16.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Το στοίχημα του Πάφος 2017!

του Παναγιώτη Α. Βορκά

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Η ταχύτητα σκοτώνει

2017 και η πόλη μας βρίσκεται και επίσημα πλέον στον αστερισμό του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η μικρή μας πόλη πολιτιστικό σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά πως η ενωμένη Ευρώπη με τα προβλήματα που σείουν συθέμελα το ενιαίο οικοδόμημά της δύσκολα θα στρέψει το βλέμμα της προς τη μικρή μας πόλη και τη σημαντική ομολογουμένως αυτή ανάθεση. Το μεταναστευτικό, η διεθνής τρομοκρατία, η οικονομία, οι εθνικιστικές εξάρσεις απειλούν σε τέτοιο βαθμό τα ιδεώδη αλλά και το ίδιο το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κρατούν απασχολημένους πολιτικούς αρχηγούς κρατών αλλά και λαούς.

Αυτό φυσικά δε μετριάζει το μέγεθος της προσπάθειας και τη σημαντικότητα του γεγονότος που θα τεκταίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στα πλαίσια αυτών των δεδομένων η δική μας η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην όσο το δυνατό καλύτερη εκτέλεση των δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το 2017. Ακόμη πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, θα είναι αυτές οι δράσεις και ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας γενικότερα να λειτουργήσουν σαν πυρσός που θα κρατά την πολιτιστική φλόγα στην πόλη μας και πέραν του 2017.

Με τον θεσμό μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία, όχι τόσο για τα οικοδομικά έργα, αλλά για να τεθούν οι βάσεις πολιτιστικής ανάτασης της πόλης και δημιουργίας πολιτιστικής κουλτούρας. Ειδικότερα ανάμεσα στις νεότερες γενιές το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει σαν κέντρισμα και να δημιουργηθεί η δυναμική για να πορευθούμε σε πολιτιστικά μονοπάτια και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2017, χτίζοντας την πολιτιστική εικόνα και στίγμα της πόλης μας σε βάθος χρόνου.

Το στοίχημα λοιπόν με το Πάφος 2017 δεν είναι πλέον το Πάφος 2017 αλλά η κληρονομιά που καλείται να αφήσει στην πόλη μας ο θεσμός τα χρόνια που ακολουθούν το 2017. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθούμε και εργαστούμε όλοι ανεξαιρέτως.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ