκειται σύντομα να αποδείξει την αξία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, η ανάγκη για ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμισή της καθίσταται ακόμη πιο ουσιαστική και επιτακτική.

Χρειάζεται όραμα, βούληση και ικανότητες, τα οποία σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά και την αποδοχή και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας θα κάνουν την Πάφο φιλική στους πολίτες της και ευχάριστη στους επισκέπτες. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι μαζί με τους συνδημότες μου θα τα καταφέρουμε.

Ως Δήμος Πάφου, οφείλουμε περαιτέρω να βρούμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν τη σωστή αξιοποίηση της κληρονομιάς του Πάφος 2017, υλικής και άυλης (εθελοντισμός, συμμετοχή πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια, παραγωγή πολιτισμού κλπ), για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χρονιά ορόσημο δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα, αλλά αφετηρία για μια νέα Πάφο.

 

 

  • Την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την θέλετε να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει και πρέπει να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, σε τοπικό πάντα επίπεδο, με τις πολιτικές που οραματίζεται και εκτελεί, τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί και τις εξουσίες που κατέχει και ασκεί. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται δυστυχώς, – περισσότερο έντονα το τελευταίο διάστημα – μια τάση στοχοποίησης και απαξίωσης του θεσμού και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – και περισσότερο των αιρετών που την υπηρετούν – από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να την παρουσιάσει στο λαό ως το σάπιο μήλο της ευρύτερης διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως συνιστώσα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, αγνοώντας επιλεκτικά τη σημαντική συμβολή των Τοπικών Αρχών στη προσπάθεια της Πατρίδας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη.

Εν μέσω λοιπόν μιας περιόδου όπου καλλιεργείται σε κεντρικό επίπεδο ένα κλίμα αμφισβήτησης του έργου και του ρόλου της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να μην επιτρέψει τη λειτουργική ισοπέδωση και τη θεσμική καταρράκωσή της. Αντίθετα, επιβάλλεται να αναδιατάξει τις δυνάμεις της, να βρει τον δρόμο της, δίπλα στους πολίτες και στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προστασία και την ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού και περιβάλλοντος, στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής, κοινωνικής και χωροταξικής ανάπτυξης και ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Βεβαίως, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι περικοπές που έχουν γίνει σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργούν και την ανάγκη στροφής σ’ ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των Δήμων σε σχέση με αυτό που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Ο περιορισμός της σπατάλης, ο εξορθολογισμός των δαπανών, η ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με το εθελοντικό κίνημα για κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές συνεργασίες, η επένδυση στην τοπική ανάπτυξη (τουρισμός, πολιτισμός, τοπικά προϊόντα κ.α.) είναι μερικοί μόνο από τους τομείς, στους οποίους οι Τοπικές Αρχές πρέπει να επικεντρωθούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες των σημερινών πολύ δύσκολων συνθηκών.

Κυρίαρχο ωστόσο μέλημα και βασική προτεραιότητα όλων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα την σημερινή περίοδο, οφείλει να αποτελεί η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, μέσω της υποστήριξης των ατόμων και των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Είναι οι δράσεις αυτές που κρατούν την κοινωνία όρθια και κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο προπύργιο για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αν ωστόσο η ίδια η Πολιτεία δεν αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία να στηριχθεί ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία, με ισχυροποίηση του θεσμικού και κοινωνικού της ρόλου και με περιορισμό της γραφειοκρατίας, τότε όσες πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν για την ανασυγκρότηση του θεσμού θα αποτελούν απλά ημίμετρα.

  • Πως οραματίζεστε την Πάφο του αύριο;

Όπως όλοι μας! Όπως θα οραματιζόταν κανείς τον τόπο του. Τον τόπο που μεγάλωσε, που αγάπησε, που έκανε οικογένεια, τον τόπο που θέλει να μεγαλώσει όμορφα τα παιδιά του, τα παιδιά του διπλανού σπιτιού. Το όραμά μου για την Πάφο, είναι να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη ζωντανή πόλη με προοπτική, μια πόλη περήφανων ενεργών πολιτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται και δρουν ως σύνολο, για το κοινό καλό: για μια καλύτερη και διαρκώς αναβαθμιζόμενη ποιότητα ζωής για όλους. Εργαζόμαστε  για την Πάφο που ονειρευόμαστε όλοι, την Πάφο που μας αξίζει! Θέλω στην πόλη μου να «βράζει» η φωνή της νεολαίας, να εκτιμάται και να αναδεικνύεται η πρωτοβουλία και να επιβραβεύεται ο εθελοντισμός και η προσπάθεια. Οι πολίτες όλοι να ζουν, να δρουν και να αντιδρούν, να μάχονται για τα αυτονόητα, αλλά και να απολαμβάνουν τα οφέλη στην καθημερινότητά τους. Θέλω την πόλη μας να είναι απλά το καμάρι ΟΛΩΝ μας. Να ξαναγίνουμε περήφανοι για μια πόλη όπου η φωνή του ενός θα είναι προβληματισμός και λόγος αλλαγής του άλλου. Όπου το εμείς θα δημιουργεί! Οραματίζομαι την Πάφο μας μια πόλη όπου θα επικρατεί ο πολιτισμός, η ομόνοια, η αλληλεγγύη, η εξέλιξη, η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός.

 

  • Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Γιατί η Πάφος αξίζει να γίνει μια σύγχρονη, λειτουργική, φιλική, συμμετοχική και ανθρώπινη πόλη, κέντρο ανάπτυξης και πολιτισμού ολόκληρης της Κύπρου. Γιατί χρειάζονται καθαρά χέρια, μακριά από ατζέντες, διαφθορά, διαπλοκή και συμφέροντα. Γιατί η Πάφος πλέον δεν επαιτεί. Η Πάφος απαιτεί! Απαιτεί αλλαγή σκέψης και κουλτούρας. Απαιτεί μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία. Απαιτεί συμμετοχή, άποψη, έκφραση και προσφορά. Απαιτεί νέα μυαλά και ολοκληρωμένα οράματα. Γιατί χρειάζεται Καθαρή Ματιά και Υπεύθυνη Δράση. Χρειάζεται νέους ανθρώπους με θέληση και όρεξη για σκληρή δουλειά. Ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν και έχουν τις ικανότητες να το πράξουν. Ως η νέα γενιά πολιτών, έχουμε την ευθύνη για το μέλλον του τόπου μας, της Πόλης μας και της κοινωνίας μας. Για να ξαναγίνουμε περήφανοι για την Πάφο μας. Αυτή η δύναμη βρίσκεται στα χέρια τα δικά μας. Γιατί το μέλλον της πόλης μας δεν είναι υπόθεση του ενός ή των λίγων… Το μέλλον της πόλης μας, μάς αφορά όλους!

 15232336_10211352661114749_5418676994536508795_n

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ